10 / 05 / 2024

Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler

Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler

Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler nelerdir? Zilyetliğin iadesi konusunda nasıl bir yol izleniyor? Bu konu Medeni Kanun'da nasıl düzenlenmiştir? vb. sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

İZTO Başkanı Özgener’den ‘yarısı bizden’ çağrısı: İzmir için de uygulansın! 

İş dünyası buluşmasında önemli açıklamalar yapan İZTO Başkanı Mahmut Özgener mega kent İstanbul için uygulanan “Yarısı Bizden" kampanyasının İzmir için de uygulamaya alınması gerektiğini söyledi.

Yabancılar için 'ikamet yasağı' krize neden oldu! İnşaat ve emlak firmaları kapısına kilit vurdu!

Alanya'nın 4 büyük mahallesinde yabancılar için uygulanan 'ikamet yasağı' ekonomik ve sosyal krize neden olurken, birçok inşaat ve emlak firmaları kapısına kilit vurdu.

Kanada’dan Türkiye’den ithal ettiği inşaat demirine ilişkin geriye dönük vergi değerlendirme kararı!

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA), Temmuz 2021 ve Ağustos 2023 yılları arasındaki dönemde Türkiye’den ithal edilen inşaat demirine uygulanan vergilerin bazı hallerde geriye dönük olarak değerlendirilebileceğini duyurdu.

İnşaat yasaklarına uymayanlara büyük ceza! Belediyeler işletmeleri sıkı takibe aldı!

5 Mayıs-15 Ekim arasında uygulanan inşaat yasağı süresi boyunca kurallara uymayan firmalara cezai yaptırım uygulanıyor. Kuşadası Belediyesi inşaat yasağı boyunca kurallara uymayan firmalara göz açtırmadı.

İmar Yönetmeliği’nin tartışmalı maddesi için yürütmeyi durdurma kararı! 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı’nın, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde uygulanan konut üretimini artıran değişikliğin iptali amacıyla açtığı davada bir son dakika gelişmesi yaşandı. Danıştay, söz konusu davada yürütmeyi durdurma kararı aldı. 

Fed'in yumuşayacağı beklentileri boşa çıktı 2023 yılında da artırıma devam

BM ve IMF açıklamalarından sonra ABD Merkez Bankası hakkında "Fed'in faiz artırımlarının sonu mu geliyor?" söylentileri yayılmaya başladı ancak Atlanta Fed Başkanı Bostic, 2023 yılında faiz indirimi beklenmemesi gerektiğini, uygulanan politikadan dönüşün o kadar hızlı olmayacağını söyledi.

Putin Rus buğdayı için 50 milyon ton sevkiyat sözü verdi

Ukrayna savaşından sonra ürünlerine ekonomik ambargo uygulanan Rusya, elindeki buğdayı ihraç etmenin yollarını arıyor. Savaş esnasında iç talebi karşılamak için ürün satışını durduran Rusya, şimdi elinde fazla olan buğdayı eritmeye çalışıyor.

Petrol fiyatlarına rekor zam gündemde! 5 dolarlık artış bekleniyor!

Dünyanın en büyük petrol üreticileri arasında yer alan Saudi Aramco'nun Çin'de uygulanan salgın tedbirlerine rağmen, ham petrolde fiyatları 5 dolar civarında artıracağı ileri sürüldü. Bu şekilde petrol fiyatlarının rekor seviyelere ulaşacağı ifade edildi. 

Çin'den bankalara konut kredisi çağrısı!

Çin hükümeti, 2022 yılının ilk çeyreğinde gayrimenkul alımında kullanılan kredileri yükseltmeleri ve gayrimenkul geliştiricilerine uygulanan borç sınırlamalarını kaldırmaları için bankalara çağrı yaptı. Bu şekilde gayrimenkul şirketlerine destek olunması planlanıyor.

Genel Sağlık Sigortası borçluları için son fırsat: Ceza ve faizler ortadan kalkıyor!

Genel Sağlık Sigortası borcu olan milyonlarca vatandaş için fırsatlar devam ediyor. Daha önce gelir testine hiç girmeyen kişilere uygulanan yapılandırma yasasının son haftalarına girildi.

Kovid-19 salgını inşaat sektörünü nasıl etkiledi?

Kovid-19 salgını sebebiyle uygulanan kısıtlamalar, yükselen hammadde fiyatları ve lojistik gibi sorunlar sektörleri olumsuz etkiledi. Peki bu süreçte inşaat sektöründe neler oldu? Sektör temsilcileri şu anki durumu değerlendirdi.

Bitcoin ve kripto para için ülke ülke uygulanan kurallar!

Kripto paralar çoğaldıkça, kontrol etmek için uygulanan düzenlemeler de çok önemli hale geldi. Özellikle Türkiye'deki Thodex ve Vebitcoin'de gerçekleşen olumsuz olayların ardından kripto paralar konusunda yapılacak düzenlemelerin hızlanası gündemde yerini alıyor.

Konutta KDV iadesinde inşaat sınıfı neden önemli?

Konut teslimlerinden doğan KDV iadelerinde konut inşaatının sınıfıyla ilgili sorunlar yaşanıyor. Peki KDV iadesinde inşaat sınıfı ne gibi sorunlar çıkarıyor? KDV iadesinde inşaat sınıfı neden önemli?

Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler Haberi

Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler

Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler!



Medeni kanunun m.993–995 maddelerinde aleyhine açılan dava sonunda zilyet olduğu malı geri vermek zorunda kalan haksız zilyedin geri verme borcunun kapsamı ve iade konusu mala yaptığı masraflara ilişkin talep hakları düzenlenmiştir.


Bu maddelerde düzenlenmiş talepler ayni hakka veya zilyetliğe dayanan istihkak talebine bağlı yan talepler olarak ortaya çıkar. Bununla beraber mal haksız zilyedin elinde telef olmuş veya geri vermeyi talep eden hak sahibi zilyet tarafından başka birine verilmiş olsa dahi, haksız zilyedin sorumluluğu sona ermez. Bu yan talepler yalnız ayni hakka dayanan istihkak ya da taşınır davasında söz konusu olur.


Zilyetlikte geri verme hükümleri kanunun yaptığı atıf gereği olarak, gaibe ve mirasçı atanan kimseye payların verilmesinde, miras sebebiyle istihkak davasında, mirasta denkleştirmede uygulanacaktır.


Medeni Kanun m.993–995 hükümleri gerek taşınır...