27 / 04 / 2024

Gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir?

Gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir?

Gürültü yapan komşular veya rahatsız edici eğlence mekanlarıyla karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gereken bazı yöntemler vardır. Bu süreçte öncelikle komşunuzla iletişime geçmeli ve usulünce uyarmalısınız. Ancak gürültü yine devam ederse daha etkili önlemler alabilirsiniz.



Eğer komşunuz gürültü sorununa anlam vermiyorsa ve aynı rahatsızlıkları sürdürüyorsa, hukuki haklarınızı kullanmak başka bir seçenek olabilir. Gürültü yapan bir komşuyu şikayet etmek için kullanabileceğiniz iki farklı yöntem bulunmaktadır. İşte gürültü yapan komşularınızla başa çıkma yolları haberin devamında...

Alo gürültü şikayetleri için polis merkezleriyle iletişime geçmek

Eğer çevrenizdeki gürültü nedeniyle rahatsızlık yaşıyorsanız, bu durumu çözmek için ilk adım olarak polis merkezi ile iletişime geçmek önemlidir. Gürültü şikayetlerinizin hızlı ve etkili bir şekilde çözüme kavuşturulabilmesi için doğrudan polis merkezini aramak en uygun yol olacaktır.

Polis merkezine başvurduğunuzda hızlı bir şekilde polis ekipleri, olayın meydana geldiği yerde bulunacak ve ilgili kişiler hakkında gereken işlemleri başlatacaktır. Gürültü yapan komşunuz, daha önce yapılan uyarılara rağmen hala rahatsızlık vermeye devam ediyorsa, Türk Ceza Kanunu'nun 183. maddesi uyarınca "Gürültüye Neden Olma Suçu" kapsamında yasal işlem uygulanabilir. Ayrıca, Kabahatler Kanunu'na tabi olarak, gürültü yapan kişilere idari para cezaları verilebilir.

Gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir?

Savcılığa suç duyurusunda bulunmak

Türk Ceza Kanunu'nun 183. maddesi, gürültü şikayeti üzerine yakınan ve rahatsızlık duyan kişilerin haklarını koruyan önemli bir hüküm içermektedir. Bu maddeye göre, bir kişinin gürültü yaparak "sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde" diğer kişilere rahatsızlık vermesi, suç olarak kabul edilmektedir. Gürültü yapan kişinin neden olduğu gürültünün mutlaka fiziksel sağlığa zarar vermiş olması gerekmeyip, sadece sağlığa zarar vermeye elverişli olması gerektiğidir.

Bireysel dava açmak

Kat Maliklerinin yetki vereceği bir yönetici vasıtasıyla açılabilecek davalara ek olarak, gürültü nedeniyle rahatsız olan komşular da bu tür davaları başlatabilirler. Bu davalar, "Sulh Hukuk Mahkemesi" tarafından incelenir ve mahkeme, gerektiği takdirde bir keşif heyeti oluşturabilir. Heyet, apartman içindeki tüm komşuların ifadelerini toplar ve bu bilgileri dikkate alarak bir karar verir.

Apartmanda gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir?

Apartman yöneticisi olmak için gerekli şartlar neler?

Apartmanlarda yönetici seçilir mi atanır mı?


Geri Dön