Güneydoğu’da otel yarışı hızlandı! Mardin'e 50 butik otel açıldı!
Terör yüzünden ciddi zarar gören Güneydoğu turizmi, çözüm süreciyle yeniden atağa kalkıyor. Aralarında Hilton ve Dedeman’ın da bulunduğu pek çok yatırımcı bölgede otel yarışına girdi. Mardin’e son bir yılda 50 butik açıldı....
Hükümet’in çözüm süreci Güneydoğu turizmine yaradı. Güvenilir yatırım iklimini gören iş adamları Güneydoğu’ya otel yapmak için sıraya girdi. Son bir yılda Mardin’de 50 yeni butik otel açılırken, Diyarbakır’da da dev markalar yatırıma soyundu. Hilton ve Dedeman Grubu ilde otel inşa etmeye başlarken küçük yatırımcılar da butik projelerle başvurularda bulunuyor. Yılda 600 bin turisti ağırlayan Şanlıurfa ise bölgeye akın eden Arap turistlere hizmet vermek için Atatürk Barajı kenarına bir otel inşa etmeyi planlıyor.
MARDİN’DE BİR YIL İÇİNDE 50 OTEL AÇILDI
Çözüm sürecinin katkı sağladığı illerin başında Mardin geliyor. Güvenilir yatırım ortamını hisseden yatırımcılar son bir yılda bölgeye 50 yeni butik otel açtılar. Turizm sektöründe güvenliğin çok önemli olduğunu ifade eden Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı,“Çözüm sürecinin başlatıldığı 1 yıl öncesinden bugüne ilimize 50 yeni butik otelin yanı sıra Erdoba Grubu da üçüncü otelini yapmaya başladı. Bu da bize huzur ortamının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi” ifadelerini kullandı.
YATAK KAPASİTESİ 100 KATINA ÇIKTI
Mardin’in son 7-8 yıldır ilerleme kaydettiğine işaret eden Tutaşı, 10 yıl önce 50 olan yatak kapasitesinin 5 bine çıktığını söyledi. Mardin’in yılda 400 bin turist ağırladığını kaydeden Tutaşı, çözüm süreciyle bu rakamı 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
DEVLERDEN DİYARBAKIR AÇILIMI
Hükümetin açılım sürecinin Diyarbakır’da başta turizm olmak üzere pek çok yatırıma hız verdiğini belirten Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Mehmet Aslan, “Ocak ayında inşaatı tamamlanıp açılacak olan Hilton Garden var. Dedeman, Diyarbakır’daki ikinci otelini Urfa yolunda yapıyor. Yine son 10 yıldır yapımı durdurulan Forum AVM, yeniden inşa edilmeye başlandı” diye konuştu.
KAPIDA VİZE VERİLSİN
TURİZM Yatırımcıları Derneği ve Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy da şunları söyledi: “Irak-Türkiye uçak seferleri çözüm süreciyle yeniden yapılmaya başlandı. Iraklılara Erbil-Gaziantep ve Erbil-Adana seferleri kapsamında Türkiye’de kapıda vize verilirse ciddi turist alacağız.”
ÖNÜMÜZDEKİ YIL MUNZUR TURU BAŞLIYOR
2014’te bölgeye 10 bin kişiyi götürmeyi planladıklarını belirten Jolly Tur Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe, “Çözüm sürecinden önce birçok ili koyamıyorduk GAP Turu’na. Ama 2014’te Van Erciş, Muş, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak hatta Tunceli Munzur turları düzenlemeyi planlıyoruz. Yollar tamamlanırsa, Bingöl Karlıova’ya Munzur üzerinden tur düzenleyeceğiz” dedi.
ÇOK FAZLA KAR KOYMAYACAĞIZ
DOĞU ve Güneydoğu turizmini canlandırmayı sosyal sorumluluk gibi gördüklerine dikkat çeken Gökçe, “Bayilerimiz ve otel yöneticileriyle konuşup bu bölgelere yapılacak konaklama ücretlerine çok yüksek kâr koymamalarını istiyoruz” diye konuştu. Kültür turlarının en büyük firmalarından ETS Tur da 2014 sonbaharında GAP turları düzenleyecek.
KOMŞULAR SAĞLIK TURİZMİ İÇİN GELİYOR
BERLİN, Londra, Rusya, Hollanda ve Japonya’daki turizm fuarlarında çözüm sürecine vurgu yaparak Güneydoğu Bölgesi’ni tanıttıklarını söyleyen Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, “Bölgeye komşu ülkelerden sağlık turları arttı. Potansiyeli gören yatırımcı otel açmaya başladı. Turizm 52 yan sektörü besliyor, Turizmcilere sabun, tekstil ve şampuan üretenler de gelip yatırım yaptı” diye konuştu.
Özgül Öztürk/Akşam