İnşaat Malzemeleri

Gürallar, yurtdışında otel yatırımları yapacak!

Gürallar Şirketler Grubu, turizmde de yurtdışına açılmaya hazırlanıyor

Nano teknoloji çalışmalarıyla sofralık cam ürünler sektöründe Gürallar ArtCraft'ı bir dünya markası haline getirmek isteyen Gürallar Şirketler Grubu, turizmde de yurtdışına açılmaya hazırlanıyor
Mayıs ayında Side'de açılacak olan Ali Bey Resort`la birlikte Türkiye'de 3 otele ulaşan grup, Ali Bey Hotels & Resorts markasıyla yurtdışında otel yatırımları yapmayı planlıyor.
Gürallar Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat, Turizm sektöründe ciddi bir büyüme planladıklarını belirterek "Resort konseptiyle hem yurtiçinde büyümek, hem de yurtdışında otel yatırımı yapmak istiyoruz. Özellikle Akdeniz Çanağı çok ilgimizi çekiyor. Mısır ve Fas'ta bu konuda araştırmalar yapıyoruz" dedi.
Gürallar ArtCraft'ın 76 ülkeye ihracat yapan bir marka olduğunu belirten Esin Güral Argat, 2009'da 110 milyon dolarlık cironun 54 milyon dolarını ihracattan sağladıklarını söyledi. Üretim kapasitesinin yüzde 50'sini katma değerli ürünlerden oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Argat, Ar-Ge çalışmalarına yıllık cironun yüzde 5-7'si oranında yatırım yaptıklarını söyledi.
Esra Özsümer / Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Gürallar cam ve turizmde dünya ligine oynuyor
GÜRALLAR Grubu şirketlerinden Gürallar ArtCraft sofra camı üretimininde 10 yıl içinde dünya pazarında ilk iki üreticiden biri olmayı hedefliyor. Kütahya'da bulunan Gürallar Artcraft üretim tesislerinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Gürallar Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat, Gürallar ArtCraf olarak 2009'da 110 milyon dolarlık ciroya ulaştıklarını, bu yıl ciro bazında yüzde 15'lik büyüme hedeflediklerini açıkladı. Argat, "Önümüzdeki yıl için yüzde 30'luk kapasite artışı içi 12 milyon euroluk yatırım yapacağız. İstihdamda yüzde 10'luk artış öngörüyoruz" dedi. Argat, Dreksell Üniversitesi ileürüttükleri nano teknolojik cam kaplama projesinin son aşamasına geldiğini anlattı. 1 Mayıs'ta Side'de açılacak olan Ali Bey Resort'la birlikte Türkiye'de 3 otele ulaşan grup, Ali Bey Hotels & Resorts markasıyla Mısır ve Fas'ta yatırım yapmaya hazırlanıyor.
Bülent Yoldaş / Sabah

Porselen devi, turizmde büyüyecek 
Dünyada yaşanan ekonomik kriz birçok sektörün hızını kesse de ümitlerini kırmadı.
Bu dönemde hem üretimde hem de istihdamda küçülme kararı alan Türk şirketleri, krizin ardından toparlanmaya başladı. Bazı şirketler de farklı alanlara yönelerek ekonomik açıdan rahat bir nefes aldı. 1994 yılında Gürallar Şirketler Grubu'na bağlı olarak faaliyete geçen Gürallar ArtCraft, 2010 yılını atılım yılı ilan etti. Cam fabrikasında sadece kendi ürettikleri makineleri kullandıklarını belirten Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat, hedeflerinin dünya cam sektöründe ilk iki sıraya yerleşmek olduğunu söyledi. Bu sektörün yanında turizmle de yakından ilgilendiklerini belirten Argat, Akdeniz sahilinde açacakları resort otellerle binlerce kişiyi istihdam edeceklerini açıkladı. Gürallar Şirketler Grubu'nun cam sektörü ile birlikte turizm yatırımlarıyla da büyüyeceğini belirten Yönetim Kurulu üyesi Argat, "Ali Bey Club Manavgat ve Ali Bey Resort Side'ı yaz ayına kadar açacağız. Buralarda binlerce kişiye direkt iş imkânı sunacağız. Ayrıca Akdeniz havzası bizim ilgimizi çekiyor. Fas ve Mısır başta olmak üzere bazı ülkelerde de yatırım yapacağız." ifadelerini kullandı. Şirket, bu projeler için 50 milyon dolar kaynak ayırdı. Grup kendi bünyesinde 3 bin 500 kişi istihdam ediyor.

Sektörde Paşabahçe'nin ardından masa camında ikinci konumda bulunan Gürallar AirCraft, krizin ardından toparlanmaya başladı. Ürün gamını 15 yılda dört adetten bin 500'e çıkartan şirket, beş yıl içinde kendine yeni hedefler koydu. Gürallar AirCraft Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat, şirketin yeni hedeflerini basın mensuplarıyla paylaştı. 2010 ile birlikte yüzde 6'lık bir kapasite artırımına gideceklerini açıklayan Argat, bu sayede yeni istihdam alanları oluşturacaklarını dile getirdi. Şirketin beş yıl içindeki hedefi ise yüzde 35'lik bir kapasite artırımına gitmek. Araştırma geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarının kendileri açısından önemli olduğunu belirten Argat, amaçlarının tamamen kendi ürettikleri makinelerini işletmede kullanmak olduğunu ifade etti. Kütahyalı şirket, bu çerçevede Bilkent, Eskişehir ve Amerikalı Drexel Üniversitesi ile ortaklaşa tasarım çalışması yürütüyor. Argat, birkaç yıl içindeki hedeflerinin ise kendi ürettikleri makinelerle dünyada sıralamaya girmek olduğunu vurguladı. 79 ülkeye cam ihracatı yaptıklarını belirten yönetici, bunun 2009'daki rakamsal değerinin de 51,1 milyon dolar olduğunu söyledi. Argat, şartların oluşması halinde yurtdışından bir fabrikayı alabileceklerini de sözlerine ekledi. Şirketin müşterileri arasında Walmart, Coca Cola, Pepsi, Kraft, Carrefour, Metro ve Tansaş gibi ünlü markalar var.
Bayram Kaya - Mesut Ekici / Zaman

Gürallar'dan 76 ülkeye cam ihracatı 
Kütahya'da Gürallar Şirketler Grubu'na bağlı olarak faaliyet gösteren Gürallar ArtCraft, ürettiği cam ürünleri 76 ülkeye ihraç ediyor.

Gürallar ArtCraft Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat, uluslararası platformda cam sektörüne ilk defa 1996 yılında adım attıklarını belirterek, dünya markası olma yönündeki planları doğrultusunda çalıştıklarını kaydetti. Argat "Dünyada bu alanda büyük rekabet var. İlk zamanlarda bunun zorluklarını yaşadık. Cam ağır bir teknoloji gerektiriyor. İlk kurulduğumuzda 4 ürün çeşidi ile piyasaya girmiştik fakat şimdi bin 500 ürün çeşidinden bahsediyoruz. 76 ülkeye ihracatımız var. Şu anda kendi markamızla uluslararası platformda yer alıyoruz" diye konuştu.
Star