13 / 08 / 2024

GYODER Başkanı Çekici: Peşinatı olan ev almak için artık harekete geçmeye başladı

GYODER Başkanı Çekici: Peşinatı olan ev almak için artık harekete geçmeye başladı

Türkiye genelinde konut satışları Temmuzda bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 160 artarak 127 bin 88 oldu. Satışlardaki artış sektöre umut olurken, sektör temsilcileri bu durumu yakın gelecekte artacak fiyatlar öncesi ev sahibi olmak isteyenlerin hamlesi olarak değerlendirdi.



TÜİK tarafından açıklanan Temmuz 2024 konut satış rakamları gayrimenkul sektörüne umut oldu. Bir önceki aya göre görülen yüzde

16 artış beklentilerin üzerinde geldi. Sektör oyuncuları satışlardaki bu artışın bekleyen talebin harekete geçtiğini gösterdiğini kaydederek, “Bu artış, yakın gelecekte faiz indirimi gibi sebeplerle artacak olan ev fiyatları öncesi hamle” değerlendirmesinde bulundu.

İşte GYODER Başkanı Neşecan Çekici, Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal ve EgeYapı GYO Genel Müdürü Didem Güneş’in konu ile ilgili görüşleri…

GYODER Başkanı Çekici: Peşinatı olan ev almak için artık harekete geçmeye başladı

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici: 

ŞİRKETLERİN KAMPANYALARI İŞE YARADI

GYODER Başkanı Neşecan Çekici Temmuz ayında görülen artışla birlikte, ilk 7 aydaki toplam konut satış adedinin geçen yılı yakaladığına dikkat çekerek, bu rakamın 672 bin 162 olarak gerçekleştiğini söyledi. İpotekli satışlardaki düşüşün devam ettiğini ifade eden Başkan Çekici şunları söyledi: “İpotekli satışların toplam satıştaki payı yine yüzde 9 seviyesinde seyretti. Banka kredili satış dışındaki satış türleri ile satış ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,7 artarak 115 bin 592’a ulaştı. Temmuzda ilk el satışları yüzde 28,9 artarak 40 bin 784, ikinci el satışlar ise 10,8 artış göstererek 86 bin 304 oldu. Bu tablo bize, şirketlerin kendi kampanyalarının işe yaradığını, daha da önemlisi peşinatı olanların yakın gelecekte fiyat artışı olabileceği endişesi ile artık harekete geçmeye başladığını gösteriyor. Nitekim alternatif yatırım araçlarından da beklentiler sınırlı hale geldi. Kısa vadede faizlerin düşeceği, konut fiyatlarında da yukarı yönlü bir hareket olacağı ihtimali gündemde. Ayrıca konut fiyatları reelde 7 aydır geriliyor. Hem döviz, hem mevduat ve politika faizi, hem de maliyetlerin gerisinde kaldı ilk kez 7 aydır.”

GYODER Başkanı Çekici: Peşinatı olan ev almak için artık harekete geçmeye başladı

Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal:

BANKALARI BEKLEMEDEN ŞİRKET ÖDEME PLANI ÜZERİNDE ANLAŞILIYOR

Temmuz ayında yüzde 16 artışla ulaşılan 127 bin 88 satışın bu yıl için aylık bazda zirve olduğunu kaydeden Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal şu değerlendirmede bulundu: “Banka kredili satışlarda düşüş devam ederken, ilk el satış yüzde 28,9, ikinci el satış ise yüzde 10,8 artış gösterdi. Bu tablo bize, konuta erişimi kolaylaştıran Fuzul Topraktan gibi alternatif ürünlerin de etkisi ile bekleyen talebin harekete geçmeye başladığını gösteriyor. Peşinatı olanlar, bankaları beklemeden şirketlerle ödeme planı üzerinde anlaşıyor ve karlı bir alım yapmış oluyor. Dolayısıyla bu pozitif etkinin kalan aylarda da yayılımını göreceğiz. Nitekim erişilebilir konut üretimini destekleyecek yenilikçi yaklaşımlar da sektörü pozitif etkileyecektir. Ayrıca tasarruf finansman sektörü de banka kredilerinin kısıtlandığı bu dönemde konut finansmanında önemli bir rol alıyor. Satılık konutların değerinin 2024’ün ilk 6 ayında enflasyondan arındırılmış verilere göre yüzde 12 gerilediği bir yerde tasarruf finansmanla peşinat bulan ev almayı sürdürüyor.

GYODER Başkanı Çekici: Peşinatı olan ev almak için artık harekete geçmeye başladı

EgeYapı GYO Genel Müdürü Didem Güneş:

ÖDEMELER KONUSUNDA ALTERNATİF SUNUYORUZ

2024’ün ilk 7 ayında gerçekleşen satış sayısının geçen yılı yakaladığını vurgulayan Ege Yapı GYO Genel Müdürü Didem Güneş, “İlk 6 ayda yüzde 3,5 gerideydik. Banka kredili satışlarda düşüş devam ederken, ilk el satışta yüzde 30’a yakın, ikinci elde yüzde 11 artış gözlemliyoruz. Bu da bize banka kredisiz konut satışında, kampanyaların, yenilikçi ve yaratıcı bakışların işe yaradığını gösteriyor. Nitekim bizim aldığımız talepler konusunda bir düşüş yok. Biz de dönem dönem ödeme kampanyaları yapıyoruz. Ödemeyi rahatlatacak alternatifler sunuyoruz.”

 

Dış cephe yalıtımının daire başı maliyeti ne kadar? Kalem kalem hesaplandı. İşte o rakam

Milli Emlak, iki şehirde 12 bin TL'den başlayan fiyatlarla arsa ve arazi satıyor!

2024’ün ilk 6 ayında vatandaşlık için gayrimenkul alanların sayısı geçen yılın iki katını geçti!

TOKİ'den 32 şehirde yeni kampanya! 409 bin TL'den başlayan fiyatlarla arsa satılıyor! 

Gram altın canlı grafik! Kapalıçarşı altın fiyatları bugün ne kadar? 13 Ağustos 2024 altın fiyatları!

Ucuz ev için çözüm açıklandı: İşte önce arsa, sonra konut sahipliği modelinin avantaj ve riskleri...

Konut satışları yüzde 16 arttı: Temmuz 2024'te 127 bin 88 konut satıldı!


Geri Dön