Genel

Güneydoğuda OSB yatırımları yeni teşvik uygulamalarıyla arttı!

Yeni teşvik uygulamasında 6. bölgeye tanınan cazip avantajlar sayesinde Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, İğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'a yatırım talebinde büyük artış oldu...

Yeni teşvik uygulamasında 6. bölgeye tanınan cazip avantajlar sayesinde Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, İğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'a yatırım talebinde büyük artış oldu. 


Diyarbakır, Batman ve Mardin'deki Organize Sanayi Bölgelerinde abrika kurmak için bekleyen 500'ü aşkın girişimci, Organize Sanayi Bölgesinde yatırım şartındaki sürenin en az bir yıl uzatılmasını talep ediyor DOSIAD Başkanı Özkılıç: "Diyarbakır Organize Sanayi Bölgelesinde yer olmadığı için 200'ü aşkın firma yatırıma başlayamadı. 


Teşvik uygulamasında 6. bölgede yer alan illerdeki Organize Sanayi Bölgelerinde yatırım yapacak girişimcilerin teşvik avantajından faydalanmaları için ek süre verilmesi talep edildi. Yeni teşvik uygulamasında 6. bölgeye tanman cazip avantajlar sayesinde Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, İğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'a yatırım talebinde büyük artış oldu. Diyarbakır, Batman ve Mardin'de yoğun başvuru nedeniyle mevcut OSB'lerde yer bulamayan 500'ü aşkın girişimci, fabrika yapımına başlayamadı. 


Yatırımcılar 3 ildeki Organize Sanayi Bölgelerinde oluşturulacak ilave alanlarda en erken 2014 yılında yatırıma başlayabilecek ancak 2013 yılında fabrika inşaatına başlayamadıkları için teşvik uygulamasında 6. bölgeye tanman avantajdan faydalanamayacaklar. 


Bu nedenle yatırımcılar, teşvik uygulamasında Organize Sanayi Bölgelerine yatırım şartındaki sürenin en az bir yıl uzatılmasını istiyor. DOSIAD Başkanı Özkılıç, 6. bölgenin istihdam sorununun çözümüne katla sağlamak ve bölgeyi emek yoğun sektörler için yeni bir üretim ve ihracat merkezi haline getirmek üzere çıkarılan teşvik uygulaması sayesinde bölgeye yatırım için yoğun talebin sözkonusu olduğunu söyledi. 


Çözüm süreciyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde sağlanan huzur ve güven ortamının yatırıma yönelik talep artışına büyük katkı sunduğunu vurgulayan Özkılıç, Organize Sanayi Bölgelerinde yer olmadığı için 200'ü aşkın girişimcinin sırada beklediğini belirtti. Özkılıç, Organize Sanayi Bölgelerinde yatırımcılar için ilave alan oluşturma çabasmda olduklarını ancak ek alanlarda 2014 yılında fabrika yapımına başlanılabileceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Teşvik uygulamasında 6. bölgedeki Organize Sanayi Bölgelerinde 2013 yılı içeresinde fabrika yapımına başlayanlar teşvik avantajlarından 12 yıl, Organize Sanayi Bölgesi dışındaki yatırımcılar ise 10 yıl faydalanabiliyor. Organize Sanayi Bölgelerine fabrika kurmak daha avantajlı olduğu için yoğun talep var. Çözüm süreci ve yeni teşvik uygulaması yatırım talebini adeta patlattı. 


Organize Sanayi Bölgelerinde de yer olmadığı için hazırlıksız yakalandık. 2013 yılında da yer tahsisinde bulunamayacağımız için girişimciler 2014 yılında ancak fabrika kurabilecek. Fakat 2013 yılında fabrika yapımına başlayamadıkları için 6. bölgeye tanman 12 yıl avantajından faydalanamayacaklar. 


Bunun için Organize Sanayi Bölgelerinde yatırım şartındaki süre bir yıl uzatılmalı." Dicle Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DİCLESİFED) Yönetim Kumlu Başkanı Nasır Duyan ise Mardin Organize Sanayi Bölgelerinde yatırım yapmak için yoğun talep olduğunu ancak yer tahsisi yapamadıklarını söyledi. Duyan, talepleri karşılamak için ilave alan çalışması yaptıklarını, bu sayede Organize Sanayi Bölgesinde 42 girişimciye yer verdiklerini dile getirdi. 


Hürses Gazetesi