Kent Haberleri

Gürkan Ilgın: İnşaatlara verilen su fiyatları pahalı!

Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Ilgın, Sıcak havaların inşaat sektöründe de olumsuzluklara yol açtığını vurguladı.

Yaz aylarında inşaatlarda kullanılan betonların ilk döküldüğü andan itibaren 10 gün boyunca sürekli ıslak tutulması gerektiğini söyleyen Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Ilgın, bu işlemin yapılmadığı takdirde betonun kalitesinin ve dolayısıyla da dayanıklılığının ciddi manada azaldığını vurguladı. Betonun özellikle sıcak yaz aylarında ıslak tutulabilmesi için gün içinde hemen her saat ıslatılması gerektiğini ifade eden Ilgın inşaatlarda kullanılan su fiyatlarının pahalı olması sebebiyle bunun yapılamadığını söyledi. 


Bandırma'da havanın hem çok sıcak hem de çok rüzgarlı olduğu için yeni dökülen betonun ortalama yarım saatte bir mutlaka ıslatılması gerektiğini söyleyen Ilgın bu sulamaların yapılamadığı takdirde deprem durumunda binanın büyük risk taşıyacağını vurgulayarak yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi; "Sıcaklar ve rüzgar özellikle inşaat sektöründe beton dökümünden sonraki ilk 10 gün söz konusu olan beton bakımını olumsuz etkilemektedir. 


Bandırma'da inşaatlarda kullanılan suyun ton başına ortalama 15 lira gibi bir para ödenmektedir. 

Biz betonların sulanması için sürekli uyarılarda bulunsak da açık olmak gerekirse ton başına 15 lira gibi çok ciddi bir rakam söz konusuyken inşatlarda bu sulamanın sağlıklı şekilde yapılmasını beklemek kendimizi aldatmak olur. Bunun kamuoyunda tartışılması gerekmektedir. Acaba kullanılan su fiyatının çok yüksek olması bizleri depreme dayanıksız binalar yapmaya itiyor mu? Yapı denetim şirketleri betonun üretim sürecini kontrol ediyor ancak gerçekçi olalım ki her gün periyodik olarak betonun ıslak olup olmadığına bakılmıyor. 


Betonun bir sabah bir de akşam sulanması gibi bir kanı vardır ancak bu kanı da kesinlikle yanlıştır. Beton yüzeyini devamlı nemli bırakmamız gerekiyor. Su fiyatı bu kadar yüksekken ve bu sıcakta bu işlemin sürekli yapılması gerekirken inşaat sektöründeki arkadaşların bunu yapabilmesini beklemek biraz fazla iyi niyet çerçevesinde kalıyor. İnşaat sektöründeki arkadaşlara çağrıda bulunalım ve su parası ne kadar yüksek olursa olsun betonlarını nemli tutmalarını belirtelim. Çünkü bu konu çok önemli ve betonun kalitesini ciddi manada etkilemektedir. İyi sulanmayan betonun depremdeki davranışı farklı olur ve bu da depremden hasar görmüş binalar olarak bizim karşımıza çıkar. Yeni yapılmış dahi olsa üzerindeki yükleri kaldıramayacak duruma gelen bina depremde yıkılabilir. Bunu hep bir ağızdan kamuoyunda tartışalım ve su fiyatının düşmesini sağlayalım." 


Genç Bayrak




Haber Balıkesir Ekspres Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İnşaat Mühendisleri Odası Bandırma Temsilcisi Gürkan İlgin, Bandırma'da inşaatlarda yaşanan su sıkıntısına dikkat çekti. İlgin, "Su fiyatları pahalı. İnşaatlarda betonların sulanmasını istiyoruz. İnşaat ruhsatı alınıyor, su bağlanması 1,5 ayı buluyor. Bu arada müteahhit firmalar işe başlıyor. Temel betonları dökülüyor. Bir bodrum kat yapılacaksa betonlar dökülüyor. Hala su yok. 45 gün oldu su yok. 


Taşıma suyla beton sulanmaz. Bunun devamlı sulanması gerekir. Gün içerisinde bir hafta boyunca betonun kurumasına müsaade edilmemesi gerekir. Su fiyatları pahalı. Suyun fiyatının pahalı olmasını geçtik, inşaata başladık suyu bulamıyoruz. Bu ciddi bir mesele. Su meselesini tekrar gündeme getirmemiz gerekiyor. İnşaat ruhsatı alındığı gibi en geç bir hafta içerisinde suyun bağlanması gerekir. Betonu döktükten sonra dayanımını alma süresi başlıyor. O süre 28 gündür. Yüzde 55-60 civarında dayanımını alması ilk bir haftada oluşur. İlk bir hafta çok önemli. İlk bir hafta betona iyi bakarsak beton istediğimiz mukavemete ulaşır. Yeteri kadar sulanamayan inşaatlar depreme daha az dayanıklı binalar olarak karşımıza çıkıyor" dedi.



Balıkesir Ekspres Gazetesi