Günlük kiralık evlere otel cezası!
Maliye Bakanlığı günlük kiralık evleri otel statüsünde değerlendirerek, gelir beyanına bakacak .Kiralamada internetin yanı sıra emlakçı tercihinin de yüksek olduğu tespit edildi. İlanlar takibe alındı.
Atatürk Havalimanı saldırganlarının günlük kiralık evde konakladıklarının anlaşılması üzerine günlük ev kiralamalarının takibine yönelik çalışma hızlandırıldı. Maliye ve emniyet birimleri emlakçıları da mercek altına aldı. Evini günlük olarak kiraya verenlerin internet sitesinin yanı sıra emlakçıları tercih ettiği tespit edildi. Maliye Bakanlığı bu nedenle emlakçıları da izlemeye aldı. Günlük kiralamayı ‘otel’ statüsünde değerlendiren Maliye, mükellefiyet tesisi olup olmadığını gelirin beyan edilip edilmediğini araştırıyor.
Ayrıca internet sitesinde ilanı olanları kendi sisteminden kontrol ederek emniyete bildirim yapılacak. Güvenlik güçleri ise emlakçılar başta olmak üzere binalara asılan ‘günlük kiralama’ ilanlarını takip edecek. Mahalle muhtarları başta olmak üzere vatandaştan farklı bir durumla karşılaşmaları halinde ihbarda bulunmaları istenecek.
2 KOLDAN CEZA
Kayıt dışı olarak evlerini kiraya verenleri hem vergi hem de adli ceza bekliyor. Yıllık kira geliri 3.600 TL’nin üzerinde olanların beyanname vermesi zorunluluğu bulunuyor. Beyanname vermeyenler tespit edilmeleri halinde geriye dönük olarak hem istisna tutarından yararlanamıyor hem de ceza ödüyor. Ayrıca her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira elde edenlerin ödemelerini banka ve finans kuruluşu üzerinden yapmaları gerekiyor. Yıllık 3.600 TL’nin üzerinde kira elde edenlerin yıllık geliri 12 bin liraya kadar olan bölümü için yüzde 15 oranında gelir vergisi ödemesi gerekiyor.
SUÇA YARDIM CEZASI
Otel ve pansiyonlarda kalan şahısların kimlikleri online olarak güvenlik birimlerine bildiriliyor. Günlük evlerde ise Kimlik Bildirme Sistemi bulunmadığı için aranan şahıslar bu tip daireleri saklanmak ve suç işlemek maksatlı kullanabiliyor. Evini günlük kiraya verenlerin ticaret yaptıkları için otel gibi değerlendirilmesi ve esnaf odasına kayıt yaptırarak vergi ödemesi gerekiyor. Cezai işlemlerinde de otellerde olduğu gibi bir yöntem izlenecek. Önce uyarı, sonra kapatma cezası uygulanacak. Terör örgütleri ve fuhşa yardım-yataklık amacıyla kullanılan bu evlerin sahipleri için gerekli bildirimde bulunulmaması halinde yardım ve yataklık cezası da uygulanabilecek.
HABERİ OLMUYOR
Kiralama sırasında kimlik kaydı yapılmadığı için suça karışan ve haklarında arama kaydı bulunanların yakalanması da zorlaşıyor. Emlak sahipleri daire sahiplerinden aylık olarak kiraladıkları daireleri müşterilerine günlük olarak yüksek bedelle kiraya verebiliyor. Örneğin aylık 1.000 TL’ye kiralanan bir daire günlük 100-150 TL bir bedelle kiraya verilebiliyor. Yapılan işlem kayıt dışı olduğu için de hem kimlik bildirimi yapılmıyor hem de herhangi bir şekilde vergi ödenmiyor.
EMLAKÇILARA VERGİ MERCEĞİ
Evini günlük kiralamaları için ev sahiplerinin internet sitesi ile birlikte emlakçılar üzerinden kiralama yaptığı belirtiliyor. Emniyete bildirimde bulunmayan emlakçılara yönelik çalışma yapılacak. Ayrıca Maliye Bakanlığı’nın da kayıt dışı ile mücadele kapsamında kapsamlı bir vergi incelemesi üzerinde durduğu belirtiliyor. Günlük kiralamalarla ilgili çalışma olduğunu aktaran bir yetkili bu tür kiralamaların da elektronik ticaretin bir unsuru olduğunu dile getirdi.
Günlük kiralık evlere anlık takip!
Star