Ekonomi

Güney Koreli yatırımcılar nükleer yatırım için Türkiye’yi tercih etti

Güney Koreliler, nükleer yatırım için Türkiye’ye geliyor. Türkiye’nin ikinci nükleer santrali konusunda düşünülen Sinop için görüşme yapan Güney Koreliler Türkiye’ye gelecek.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleriyle Ankara Sanayi Odası ve Nükleer Sanayi Derneğince (NSD) gerçekleştirilen 5’nci Nükleer Santraller Fuarı ve 9’ncu Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), 21 Haziran-22 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek organizasyonlara Güney Koreliler adeta damga vuracak.

 

dunya.com’un haberine göre, Türkiye, Afrika ve Ortadoğu’nun en kapsamlı nükleer etkinliği olan NPPES’te, yeni teknolojiler tanıtılacak. Aynı zamanda, iş fırsatları konuşulacak. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, “Akkuyu NGS’de süren inşaat süreçleri Zirve’nin önemli başlıklarından bir olacak. Akkuyu NGS’de Türk firmalarını bekleyen iş imkânları ile ilgili güncel veriler de NPPES’te paylaşılacak” ifadelerini kullandı.

NSD Başkanı Alikaan Çiftçi ise, “2023’te Kore Nükleer Derneği de Koreli nükleer tedarikçilerden meydana gelen geniş bir katılım olacak. Bunun yanı sıra, yeni yatırımlar konusunda yerli firmalarımızla görüşmeler yapacaklar” şeklinde konuştu.

İşte detaylar...

Bilindiği gibi Güney Koreli Korea Electric Power Corp. (KEPCO) Türkiye'de kurulacak yeni nükleer tesis için görüşmelere geçen sene başlamıştı. Söz konusu görüşmelerde, KEPCO Yönetim Kurulu Başkanı Cheong Seung-il, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile bir araya gelmişti. Koreli yönetici Cheong Seung-il, Türkiye’nin kuzey kesiminde dört reaktörün inşasına yönelik öneriyi sunmuştu.

 

DÜNYA BANKASI’NDAN TÜRK EKONOMİSİNE YÖNELİK OLUMLU BEKLENTİ

Öte yandan, Dünya Bankası, Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nun haziran ayı sayısını paylaştı. Söz konusu raporda, Türkiye ekonomisinin 2023’te yüzde 3,2 oranında, 2024’te yüzde 4,3 oranında ve 2025 yılında ise yüzde 4,1 oranında büyümesinin öngörüldüğü aktarıldı. Dünya Bankası, ocak ayında paylaştığı tahminlerde, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7 oranında, gelecek yıl da yüzde 4 oranında büyüyeceğini tahmin etmişti.

Raporda, Türkiye'nin 6 Şubat’ta iki büyük deprem felaketiyle sarsıldığı hatırlatılarak, meydana gelen bu depremlerin doğrudan kaybının 2021 GSYH'sinin yüzde 4'ü kadar olduğunun öngörüldüğü, kurtarma ve tekrar inşa maliyetinin iki kat daha yüksek olabileceği belirtildi.

Flaş iddia! Mehmet Şimşek: ‘Sorun görünenden daha büyük’

İstanbul’da tam 400 bin ‘hayalet konut’ var! Ev sahipleri evleri boş tutup kira zamlarını bekliyor!

Tarımda uygun gıda fiyatları için devrim niteliğinde gelişme!