Günlük yazlık ev isyanı!
Pandeminin etkisiyle beraber izole yaşam isteyenlerin tercih ettiği günlük kiralık konut sistemi, otelciler kadar kiracılar da mutsuz olduğunu ifade ediyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisiyle kalabalıktan uzaklaşmak isteyenlerin tercih ettiği tatil beldelerinde yazlık fiyatlar arttı. Akşam'dan Ender Türkkan'ın haberine göre; turizm alanlarında otel olarak kullanılan evlerin sayısının artmasıyla, emlakçılar, otelciler ve acentalar isyan etti.
Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş, "Mülk sahiplerinin büyük kısmı sözleşme süresi dolan evlerini boşalttırıyor, otel gibi işletiyor. Dairelerin günlük kiraları, 400 ila 2 bin TL arasında değişiyor. Bundan iki ya da üç yıl önce bu rakamlar aylık kira için talep ediliyordu" şeklinde konuştu.
AYLIK 300 BİNE VİLLA VAR
Akkuş, Antalya, Bodrum, Çeşme gibi turizm şehirlerinde 'otel ev' işletmeciliğinin sayısının arttığını ifade etti. Bodrum'da 2+1 dairelerin aylık kirası 37.500 TL'den başlangıç gösterirken, villalarda fiyatlar 160 bin liraya kadar ulaşıyor. Çeşme'de de fiyatlar 30-40 bin TL arasında değişirken, villalarda aylık kira bedeli 100 bin lira sınırında seyrediyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu "Milyonlar tam kapanma öncesi yazlık kentlere akın etti" diye konuşarak, bu kişilerin günlük kiraladıkları evlerde kaldığından bahsetti.
PARA PEŞİN
Birçok bakımsız ve küçük olarak sayılan konutlar için verilen ilanların ortak özelliği sezonluk hatta yıllık olarak kiraların peşin olarak isteniyor olması.
HER YIL 15 MİLYON KİŞİ KONAKLIYOR
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Marmaris Temsil Kurulu Suat Esin ise, yasal mevzuat dışında kalan konutların tatilcilere kiralanmasını 'kaçak acentacılık' olarak nitelendirdi. Esin, "Pandemide öyle çoğaldılar ki, baş etmek mümkün değil. Tek tek evleri dolaşamayız. Ama şu bir gerçek ki, bizim gibi birçok sektör ve kiracılar mağdur duruma düştü" diye konuştu. Esin, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
VERGİ KAYBI 2 MİLYAR
"TÜRSAB'ın 2016'da açıkladığı verilerde, Türkiye'de bu şekilde kiralanan yaklaşık 100 bin evin olduğu, her yıl yaklaşık 15 milyon yerli ve yabancı turistin de bu evleri kiraladığı, bu konudaki vergi kaybı ise 2 milyar lirayı bulduğu belirtildi. Bugün bu rakamların kat ve kat arttığını kolaylıkla söyleyebiliriz."
Hangi ilçede ev fiyatları 2 katına çıktı?
Bodrum'da müstakil villa kiraları dudak uçuklatıyor!