Sektörel

Güney Marmara'ya Körfez yatırımcısının ilgisi büyük!

Başta Yalova ve Bursa olmak üzere Güney Marmara Bölgesi’ne Körfez ülkelerinden büyük talep var. Son 4-5 yılda 50 binin üzerinde konutun Türkiye’yi güvenli liman olarak gören bu bölgedeki yatırımcılara satıldığı belirtiliyor.

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçtiğimiz ocak ayında yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 392 konut ile Antalya aldı. Antalya’yı sırasıyla 377 konut satışı ile İstanbul, 95 konut satışı ile Yalova, 81 konut satışı ile Bursa izledi. Yabancılara şubat ayında ise bin 369 konut satışı gerçekleşti. İlk sırayı 466 konut ile yine İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 356 konut satışı ile Antalya, 106 konut satışı ile Bursa, 77 konut satışı ile Yalova izledi. Yalova başta olmak üzere Bursa ve çevresine Körfez ülkelerinden büyük bir talep olduğunu söyleyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, şu ana kadar 50 binin üzerinde konutun bu bölgedeki yatırımcılara satıldığını belirtti. 9-12 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Bursa İnşaat Fuarı’na da Arap yatırımcının büyük ilgi gösterdiğine dikkati çeken Burkay, “Bu yıl ilk kez Konut Projeleri Özel Bölümü’nü sergiledik. Suudi Arabistan Prenslerinden Saud Bin Abdulaziz Bin Mohammed Al Faisal Al Saud’un yanı sıra Körfez ülkelerinden büyükelçilerin de katılımıyla üst düzeyde gerçekleştirilen bu ziyaretlerde yatırımcılarla Bursa’daki sektör temsilcilerimizi buluşturduk” şeklinde konuştu.


İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Namık Ziya Mescioğlu da, son 4-5 yılda 50 binin üzerinde konutun Körfez ülkelerindeki yatırımcılara satıldığını vurguladı. Mescioğlu, “Bu ülkelerin başında Katar, Dubai, Kuveyt, Arabistan, Bahreyn ve Yemen geliyor. Arsa alıp konut üretenler de var. Şu an İnegöl’de böyle bir proje söz konusu” diye konuştu. “Doğası nedeniyle hem bölgeyi çok seviyorlar hem de Türkiye’yi güvenli liman olarak görüyorlar” diyen Mescioğlu, “11 Eylül'den sonra Avrupa’nın ve Amerika’nın müslümanlara bakışı bir miktar değişince daha çok gelmeye başladılar” dedi.


Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Becan, Körfez Geçiş Köprüsü projesi ve İstanbul, Bursa, Kocaeli metropolleri arasında kalan Yalova’nın sahip olduğu konum ve doğal güzellikleri itibariyle yabancıların gayrimenkul edinimlerinde cazibe merkezi haline geldiğini vurguladı. Yalova Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayrettin Yılmaz ise, “Yalova’da gayrimenkul alanların hiçbiri zarar etmiyor. Oturma amaçlı değil, ticari amaçlı gelenler de var. Bir koyup 10 kazanıyorlar. Özellikle Araplardan büyük ilgi var. Hatta Yalova’yı Araplar sardı, diyebiliriz. Arapların kentteki daire sayısı 500’lere ulaştı” diye konuştu.


Yaklaşık 1.5 yıl önce merkezde, Hacımehmet ovasında, Fatih Caddesi’nde 100 bin lira olan 20-25 yıllık daire fiyatlarının 200-250 bin liraya kadar yükseldiğinin altını çizen Yılmaz, yeni daire fiyatlarının ise 500 bin liradan başladığını aktardı.


Green Walley büyük yatırımlara hazırlanıyor


“Bursa’nın potansiyelini iyi biliyoruz” diyen Green Walley CEO’su Nail Alamirah, “Bursa geleceği parlak olan bir şehir. Tarihi, kültürü ve doğasıyla Arap dünyasını cezbediyor. Şirket olarak Mudanya’da çeşitli projelere imza atıyoruz. Önümüzdeki yıllarda Bursa’ya çok büyük yatırımlar yapmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.


Bursa İnşaat Fuarı'na Arap ilgisi


Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 60 katılım ile büyüyen Bursa İnşaat Fuarı, bu yıl hedefi aşarak 32 ülkeden 52 bin 998 kişi tarafından ziyaret edildi. Suudi Arabistan’ın prenslerinden Saud Bin Abdulaziz Bin Mohammed Al Faisal Al Saud, Mass İntarnational CEO’su Nail Alamirah, Green Valley’in CEO’su Zeiad Abbas, Dubai’den Time Sguare Otelleri’nin yöneticileri ve pek çok yatırımcı Bursa’nın potansiyelini değerlendirerek mevcut yatırımların artırılacağını ve yeni çok büyük yatırımlar yapmayı hedeflediklerini belirtti” dedi.


Dünya