Sektörel

Güneydoğu'ya yatırım isteği azaldı mı?

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, son dönemdeki terör olaylarının, bölgeye yönelik yatırım isteğini yok ettiğini söyledi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, son dönemdeki terör olaylarının, bölgeye yönelik yatırım isteğini yok ettiğini söyledi.


Bölgeye ayrılan bütçeyle konut, ulaşım ve turizm sektörlerinde çok ciddi iyileşmelerin görüldüğünü ifade eden Karahocagil, özellikle teşvik politikaları sayesinde başta Şanlıurfa olmak üzere Diyarbakır, Mardin ve Batman'da çok ciddi yatırım taleplerinin ortaya çıktığını dile getirdi.


Şanlıurfa'da 3'üncü organize sanayi bölgesinin devreye alındığını anımsatan Karahocagil, "Mardin, Diyarbakır ve diğer bölge kentlerinde yeni organize sanayi bölgeleri ve mevcutlarının genişletme çalışmaları sürüyor. Hatta yatırım yapmak isteyen girişimcilere yer bulmada sıkıntı çekilen illerimiz var" dedi.


Bölgeyi yeniden medeniyetin beşiği haline getirmeye çalıştıklarını anlatan Karahocagil; "Güneydoğu'nun bilinçli olarak geri bırakıldığına ilişkin söylemlere en iyi cevap GAP'tır. Çünkü bu proje tamamen bölge insanının refahı ve iyiliği üzerine planlanmıştır. Biz buradaki insanların gelecek adına umutlarını artırmayı, yerleşmiş bir adaletsizlik duygusunu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Yani 'biz bilerek istenerek geri bırakılıyoruz' şeklinde çok eskiden beri söylenen sözler var. Biz de diyoruz ki adaletsizliğe en iyi cevap GAP'tır."


Çözüm sürecinin etkisiyle Güneydoğu kentlerinin adeta şaha kalktığını vurgulayan Karahocagil, devam eden terör olayların ise bölgenin imajını zedelediğine işaret etti. Karahocagil, güven ortamının ortadan kalkmasının yatırımların bölgeye ulaşmasını engellediğini dile getirdi.


"YATIRIM OLMADAN ALTYAPI ÇALIŞMALARININ ANLAMI YOK"

Bölgenin her alanda yakaladığı ivmenin terör olayları nedeniyle durdurulmaya çalışıldığına dikkati çeken Karahocagil; "Çözüm sürecinin hayata yansıması çok iyi oldu. Refah yükseldi, kentler daha da güzelleşti, üretim değerleri arttı. Bölgeden 6 milyar dolar ihracat yapılıyor. Ortaya çıkan terör olayları ise yatırım isteğini yok etti. Dolayısıyla yatırım isteği olmadıktan sonra yapacağınız alt ve üst yapı çalışmalarının da bir anlamı olmuyor. Buraya yatırım ve sermaye akışının sürmesi ve bununla birlikte bölgeye yenilikçi bakış açılarının gelmesi gerekiyor."


Sıkıntıların giderileceğine inandığını belirten Karahocagil, GAP kapsamındaki dev yatırımlarının durmadığını dile getirdi. Hükümetin aldığı tedbirlerle hizmetlerin sürdüğünü vurgulayan Karahocagil, "Bizim için önemli olan bölge algısı ve bunun esnafımıza, sanayicimize, işçimize, köylümüze getirdiği sıkıntılardır. Bunu bir an önce düzeltmemiz lazım" dedi.


Habertürk