Günlük ev sahipleri de vergi ödeyecek!
Haftalık, günlük gibi kısa süreli olan konaklamalarda ödemelerin PTT veya banka kanalıyla yapılması zorunluluğu getirildi. Her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin gelir vergisi beyanında bulunması gerekiyor.
Konut sahibi satın aldığı konutu farklı sürelerle kiraya verebilir. Evini kısa süreli olarak kiraya verenler, normal kiraların 1,5-2 katına kadar çıkabilen kiralar elde edebiliyor. Ancak bazı kişiler bu durumu fırsata çeviriyor. Fırsatçılar ev sahibiyle anlaşarak, aylık kiraladıkları evi günlük olarak bir başkana kiralayabiliyor.
RUHSAT ALMAK ŞART
11 Ekim 2013 tarihinde yapılan yasal düzenlemeye göre; günlük kiralık evler pansiyon statüsüne alındı ve bu şekilde kiraya verilen evlere, ruhsat şartı getirildi. Bina maliki, binanın bulunduğu yerin belediyesinden pansiyon ruhsatı almak zorunda. Ruhsatı almak isteyen işletme sahiplerinin, öncelikle belediyeye beyanname vermesi ve izin alması grekiyor. İşletme sahibi vergi açılışı yaptırmalı. Ayrıca günlük kiralık ev hizmeti sunulan dairelerin, iskanlı bir binada olması şartı bulunuyor.
Günlük kiralık ev ruhsatı için gerekenler:
1- Başvuru formu
2- Adres bilgisi
3- Tapu fotokopisi
4- Yapı kullanma izin belgesi
5- Kiracının günübirlik kiralama yapmak istiyorsa, mal sahibi ile kiracı arasında noterde yapılmış kira kontratı
6- Yangın tüpü alım faturaları
7- Ticaret odası faaliyet belgesi
8- Tşcaret odasının sicil tasdiknamesi
9- Nüfus müdürlüğünden yerleşim yeri ve adres belgesi
10- Çalışma sağlık karnesi ve raporu
11- Sabıka kaydı
12- Şirket ise imza sirküsü, ticaret sicil gazetesi, şirket ana sözleşmesi
13- Ecza dolabı ve malzemeleri
14- Devirse devir sözleşmesi
15- Nüfus cüzdanı fotokopisi ve üç vesikalık fotoğraf
16- Maliye yoklama fişi
17- Çalışanların kimlik fotokopisi
18- Çizili yerleşim planı
19- Kat maliklerinden muvafakatname
ÖDEMELER BANKALARA
Günlük kiraya verilecek evin bulunduğu binada, başka daireler varsa, bu evlerin sahiplerinden ilgili evin günlük kiraya verileceği hususunda muvafakat alınması gerekiyor. Günübirlik kalacak kişilerin kimliklerinin belirlenmesi ile idari mercilere bildirme mecburiyeti de bulunuyor.
Haftalık, günlük gibi kısa süreli olan konaklamalarda ödemelerin PTT veya banka kanalıyla yapılması zorunluluğu getirildi.
GÜNLÜK EV SAHİPLERİ DE VERGİ ÖDEYECEK
Yine 1 Temmuz 2017 tarihinde yayımlanan tebliğ ile konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde, haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında ise tutara bakılmaksızın kira geliri elde edenlerin gelir vergisi beyanında bulunması gerekiyor.
Günübirlik kiralanan evlere sıkı denetim!
Günlük ev kiralamada nelere dikkat edilmeli?
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com