Güngör Uras: 75 tane helal otelimiz var!
Kendilerini İslami otel, tesettür oteli, muhafazakâr tatil, helal turizm adları ile tanıtan tesislerin sayısı 2002’de 5 idi. Şimdilerde 75’e çıktı. Toplam yatak kapasitesi 40 bine yaklaşan bu tesislerin özel tanıtım ve rezervasyon kanalları var...
Kendilerini İslami otel, tesettür oteli, muhafazakâr tatil, helal turizm adları ile tanıtan tesislerin sayısı 2002’de 5 idi. Şimdilerde 75’e çıktı.
Toplam yatak kapasitesi 40 bine yaklaşan bu tesislerin özel tanıtım ve rezervasyon kanalları var.
‘İslami oteller’ yanında ‘Helal turizm” adıyla hizmet veren tesislerin artması üzerine Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ‘helal otel’ şartlarını belirledi.
Helal otel sertifikası almak isteyen otellerin sundukları yemeklerden, çeşitli etkinlikler ile ilgili birim ve alanlarına kadar değişik kurallar getirildi.
TSE özel standart belirledi
TSE’nin getirdiği standartlar arasında otelin tek havuzu varsa bunun kadın - erkek dönüşümlü kullanılması, masajın hemcins tarafından yapılması şartı var.
Mescitten tuvalete kadar çeşitli birimlere kadar ayrıntılar yer alıyor. Standartlardan bazıları şöyle:
- Umumi erkek ve kadın tuvaletlerinde hem alafranga, hem alaturka tuvalet bulunmalı.
- Pisuarlarda mahremiyet için önlem alınmalı.
- Oteldeki tüm tuvaletlerde suyla taharet imkânı sağlayacak donanım bulunmalı.
- Kuaför, SPA, masaj hizmeti hemcinsler tarafından sunulmalı, İslami değerlere uygun olmalı.
- Ödemeli TV yayınlarında İslam’a aykırı yayın olmamalı, internette aile filtresi uygulanmalı.
- Otel çalışanlarına helal uygulamalarla ilgili bilgilendirme yapılmalı, kıyafet, hâl ve hareketler İslam ahlakına aykırı olmamalı.
- Açık veya kapalı yüzme havuzlarının tek olması durumunda, erkek - kadın dönüşümlü olarak kullanabilmeye dönük önlemler alınmalı.
- Mescitlerin, etraftan gelebilecek gürültü ve müzik sesini geçirmeyecek şekilde izole olması sağlanmalı.
- Cuma namazı otel mescidinde kılınmıyorsa, yakındaki camilere ulaşım için yeterli servis imkânı sağlanmalı.
Yıldız yerine hilalleri var
Fehmi Köfteoğlu yönetimindeki Ekin Grubu Araştırma Biriminin yaptığı araştırmaya göre ‘İslami’, ‘Tesettür’, ‘Muhafazakâr’, ‘Alternatif’ adıyla hizmet veren ve önceleri sadece Antalya, Alanya, Aydın, Çeşme bölgelerinde faaliyet gösteren tesisler artık, İstanbul, Balıkesir, Yalova, Düzce, Sakarya, Kocaeli gibi illerde de hizmet veriyor. Çeşme’de 7, Bodrum’da 4 ‘Helal otel’ var. Yalova ve Alanya ise 9’ar tesisle ilk sırada geliyor.
Bu otellerin tür ve sınıfların göre dağılımında 4 veya 5 yıldızlı olanlar çoğunlukta, 3 yıldızlı tesis sayısı ise az.
Ancak, son dönemde bu otellerde bakanlığın resmi sınıflandırması dışında yıldızın yerini hilal almaya başladı. Bu otellerin pazarlaması sırasında otel kaç yıldızlıysa yanına o kadar sayıda hilal konularak sınıfı belirleniyor.
Bu oteller bakanlığın verdiği işletme belgesi yanında ‘Helal turizm’ sertifikası da alıyor.
Müşteriler çoğunlukla yerli
Otellerin müşterilerinin büyük çoğunluğunu Türkler. Son dönemde Almanya, Belçika, Danimarka, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinden de bu otellere müşteri gelmeye başladı. Ama Arap ve diğer Müslüman ülkelerden bu otellere gelenler çok az.
‘İslami’, ‘Tesettür’, ‘Muhafazakâr’, ‘Alternatif’ oteller benzer standardaki klasik otellerden daha pahalı fiyat politikası uyguluyor.
Milliyet