Köşe yazıları

Gürültü yapan kiracı nasıl çıkarılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kiracım komşularımı rahatsız edercesine eşi ile kavga ediyor.  Ben kiracıyı ivedilikle nasıl çıkarabilirim? 15 Eylül’de kontrat bitiyor.' sorusunu yanıtladı.

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kiracım komşularımı rahatsız edercesine eşi ile kavga ediyor ve komşular jandarma çağırmak zorunda kalıyor. Fakat kiracıdan korktukları için jandarmaya bir şey söyleyemiyorlar. Çünkü kiracı sürekli sarhoş bir halde dışarı çıkıp sinkaflı küfürler ediyor. Ben kiracıyı ivedilikle nasıl çıkarabilirim? 15 Eylül’de kontrat bitiyor.' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Kiracım komşularımı rahatsız edercesine eşi ile kavga ediyor ve komşular jandarma çağırmak zorunda kalıyor. Fakat kiracıdan korktukları için jandarmaya bir şey söyleyemiyorlar. Çünkü kiracı sürekli sarhoş bir halde dışarı çıkıp sinkaflı küfürler ediyor. Ben kiracıyı ivedilikle nasıl çıkarabilirim? 15 Eylül’de kontrat bitiyor. ● S. T.

Bir dairede kiracıyken kiracının tahliyesini talep etme ortamının doğması için bazı şartların olduğu artık tüm okuyucularım tarafından biliniyor. Şimdi okuyucumun anlattığı bir olay var. Kiracı kendi evi içinde anlaşmazlık yaşıyor ama bu hal o kadar geniş ki komşuları dahi rahatsız edici bir hal almış.

Olaya jandarma müdahale edecek halde. Bu da artık komşuların rahatsız edildiği gerçeğini gösteriyor. Zira kiracı dışarı çıkıp etrafa küfürler edebiliyor.

Şimdi yasal bir kural: “Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür.”

Kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranması durumunda kiraya veren konut ve çatılı işyeri kirasında, en az 30 gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur.

Kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında, kiraya veren yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.”

★ ★ ★ ★ ★

Yasal durum bu. Şimdi burada insan bir ölçü bekliyor. Çekilmez durumlar nelerdir? Bunun bir tarifi yok. Her olay kendi içinde değerlendirilir, çekilmezlik durumu olayın ağırlığı ile ölçülür. Dolayısıyla ‘şu olay ağırdır, şu ise değildir’ diye bir ölçü verilemez.

Ancak olay adliyeye yansırsa bu değerlendirmeyi hakim yapacaktır. Okuyucumun anlattığı olaya zaman zaman jandarmanın karışıyor olmasının ve olayı yaratan komşunun ortalığa çıkıp komşulara küfür etmesinin çekilmezlik olarak değerlendirilmesi mümkündür.