Genel

Gürpınar'da kadınlar yeni tesisler istiyor!

Erdoğan, iGürpınar'da kadın iş gücü açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, bu potansiyelin yeni tesisler kurularak değerlendirilebileceğini söyledi

 Van"ın Gürpınar ilçesinde yaşayan kadınlar kaymakamlık desteğiyle kurulan kot ve otel müştemilatı işletmelerinde istihdam edildiler.

Urartu Krallığı başta olmak üzere çok sayıda medeniyetin ekonomi merkezi olan ve 4063 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye"nin en büyük ilçesi Gürpınar, Kaymakam Nurullah Kaya"nın geliştirdiği projelerle yeniden bölgedeki ticaretin merkezi olmayı hedefliyor.

Gürpınar"da üretim yönünden herhangi bir tesis bulunmadığını fark eden Kaya"nın başlattığı ve Van Valisi Münir Karaloğlu"nun da önemli katkı sunduğu istihdama yönelik proje kapsamında, ilçede ilk defa 'kot ve otel müştemilatı işletmeleri' kuruldu.

Nurullah Kaya AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin ticaret alanında gelişebileceğine olan inançla hazırladığı projeleri İstanbul"daki iki iş adamıyla paylaştığını anlatarak, ortaklaşa oluşturulan bütçe ile Temmuz 2010"dan itibaren kadınlara yönelik kot ve otel müştemilatı işletmelerinin faaliyete geçtiğini söyledi.

Kalifiye iş gücü sıkıntısı yaşanan ilçede, İş-Kur işbirliği ile belediyeye ait bir binada kadınlara 3 ay süresince kurs verildiğini vurgulayan Kaya, kursiyerlerin aldığı eğitimle sıkıntının giderildiğini, şu an 40 kadının otel müştemilatı, 60 kadının ise kot işletmesinde istihdam edildiğini bildirdi. Üretimlerin, şimdilik belediyeye ait bir binada yapıldığını ifade eden Kaya, her iki işletme için 420 bin lira harcanarak 1350 metrekarelik kapalı alana sahip yeni bir tesis yaptırıldığını belirtti.

Kaya, yeni tesisin Ocak ayının ikinci haftasından itibaren işletme sahiplerine teslim edileceğini kaydederek, şöyle konuştu: 'Van, son yıllarda turizm alanında adeta cazibe merkezi oldu. Bu nedenle otellerin ihtiyaçlarını karşılamak gerektiği düşüncesiyle bir proje hazırladık. Yaptığımız görüşmeler sonunda işletmeci Murat Yaşar"ı, ilçemize yaptırım yapmaya davet ettik. Davetimizin kabul görmesinin ardından Temmuz ayından itibaren başlayan kurslar, hem bizim hem de ilçedeki kadınlarımız için umut oldu. Kadınlarımızın eğitimleri süresince elde ettiği ürünleri, öncelikle kent
merkezindeki otellerimize pazarladık. İl dışındaki işletmelere göre maliyetinin düşük olması ve düşük fiyata pazarlanması otellerimizi de memnun etti. şžu anda Van"daki oteller ve resmi kurum misafirhaneleri ile Ağrı, Hakkari, Bitlis, Muş, Bingöl, Mardin ve ilçelerindeki otellere satış yapıyoruz.' Ürünlerin yurt dışına ihraç edilmesi amacıyla İspanya ve Almanya"daki bazı firmalar ile görüşmeleri olduğunu belirten Kaya, Mart ayından itibaren Gürpınar"dan Avrupa"ya ticaret hamlesi gerçekleştirmeyi ümit ettiklerini dile getirdi.

-İLK HEDEF İRAN
Kaya, ilk etapta çocuk giyimi üzerine faaliyete geçen kot işletmesinin, yıllık 1 milyar dolar kot ithalatı olan İran pazarına girmeyi amaçladığını vurgulayarak, 'Van"ın bu ithalattan maksimum faydayı elde etmesi gerekiyor. Burada üreteceğimiz ürünlerin İran pazarında yer bulması noktasında İran ile gelişen dostane ilişkilerimizin etkili olacağını düşünüyorum' dedi. şžubat ayında ilçedeki idareciler ve işletme sahipleri ile İran"a gezi düzenleyeceklerini dile getiren Kaya, 'Bu işletme, kentimizin de kot üretimindeki ilk tesisi. İran"daki firmalarla yapacağımız görüşmelerden sonra Nisan ayı itibarıyla "İran pazarında biz de varız" diyeceğiz. Doğuda kadın istihdamı çok zor, biz Gürpınar olarak bunu başardık. İleri ki zamanlarda üretim dışında kot yıkama ve paketleme ünitelerinin de devreye girmesiyle kot işletmesinde istihdam edilen kadın sayısı 100"e ulaşacak. Bu da 100 ailenin bu işletmeden faydalanması anlamı taşıyor' diye konuştu. İlçede işletme kurmak isteyen iş adamlarının her türlü girişimlerine destek olmaya hazır olduklarını belirten Kaya, kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda da İş-Kur destekli eğitimlerin devam edeceğini bildirdi. Nurullah Kaya"nın daveti üzerine İstanbul"dan Gürpınar"a gelen ve belediyeye ait bir binanın 2. katında geçici olarak kurduğu tekstil işletmesinde Gürpınarlı kadınlara iş imkanı sunan İrfan Naç da, kadınların başarılı şekilde üretime katkı sağladığını söyledi.

Gürpınar"da üretim tesisi kurmayı, İran"a yakın olduğu için tercih ettiğini anlatan Naç, 'Asıl hedefimiz, İran"a açılmak. Yeni binamızın da tamamlanmasıyla amacımızı gerçekleştirmek için bir adım daha atmış olacağız' dedi.

-KADINLAR, YENİ TESİSLER İSTİYOR
İlçede iş imkanı olmadığı için günlerini evde oturarak geçiren ve kaymakamlığın hazırladığı proje ile iş hayatına atılan kadınlar ise aldıkları eğitimin ardından otel müştemilatı ve kot üretim işletmelerinde çalışmanın mutluluğunu yaşıyor.

İlk defa tanıştıkları iş makinelerine kısa sürede uyum sağlayarak hazırladıkları ürünleri markaya dönüştürmeyi hedefleyen kadınlardan Gülsüm Erdoğan, kendilerine iş imkanı sunan Kaymakam Kaya ile işletme sahibi İrfan Naç"a teşekkür etti.

Erdoğan, ilçenin kadın iş gücü açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, bu potansiyelin yeni tesisler kurularak değerlendirilebileceğini söyledi.
A.A