Günlük kiralanan evlerde ciro 9 milyon TL'ye yaklaştı!
Apartman dairesi, müstakil ev, villa ya da yalı gibi alternatif konaklama mekânlarında tatillerini geçirmeyi tercih edenlerin sayısı günden güne artıyor. 60 bin civarında mekânın dahil olduğu sektörde gecelik ciro 9 milyon TL'ye yaklaştı.
Turizm dünyasının yeni fenomeni alternatif konaklamanın cazibesi ekonomiyi de etkiliyor.
İş ya da tatil amaçlı seyahat edenlerin maliyet ve konfor açısından yeni alternatifler araması ile ortaya çıkan ve belirli bir otele bağlı kalmak istemeyenlere günlük, haftalık ya da aylık olarak kiraladıkları evlerde konaklama fırsatı sunan alternatif konaklama sektörü henüz çok yeni bir sektör olmasına rağmen çarpıcı bir büyüklüğe ulaştı.
Daire ve residansların yanı sıra bölgelerine göre bir yalı, bir villa hatta bir teknede bile konaklamaya olanak tanıyan sektörde ortalama geceleme fiyatı 180 TL civarında.
Kalburüstü şartlarda bir otelin gecelik masrafı karşılığında büyük bir evde konaklamayı tercih edenlerin sayısı da hızla artıyor.
Doluluk oranı yüzde 85
Alternatif Konaklama Derneği'nin açıkladığı son rakamlara göre, alternatif konaklama yapılan evlerde doluluk oranı yüzde 85'lere ulaşıyor.
Türkiye'de alternatif konaklama sektöründe gecelik ciro ise 9 milyon TL'ye yaklaşmış durumda. Rakamın yıl bazındaki dağılımı ise 3.1 milyar TL'den daha fazla. Söz konusu rakam toplam konaklama rakamlarının yüzde 5'ine tekabül ediyor.
60 binin üzerinde alternatif konaklama mekânı
Alternatif Konaklama Derneği Başkanı Mehmet Ülkü, sektörün Türkiye ekonomisi açısından taşıdığı önemi ve potansiyeli şöyle anlattı:
"AKD olarak alternatif konaklamanın turizm sektörü açısından bazı bölgelerimizde can simidi olduğu kanısındayız. AKD rakamlarına göre, Türkiye'de online olarak satışa açık ve sürekli rezervasyon yapılan yaklaşık 45 bin adet alternatif konaklama mekanı bulunuyor. Bu rakamları, internet üzerinden kayıtlı satışa sunulmayan alternatif konaklama mekânları ile birleştirdiğimizde, yaklaşık 60 bin civarında bir mekânın olduğunu düşünüyoruz.
Rakamları, yatak sayısına vurduğumuzda, yaklaşık ortalama 300 bin yatak kapasiteli bir sektör olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki yıllarda da, bu hizmeti veren yerlerin kontrollü bir şekilde hızla artmasını bekliyoruz."
HaberTürk