Sektörel

Güvenli gayrimenkul yatırımı için 6 altın kural!

Cumhuriyet Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı olan Ceren Kumbasar bugünkü yazısında gayrimenkul yatırımının güveli olması için 6 altın kuralı anlattı. İşte o yazı...

Türkiye yeni sektörlerde kervanı yolda dizmek konusunda dünya lideri olmaya aday. Konut sektörü için hala yeni bir sektör demek aslında çok da akıllıca değil. Ancak ne yazık ki, temeldeki uygulamalar için bile parsel parsel ve anlık olarak karar verilmesi, bu sektörü hala oturmuş bir sektör yapamadı. Zira, her yeni ekonomik ve siyasi pozisyonda yeni bir yönetmelikle, yeni bir düzenlemeyle karşı karşıya kalıyoruz. Aslında içinde bulunduğumuz her türlü oynak zemine bu coğrafyanın insanı olarak hazırız ve hatta bu duruma alışkınız da. Ama bütün bunlar olurken bir de denetim mekanizması çalışmadığında içinde bulunduğumuz durum hem bir kabus hem de bir laz fıkrası olabiliyor. Bulut İnşaat özelinde konuyu değerlendirirsek, konuyla ilgili ilk ve en büyük suç henüz ruhsatı alınmamış projelere reklam verdirilmesiyle insanların kandırılmasına zemin hazırlayanlardır. Hadi, kanunen reklamlar da ruhsat da bu açıdan denetlenemiyor diyelim ki ruhsattan önce satış artık yasaklansa da reklam denetimleri hala yok, her ruhsat sahibi reklam yapabiliyor- peki, üç projesinde mağdurların artık dernekleştiği ve inşaatın durduğu yıllarda nasıl olur da bir firma sahibi reklama çıkıp şahsen yeni bir projesini tanıtabilir? Bu kişinin aynı zamanda , ünlü yarışma programlarına sponsor olabilmesini saymıyorum bile. Bu düpedüz, alenen suça teşvik değil midir? Bulut İnşaat, 6 kat yapması gereken projeyi 13 kat üzerinden satalı 4 yıl oluyor. Son 4 yılda da reklamlarına reklam, projelerine proje ekledi. Kendince düzeltmeye çalışmış, başka projelerle mağdur yarattığı projeleri finanse etmeye çalışmış olabilir, çok gördük bu sektörde bu tür hamleler. Ama biz ne yaptık bunun için? Ya da neyi yapmadık? Kanuni hakların ülkemizde kılıflar uydurularak uygulandığını en iyi bilen gruplardan birinin parçası olarak, ben derim ki siz siz olun önce kendinizi kendimiz koruyun. 


İşte size 6 altın kural: 


1. Lanse edilen projenin, güvenilir bir firmanın işi olduğuna emin olun. Çok reklam yapan firmaları değil, daha önce proje gerçekleştirmiş ve bitirmiş firmaları güvenilir olarak değerlendirin. 


2. Projenin size anlatılan ve satış vaadi sözleşmesinde geçen şekliyle ruhsatlandığından emin olun. İlgili belediyeye gidip bu detayları öğrenebilirsiniz. 


3. Satış vaadi sözleşmesini noter aracılığıyla yapın. Hatta tgknik şartnameyi de noftr onayıyla imzalayın. 


4. Satış vaadi sözleşmesine ek olarak aldığınız dairenin kat planını net metrekareler yazılı olarak isteyin ve ana sözleşmede bu eke atıfta bulunduğunuzdan emin olun. 


5. Satış vaadi sözleşmesinde, projenin zamanında teslim olmaması durumunjia yürürlüğe girecek bir ceza maddesi olmasına özen gösterin. Bu miktarı belirlerken size vaat edilen kira miktarını kullanın. 


6. İnşaatın gelişimini şahsen takip edin. 


NE OLMUŞTU? 

Esenyurt bölgesinde tamamlayamadıkları ve hiç var olmayan daireleri satarak yatırımcıları mağdur eden Bulut İnşaat'ın sahipleri mali polis tarafından sorgulandı. Bulut İnşaat mağdurlarının bir araya gelip şikâyetçi olmaları üzerine savcılık soruşturması kapsamında ifade veren Bulut İnşaat sahipleri Esenyurt'ta yaşanan imar probleminin mali sıkıntı yaşamalarına neden olduğunu belirtiler. Soruşturma dosyasında yer alan bilgilere göre firma sahipleri 'dolandırıcılık' yapmak ile suçlanıyorlar. Bütün bunlar yaşanırken Bulut İnşaat, başka projelerinin reklamlarını gazete ve televizyonlarda yapmaktan geri durmadı. 


'Dolandırıcılık suçu işlendi' 

Savcılık dosyasına giren Doç. Dr. Zeynel Kangal'ın imzalı uzman raporunda, şirket yetkililerinin dolandırıcılık, Esenyurt Belediyesi yetkililerinin de görevi kötüye kullanma suçu işledikleri belirtildi. Bazı mağdurların durumu ile ilgili bilgilerin yer aldığı raporda bir müşteriye Evviva Home projesinden 17 Haziran 2012 günü 6. 7. kattan 2 dairenin satışı yapıldığı ancak belediyeden alınan yapı ruhsatına göre şirketin izni zemin+4 kat olduğu kanıtlandı. Şirketin, ruhsatta olmayan bir dairenin satışını yaparak ödemesinin alındığı da böylece belgelenmiş oldu. 



Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet