GYO

GYO modeli alternatif finansman aracı oldu!

Altyapı hizmetlerine yatırım yapacak GYO'lara ilişkin esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan tebliğ ile yüksek miktarda sermaye gerektiren projelerin finansmanında "GYO" modeli alternatif bir finansman aracı olarak düzenledi...

GYO modeli alternatif finansman aracı oldu!

Altyapı hizmetlerine yatırım yapacak GYO'lara ilişkin esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan tebliğ ile yüksek miktarda sermaye gerektiren projelerin finansmanında "GYO" modeli alternatif bir finansman aracı olarak düzenlendi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), "Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 


SPK'nın konuya ilişkin açıklamasına göre, yurt dışında yaygın bir finansman aracı olan altyapı fonlarına benzer bir şekilde, altyapı yatırım ve hizmetlerine yatırım yapacak gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO) ilişkin esasların belirlenmesi amacı ile "Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" hazırlandı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren söz konusu Tebliğ ile yüksek miktarda sermaye gerektiren projelerin finansmanında "GYO" modeli alternatif bir finansman aracı olarak düzenlendi. Ayrıca yabancı yatırımcıların bu modele ilgisinin artırılması maksadıyla söz konusu yapıda nitelikli yatırımcıya satış imkanı da getirildi. Bu modelin kullanılmasıyla, büyük projelerin kamu bütçesine yük getirmeden sermaye piyasaları kanalıyla finanse edilmesi ve bu projelerin gelirinin de yatırımcılara aktarılması mümkün olacak. Son yıllarda Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelere paralel olarak ulaştırma, sosyal altyapı, enerji, telekomünikasyon ve belediye hizmetlerinin hızla arttığı belirtilen Tebliğ'de, hem ekonomik hem de sosyal refah düzeyinin artırılması için vazgeçilmez bir gereklilik olarak söz konu altyapı yatırımlarının finansmanında kamu kaynaklarının yam sıra alternatif yöntemlerin kullanılmasının da ihtiyaç olarak ortaya çıktığı kaydedildi. 


YATIRIM HİZMETLERİ 


Tebliğ'de, şu ifadelere yer verildi: "Altyapı yatırım ve hizmetleri, tarım, sulama, madencilik, imalat, enerji, ulaştırma, haberleşme, bilgi teknolojileri, turizm, konut, kültür, kentsel ve kırsal altyapı, belediye hizmetleri, kentsel dönüşüm, çevre, araştırmageliştirme hizmetleri ile eğitim, sağlık, adalet, güvenlik, genel idare altyapısı ve benzeri yatırım ve hizmetler ile bu yatırım ve hizmetlere ilişkin projeler ve bunlara dayalı haklar olarak tanımlandı. Altyapı yatırım ve hizmetlerinden oluşan portföyü işletecek ortaklıkların münhasıran bu faaliyette bulunmaları ve aktif toplamlarının en az yüzde 7 5'inin altyapı yatırım ve hizmetleri ile projelerinden ve bunlara dayalı haklardan oluşması öngörüldü. Münhasıran altyapı yatırım ve hizmetlerinden oluşan portföyü işletecek ortaklıkların kuruluşta başlangıç sermayesinin, dönüşümde ise mevcut ödenmiş veya çıkarılmış sermayesi ile öz sermayesinin her birinin 100 milyon TL'den az olmayacağı, öte yandan ortaklık sermayesinin asgari yüzde 20'sinin kamu kurum ve kuruluşu niteliğinde bir tüzel kişiye ait olması halinde ise bu tutarın en az 5 milyon TL olması gerektiği hususları düzenlenerek, halka arza/nitelikli yatırımcıya satışa ilişkin azami süreler belirlendi. 


Günboyu Gazetesi