26 / 06 / 2024

Günlük kiralık evlerde 101 gün uyanıklığı!

Günlük kiralık evlerde 101 gün uyanıklığı!

Tatil beldelerindeki fırsatçılar günlük kiralık evler için getirilmiş olan ‘100 gün sınırı' ve ‘komşu onayı' kriterini sıra dışı bir yöntemle aşıyor.



Tatil beldelerindeki fırsatçılar, günlük kiralık için getirilmiş olan '100 gün sınırı', 'vergi', 'turizm belgesi' ve 'komşu onayı' gibi kriterleri aşabilmek için için 101 gün yöntemi geliştirdi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre mülk sahipleri bu yöntemle konutlarını fahiş fiyata kiralamaya başladı.

Turizm amaçlı konut kiralama' sistemine ilişkin yasal düzenlemeye göre, 100 günün üzerinde olan kiralamaların 'konut kiralama' şeklinde kabul edilmesi, vergiden kaçan veya komşusundan onay alamayan fırsatçıları yeni arayışlara itti. Akşam'dan Ender Türkkan imzalı habere göre önceleri günlük veya haftalık kiraladıkları konutlar için izin belgesi alamayan ya da almak istemeyen sahil şehirlerindeki mülk sahipleri, daha fazla gelir elde etmek için '101 günlük kiralık yazlık' formülünü buldu. Paylaşılan bilgilere göre 101 günlükler için konut kiralarının 2 ila 4 katı daha fazla ücret istendiği göze çarptı. Örnek vermek gerekirse, İzmir'in Dikili ilçesi İsmet Paşa Mahallesi'nde emsallerinin aylık kirasının 15-30 bin Türk Lirası arasında değiştiği 3 oda 1 salon konut için 101 günlüğüne 175 bin Türk Lirası istendiği görüldü.  

İLK KEZ KARŞILAŞIYORUM!

Paylaşılan bilgilere göre Türkiye turizminin gözde beldeleri arasında yer alan  Marmaris'te yaklaşık 10 senedir gayrimenkul uzmanı ve emlak danışmanı olarak faaliyet Kaan Kaya, 'turizm' izni alamayanların, almak istemeyenlerin konutlarını satmak veya kiraya vermek için kapılarını çaldıklarını, fakat meslek hayatında ilk defa "101 günlük kiralık" ilanlarına rastladığını dile getirdi.

Günlük kiralık evlerde 101 gün uyanıklığı!

VERGİDEN KAÇIYORLAR

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Bazı belge almayan ya da almak istemeyenler ara bir formül bulmuş, evlerini 'yazlık' ismi altında 101 günlüğüne kiraya çıkarmaya başlamışlar" diye konuşan Kaya şunları söyledi: "100 günün üzerindekileri 'konut kiralama' şeklinde kabul eden yeni yasal düzenlemeyi de çiğnemeden, sahip oldukları gayrimenkulden maksimum kazanç elde etmenin yolunu tutmuşlar. Yani kaba tabiriyle işi kitabına uydurarak, 100 günün altına kiraya verenler gibi, komşu iznine gerek kalmadan, yüzde 20 KDV, yüzde 2 konaklama ve matrahına göre yüzde 15 ila 35 arasında farklılık gösteren gelir vergisinden kendilerini muaf tutmaya çalışmışlar. Fakat neticede bu bir turizm üzerinden ticari kazanç. Devletin bunlara da göz yumacağını zannetmiyorum, mutlaka kayıt altına alınacaktır."


YASA NE DİYOR?

Belge, komşu izni ve vergi şart. "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişik Yapılmasına Dair Kanun" 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğü girmişti. Söz konusu kanuna göre, 100 günün altında olan kiralamalar turizm amaçlı, üzerindekiler ise 'konut kiralama' şeklinde belirtildi. Müstakil ev ya da konutlarını kısa süreli turizm kapsamında kullanmak isteyenlere, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan "Turizm konutu izin belgesi" alma zorunluluğu getirildi. Söz konusu bu belgeye sahip olmak isteyenlere, apartmandaki, sitedeki tüm kat maliklerinden izin, maliyeye kayıt yaptırma, fatura kesme, yüzde 20 KDV, gelir vergisi ve yüzde 2 konaklama vergisi ödeme şartları getirildi. Söz konusu şartlara uymayıp, izin belgesine sahip olmamalarına rağmen "Günlük kiralama" yapanlar için ağır para yaptırımı da şart koşuldu.

Günlük kiralık evlerde 101 gün uyanıklığı!

MALİYE SAHİLE İNİYOR

Aktarılan son dakika detaylarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı ekipler, Antalya, Muğla ve İzmir'in tatil beldelerinde eğlence ve konaklama sektörlerine yönelik saha denetimlerini sıklaştıracak. Günübirlik kiralanan evlere yönelik yoklama yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada "Kayıt dışılıkla mücadelemizi her alanda ara vermeden sürdürüyoruz" demişti. Bu kapsamda da  Antalya,  İzmir  ve Muğla'ya yüzlerce denetim personeli takviyesi yapıldı. Söz konusu bu denetimler kapsamında restoranlar, işlek cadde ve sokaklardaki işletmeler de yer alacak. Özelikle gece kulübü, restoran ve beachlerde hasılat tespitleri yapılacak.


PERSONEL SAYISI ARTIRILDI

Gelir İdaresi ekipleri, söz konusu denetimlerde günübirlik konut kiralamalarına da ağırlık verecek. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığından günübirlik konut kiralama izni almış olan mükellefler ile boş olan ve günübirlik kiralama potansiyeli bulunan konutlara yönelik yoklama yapılacak.

 

Türkiye'nin en riskli bölgeleri açıklandı! Fay haritası güncellendi...

Prof. Dr Osman Bektaş'tan Malatya depremine ilişkin yorum geldi!Yaşanan bu deprem Malatya için 'Tehdit unsuru'

THY'den yurt içinde ucuz bilet kampanyası!


Geri Dön