Güngören'de 14 bin bina kentsel dönüşüme uğrayacak!
Üç bölgede kentsel dönüşüm için düğmeye basan Güngören Belediyesi, 14 bin binayı dönüştürecek. Başkan Karaman, "Bu operasyonu kâr amacı gütmeden gerçekleştireceğiz” dedi
Türkiye'de topyekun şehirleşme atağı başlatacak kentsel dönüşümün en fazla etkilediği ve çehresini değiştireceği şehir İstanbul olacak. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra ilçe belediyeleri yoğun bir çalışma temposu içinde. Kentsel dönüşümün önemli merkezlerinden biri de 320 bin kişilik nüfusuyla İstanbul'un en kalabalık belediyelerinden olan Güngören olacak. Şehrin en büyük dönüşüm projelerine ev sahipliği yapan Güngören Belediyesi'nin kentsel dönüşüm gündemi hayli yoğun. Belediyenin gündeminde öncelikle Tozkoparan Mahallesi'nde 4 bin konut sahibini yeni evlerine kavuşturmak var. 60 hektarlık alanı kapsayan bölgede gerçekleşecek projede hak sahiplerinin tamamıyla anlaşıldı. Alanın yüzde 86'sı ise zaten devlet arazilerinden oluştuğu için bu bölgede sorun yaşanmadı, Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman'ın hedefi bölgedeki mevcut sayının üzerinde konut üreterek nüfusu artırmadan dönüşümü gerçekleştirmek. Güngören Belediyesi sınırları içinde 15 bin bina olduğunu ve bunun yüzde 85'inin (yaklaşık 14 bin) dönüştürülmek zorunda olduğunu söyleyen Karaman, "Bölge 1992 ile 2000 arasında 100 bin nüfusa sahipken 2000'den sonra bu rakam 320 bine çıktı" dedi. Başkan Karaman, her detayı titizlikle ele alınan çok ciddi bir çalışma başlattıklarını anlatıyor. Çalışmalar kapsamında bölgedeki tüm binaların risk analizleri yapılarak dijital ortama kaydedilmiş. Öyle ki dijital çizimlerin üstüne tıklandığında hangi apartmanda kaç kişinin yaşadığı, hatta hangi dairede kaç çocuk bulunduğu gibi detaylara bile ulaşmak mümkün. Tozkoparan'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin onayı bekenirken Haznedar'da durum farklı. Yoğun bir nüfusa sahip olan semtte hak sahiplerinin yüzde 50'siyle anlaşıldı. Bölgede ev sahiplerinden alınacak her 100 metrekareye karşılık 75 metrekarelik yeni daireler verilecek. Karaman, nüfusu daha da artırmadan ancak bu şekilde yenileme yapacaklarının altını çiziyor.
ŞİŞMAN ADA YAPILACAK
Başkan Karaman, çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu bölgedeki planlamayı "Şişman Ada" adı verilen modelle yapacaklarını anlatıyor. Bu modelde kamuya ait yeşil ve sosyal alanlar ortada yer alarak etrafında yapılacak binalarla "Şişman Ada" denilen model oluşturacak. Adalar bir araya gelerek mahalleleri oluşturacak. Her mahallede bir sosyal alan onun etrafında da yaşam alanları yapılacak. Karaman, yeni yapılaşmada bölgenin emsalinin değişmeyeceğini yüksek binalar yapmayacaklarını söyledi. 8-10 kattan sonra komşuluk ilişkilerinin zayıfladığını söyleyen Karaman, "8 katlı bir yerse en fazla 10 kata izin verilecek. Sadece ticari binalarda bu yükseklik geçilecek" dedi.
YERİNDE DÖNÜŞÜM
Belediye, bölgedeki dönüşümü birkaç noktada gerçekleştirecek. Bunlardan ilki yerinde dönüşüm olacak. Yani bu çalışma sırasında kimse evini terk etmeyecek. Önce yeni konutlar yapılacak daha sonra ev sahipleri yeni evlerine yerleşecek. Haznedar hariç diğer bölgelerde ise hak sahibi ne kadar metrekareli yerde oturuyorsa aynı metrekarede yeni ev alacak.
SORUN BİLGİ KİRLİLİĞİ
Bölgedeki yoğun yapılaşmadan dolayı Karaman'ın önceliği nüfusu artırmadan bir çözüm geliştirmek. Bu nedenle 100 metrekare yeri olana 75 metrekare yeni yer verilecek. Hak sahipleri bunu almak için üstüne hiçbir ücret ödemeyecek. Daha büyük daire isteyenler ise uygun ödeme koşullarıyla fark ödeyerek daireye sahip olabilecekler. Karaman, Haznedar bölgesinde hak sahipleriyle yüzde 50 oranında anlaşma sağladıklarını, bu oranı yüzde 70'e çıkarmaları halinde harekete geçeceklerini anlattı. Karaman, "Vatandaşlarda 'biraz dirensem daha fazla alabilir miyim' gibi bir düşünce var. Ancak yaşadıkları sağlıksız yerlerden kurtularak yeni konutlara geçmenin önemini anlamaları gerekiyor. Biz hiçbir şekilde bir kâr amacı gütmeden bu dönüşümü gerçekleştireceğiz" dedi. Karaman, bilgi kirliliğinin kentsel dönüşümün önüne geçtiğini de sözlerine ekledi.
GEÇİCİ DAİRELER VERİLECEK
Tozkoparan'da 60 hektar alanda gerçekleştirilecek dönüşümde 4 bin konut yenilecek. Bu projede kâr amacı gütmediklerini söyleyen Karaman, "Bu projede 4 bin konuta ek olarak belediyenin kullanımında bin konut verebiliriz. Ancak bu konutlarda satış yapılmayacak. Evi yenilenecek olanların oturacağı ya da acil durumlarda kullanılabilecek konutlar olacak. Hak sahipleri kira yardımı almak yerine bu geçici dairelerde oturacak" diyor.
YABANCILAR İLGİLİ
Karaman, uluslararası şirketlerin de dönüşüme ilgisi olduğunu söyleyerek "5 yıl önce bir şirket bize gelip bölgeyi yenilemeyi teklif etmişti. 'Siz anlaşmaları sağlayın gerisini biz yaparız' demişti. Ancak o zaman halkta böyle bir bilinç olmadığı için bu gerçekleşmedi" dedi. Karaman, hâlâ büyük müteahhitlik şirketlerinin kendileriyle görüşmeye geldiğini ancak buna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte karar vereceklerini söyledi. Karaman, "Önemli olan vatandaşı memnun edecek uygulamalar yapmak" diye sözlerini tamamladı.
Sabah