Ekonomi

Güneş enerjisine 1 yıl içerisinde 10 milyar dolarlık yatırım yapıldı!

Beklentinin üzerinde bir yatırım iştahıyla karşılaştıklarını belirten Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, “Güneşte 10 milyar dolara yakın yatırım sahaya yansıdı. Bu beklentilerin üzerinde bir gelişme oldu” ifadesini kullandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, güneş enerjisinde yapılan düzenlemeyle bir yıl içerisinde beklentilerin üzerinde bir yatırım iştahıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "10 milyar dolar civarında bir yatırım bu süreç içerisinde sahaya yansıdı. 12 aylık dönemde kurulu gücü 12 bin megavatı aşan 14 binin üzerinde üretim tesisi için lisanssız kapasite tahsisi gerçekleştirildi" şeklinde ifade kullandı.

EPDK'den konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl ağustos ayında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeyle güneş enerjisinde yatırım seferberliği başlatıldığı belirtildi.

Lisanssız elektrik üretimiyle ilgili olarak atılan adımlarla tüketicilerin güneş enerjisinden elektrik üreterek kendi öz tüketimini karşılamasının kolay hale geldiğinin öne çıkarıldığı açıklamada, bu şekilde abonelerin tükettikleri elektriğe karşılık gelecek ek kapasiteyi de sisteme satarak gelir elde edebildikleri ifade edildi. Ayrıca, düzenleme ile yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerde, organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesisi için yer bulamayan tüketicilerin ülkenin her yerinde tesis kurabilme imkanını bulduğu belirtildi.

 

KURULU GÜÇ 13 BİN 500 MEGAVAT

EPDK Başkanı Yılmaz, yapılan açıklamada düzenlemenin yürürlüğe girmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini ifade ederek, "Düzenlemeyi anlamadan aceleyle eleştirenler oldu. 'Şalterler kapanacak, yenilenebilir enerji ikinci plana düşecek' şeklinde yorum yapanlar, mahcup oldu" değerlendirmesini yaptı.

Dunya.com’da yer alan haberde düzenlemenin herkesin kolayca enerji yatırımcısı olmasının önünü açtığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: "Türkiye'yi tek bir bölge olarak değerlendirerek, 'istediğin yerde üret istediğin yerde tüket' şeklinde bir düzenlemeyle güneş seferberliğinin startını verdik. 1 yıl içinde beklentimizin üstünde bir yatırım iştahı ve gayretini gördük. 10 milyar dolar civarında bir yatırım bu süreçte sahaya yansıdı. 12 ay içinde kurulu gücü 12 bin megavatı aşan 14 binin üzerinde üretim tesisi için lisanssız kapasite tahsisi yapıldı. İşletmeye giren 2 bin megavatın üzerinde güç ile lisanssız elektrik üretim tesislerinin toplam kurulu gücü 13 bin 500 megavat düzeylerine çıktı. Bu dönemde 240 bin megavatsaatlik enerji için lisanssız üreticilere bir ödeme yapılmazken bu enerji son elektrik tüketicisinin hizmetine bedelsiz olarak verildi. Güneş seferberliğiyle bütün Türkiye kazanmaya devam edecek. Bu rakamlar katlanarak artacak."