Gurbetçi Türkler memleketinden ev alıyor!
Yurt dışında çalışan ve döviz kazanan Gurbetçi Türkler, gayrimenkul yatırımını Türkiye'ye yapıyor. Yükselen dolar ve euro kuru sektörde avantaja dönüştü.
Konut kredisi faizlerinin yükselmesiyle durgunluk dönemine giren gayrimenkul sektörü, gurbetçilerden yoğun talep alıyor. Yurt dışında çalışan ve döviz kazanan gurbetçi Türk vatandaşları Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapıyor.
Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre, gayrimenkul alımında hem yazlık lokasyonları, hem memleketlerini, hem de büyükşehirleri tercih eden gurbetçiler, sektöre ivme kazandırıyor. Dövizin yüksek seyri, gurbetçiler gibi, yabancı alıcılarını da gayrimenkul yatırımına yöneltti.
Gurbetçiler memleketlerine yatırım yapıyor
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, döviz kurunun piyasada oluşturduğu olumsuz seyrin yanında dövizi olanlar için fırsat yarattığını söyledi.
Kabadayı, “Ağırlıklı olarak Avrupa ve Körfez ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımız memleketlerine yatırım yapıyor. Sadece Batı Avrupa ülkelerinde 4 milyon, Körfez’de ise 200 bin Türk vatandaşının yaşadığını düşündüğümüzde ne denli büyük bir potansiyel olduğunu görebiliyoruz. Satış ofisimize ve çağrı merkezlerimize gelen taleplerden de bu konuda bir artış yaşandığını gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.
Lens İstanbul'un yüzde 20’si gurbetçilere satıldı
Lens Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Kutlu ise, Lens İstanbul projesinin şimdiye kadar yüzde 80 satışını tamamladıklarını ve yüzde 20’sini yurt dışında yaşayan Türklere sattıklarını söyledi.
Kutlu, “Özellikle tatil dönemi nedeniyle geldikleri ülkemizde satışlarımızda yüzde 50’lik bir artış yaşadık diyebiliriz. Dövizin artması ve sunduğumuz cazip kampanya seçenekleri de konut alımlarını hızlandırıyor. Geçtiğimiz aylar itibariyle başladığımız Lens Modern projemizde de yurt dışında yaşayan Türkleri hedefledik. Bunun için satış temsilcilerimiz Almanya, Fransa, Hollanda gibi Türklerin yoğunluklu yaşadığı ülkelerde ciddi pazarlama faaliyetlerinde bulunuyorlar” ifadelerini kullandı.
KDV avantajı da var
Yabancılara tanınan KDV avantajının, çalışma ve oturma izniyle 6 aydan fazla yurt dışında ikamet eden Türklere de tanındığını belirten Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, dövizin artışa geçmesi ve gurbetçilere özel konut kampanyalarıyla, sektörde hareketlilik yaşandığını ifade etti.
Tavukçuoğlu, “Yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye’de tatil dönemlerini en çok geçirdikleri yaz aylarında ise ciddi bir artış gözlemliyoruz. Gayrimenkul, her zaman iyi bir yatırım aracı olmuştur. Bu dönemde her ne kadar döviz ve mevduatta TL’nin değerlendirilmesi gibi görünse de ibre yine konuttan yana dönüp, uzun vadede alıcısının yüzünü güldürecektir” dedi.
‘Döviz bozdurun’ çağrısına yanıt
Konut alıcısı için ‘hiç olmadığı kadar cazip bir dönem’ oluştuğunu söyleyen Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, firmaların 1.5 yıldır yükselen inşaat maliyetlerini fiyatlara yansıtmadıklarını açıkladı.
Yılmaz, “Türkwiye’de böyle bir dönem daha olmaz. Zaten döviz artışında da suni bir köpüklenme olduğunu söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ‘dövizinizi bozdurun’ çağrısına en iyi yanıt olacaktır. Türkiye’de her zaman kazandıran yatırım olarak gayrimenkul, hem kısa, hem de uzun vadede en iyi yatırım aracı olduğunu her zaman göstermiştir” açıklamasında bulundu.
Döviz kuru fırsatları beraberinde getirdi
Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Aşçıoğlu da turizm ve gayrimenkul sektörü özelinde, yükselen döviz kurunun bazı fırsatları da beraberinde getirdiğinin altını çizdi.
Aşçıoğlu, “Yabancıların ve yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye’deki satın alma gücünde ciddi bir iyileşme sağlandı. KDV avantajı ile birlikte kurdaki yükseliş, dolar ve euro bazında tasarrufu olanlar için gayrimenkulün fiyatını oldukça fazla ucuzlattı. Bu tarihi fırsat, özellikle markalı projelerde yurt dışından gelen talebi önemli bir şekilde arttırdı” şeklinde konuştu.
Satışlara olumlu yansıyor
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, yurtdışında yaşayan vatandaşların yaz tatilini geçirmek üzere gelmesinin gayrimenkul satışlarına olumlu yansımasını görmeye başladıklarını dile getirdi.
Özyurt, “Buna bankaların, bitmiş konutlara veya yurt dışında yaşayanlar için hazırlanan özel projeler için kredi kullanabilme avantajı sağlaması da etkin oldu. Hem gurbetçilerimiz, hem de yurtdışından özellikle İran, Irak ve diğer körfez ülkelerinden alım yapmaya yönelik ciddi bir talep var. Bu durgun dönemi aşma konusunda hem gurbetçi hem de yabancıların talebi oldukça sevindirici” dedi.