Kent Haberleri

Gündemde olmayan o bölge için önemli uyarı! 6,5’ten büyük deprem yaşanabilir!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından değişik bölgeler için gelen uyarılara bir yenisi daha eklendi. Bu kez farklı bir uzman, uzun süredir gündeme gelmeyen bölgede 6,5 büyüklüğünde bir deprem yaşanabileceğini söyledi. İstanbul ve Doğu Anadolu’nun ardından bu kez de bir bölgeye daha dikkat çekilerek, burada yaşanacak bir depremin 6,5’ten büyük olacağı tahmini geldi

Türkiye’ye büyük darbe vuran Kahramanmaraş merkezli felaket sonrası deprem, halen ülkenin bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ediyor. İstanbul ve Doğu Anadolu’nun ardından bu kez de bir bölgeye daha dikkat çekilerek, burada yaşanacak bir depremin 6,5’ten büyük olacağı tahmini geldi.

Büyük felaket sonrası jeologlar, İstanbul ve Doğu Anadolu’daki deprem risklerine karşı uyarıda bulunurken, bu kez de farklı bir ismin yeni bir bölgedeki riski işaret etmesi dikkatlerin buraya çevrilmesine neden oldu.

Türkiye halen deprem gündemiyle yatıp kalkarken, bu kez de farklı bir uzmandan daha uyarı geldi. Ancak bu uyarı, diğer jeologların peş peşe açıklamalar yaptığı bölge ve şehirlerden çok daha farklı.

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık milyonlarca kişinin yaşadığı o bölgedeki riske işaret ederek uyarıda bulundu.

"TUZ GÖLÜ FAY ZONU 6.5’TEN BÜYÜK DEPREM OLUŞTARABİLİR!”

Depremli ilgili endişelendiren bu açıklamayı, Prof. Dr. Fetullah Arık yaptı Arık, Tuz Gölü Fay Zonu'nun oluşturabileceği depremin 6.5'ten daha büyük olacağı tahmininde bulundu.

Kahramanmaraş ve Hatay depremleri sonrası Anadolu plakasının yer değiştirmesiyle, bağımsız fayların tetiklendiğine işaret eden Arık, Tuz Gölü Fay Zonu'nun uzunluğuna göre kıyaslama yapıldığında, oluşturabileceği depremin 6.5'ten daha büyük olabileceği uyarısında bulundu.

Arık, Erciyes, Kayseri ve Niğde’de yaşanan depremlerin stres aktarımıyla oluştuğuna vurgu yaparak, Kahramanmaraş ile Hatay Samandağ ve Defne depremlerinin ardından Anadolu plakasının ciddi bir şekilde yer değiştirdiği bilgisini verdi.

Bu plakaların hem güney hem de batıya doğru hareket ettiğini ve bunun sonucunda stres transferinin kıta içerisindeki bağımsız fayları tetiklemiş olduğunu belirten Arık, "Bununla Orta Anadolu Fay Zonu üzerindeki Kayseri, Erciyes, Niğde gibi bölge içerisinde daha küçük depremleri görmeye başladık” diye konuştu.

Tuz Gölü Fay Zonu’nun üretebileceği depremin büyüklüğünün 6.5’ten yüksek olabileceğini belirten Prof. Dr. Arık, şunları söyledi:

Arık, Tuz Gölü Fay Zonu’nun, Ankara’nın güneyinden başlayarak Niğde’ye kadar devam eden bir fay olduğunu ve Tuz Gölü’nün kuzeydoğu kenarını oluşturduğunu dile getirerek, “Tuz Gölü Fay Zonu’nun uzunluğuna göre kıyaslama yaptığınızda oluşturabileceği depremin 6.5’ten daha büyük olduğu söylenebilir. Fakat burada son 3 depremin ne zaman meydana geldiği belirsiz olduğundan depremin periyoduyla ilgili elimizde kesin veri yok” ifadelerini kullandı.