Güneş santrallerinde saha seçimi işletme maliyetini etkiliyor!
Zenit Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Can Sözen, güneş santrallerinde saha seçiminin kritik önem taşıdığını belirterek "Bu, enerji verimliliğinin yanı sıra kurulum ve işletme maliyetini de etkileyecektir" dedi...
Zenit Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Can Sözen, güneş santrallerinde saha seçiminin kritik önem taşıdığını belirterek "Bu, enerji verimliliğinin yanı sıra kurulum ve işletme maliyetini de etkileyecektir" dedi.
Güneş santraliniz için en ideal sahayı bulun
Türkiye'de güneş enerjisi alanında yatırım yapmak isteyenlere ekipman tedarikinin yanı sıra danışmanlık desteği de sunan Zenit Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Sözen, sektörü, faaliyetlerini ve güneşe yatırım yapmak isteyenler için özellikle arazi seçimi konusunda işin püf noktalarını anlattı.
Güneşte nasıl bir gelecek öngörünüz var?
Türkiye'de 2050 yılına gelindiğinde toplam enerji ihtiyacının karşılanmasında güneşin çok ciddi bir paya ulaşacağını düşünüyoruz. Ortalama 1550 saat güneşlenme verisi üzerinden hesaplarsak Türkiye'de lMW'lık bir tesisin yılda 200 bin dolar getiri sağlaması mümkün. MW başına maliyet 1-1.5 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Bu verilere göre başka pek çok ülkeden daha iyi bir güneş enerjisi yatırımı imkanı var. Ayrıca biz Türkiye'de lisansız güneş enerjisi alanında 70 GW'lik bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz.
Zenit'in faaliyet konuları?
Biz Türkiye'nin önde gelen fotovoltaik ürün distribütörlerinden biriyiz. Güneş panelleri, invertörler, fotovoltaik montaj sistemleri, DC kablo ve konektörler, uzaktan izleme, ölçüm ve test sistemleri gibi çok geniş bir ürün yelpazesinde EPC firmalarıyla yüklenici firmalara tedarik hizmeti sunuyoruz. 2010 yılında kurulan Zenit Enerji ük adımlarını Ar&Ge yatırımları yaparak attı. Geliştirdiğimiz ürünler arasında güneş enerjisi projelerinin ihtiyacını karşılayacak yenüikçi teknolojilerle elektrikli araçların şarj yan sanayi ürünleri de var.
Ürün ve hizmetlerinizin ayırt edici yanı?
Kalitesini dünya çapında kanıtlamış markalarla çalışıyoruz. Örneğin panelde dünyanın en büyüklerinden Yingli Solar, invertörde en büyüklerden Danfoss-SMA, kablo ve şalt malzemede Alman HİS Renewables. uzaktan izleme, ölçüm ve test sistemlerinde Meteocontrol gibi markalar... Çelik konstrüksiyonda Zenit-Taykon işbirliğiyle tedarik hizmeti sunuyoruz. Efektif lojistik hizmeti sayesinde de sipariş edilen ürünler en kısa zamanda hedefe ulaştırıyor. Gerek yatırımcılara, gerekse EPC ve kurulum firmalarına ülkenin her noktasında hizmet verebiliyoruz. Partnerlerimiz, satış sonrası teknik hizmet desteğini de hep yanlarında hissediyor. Haziran 2014 itibariyle Türkiye'deki toplam 9MW'lık kurulumda ürün tedariği gerçekleştirdik.
İleriye yönelik hedefleriniz?
Bir kere, faliyet gösterdiğimiz tüm ürün ve hizmetlerde pazar liderliğini hedefliyoruz. Kısa vadedeki en önemli hedeflerimizden biri de müşterüer için ürün seçeneklerini artırmak ve Türkiye pazarına yeni ürünler kazandırmak
Müşteriniz değiliz ya, eğer para istemeyecekseniz şunu sormak istiyorum: GES kurmak istesek, nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle coğrafî ve iklim verüerine bakmalısınız. Kullanmayı düşündüğünüz arazinin güneş enerjisi potansiyelini, 20 yülık veriler ışığında görmeniz lazım. Ayrıca sahanın gölgeleme analizini yapmanız, mümkünse arazi üzerine yerleştirilecek ölçüm istasyonuyla verileri gerçek zamanlı incelemenizi öneriyoruz.
Saha yüksekte mi alçakta mı olmalı peki?
Bakın bu çok önemli bir konu. Sahanın eski ya da yeni bir dere yatağı olup olmadığına dikkat edin. Ya da dere yatağına mesafeyi ölçmek lazım. Bu, drenaj ve acil fırtına suyu tahliye projesinin inşaat maliyetini hesaplamak için de çok önemli.
Dağ başında mı, şehir içinde mi tercih etmeliyiz?
Bu duruma ve ihtiyaca göre değişir. Dağıtım firmasından alınacak bağlantı görüş yazısı şebekeye bağlanma maliyetini belirliyor çünkü. Arazi ve araziye ulaşım mesafesi de önemli. Bu hem projelendirme ve inşa, hem de işletme süresince maliyetler üzerinde etküi bir faktör.
Yapüacak ulaşım projesinin sürdürülebüirliği için 5-10-15-20 yıllık belediye nazım imar planından faydalanümasını öneriyoruz.
Yamaçta mı, düzlükte mi kurmayı tercih edelim diye sormayacağım...
Bence sorsanız iyi olur. Çünkü arazinin eğimi kurulum maliyetini direk etkiler. Ayrıca arazinin mülkiyet durumu, rakımı, kuşbakışı topografık yerleşim planını mutlaka inceleyin.
Peki bağa bahçeye de kurulur mu bu?
Tarım ve Orman Bakanlığı'nda kayıtlı dikili, sulu tarım arazisi güneş yatırımlarına kapalı. Bozuk bataklık nitelikte veya sıfır/bir orman alanlar hariç, orman arazilerinde de yapamazsınız.
Hudut alanı, askeri alan veya askeri koruma bölgeleri de öyle. Göl veya benzeri nitelikteki su alanları da olmaz. Birinci sınıf mera alanlarında da kuruluma izin yok. Yerleşim alanı veya imarlı saha da olmamalı ayrıca.
Dünya