17 / 06 / 2024

GYODER Başkanı Neşecan Çekici: Ciddi bir konut krizi kapıda!

GYODER Başkanı Neşecan Çekici: Ciddi bir konut krizi kapıda!

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici yaptığı açıklamada ciddi bir konut krizinin kapıda olduğunu söyledi. İşte Neşecan Çekici'nin o açıklamaları...



Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, kentsel dönüşüm ve konut arzının artmasını sağlayacak yeni çalışma Proje GYF'ye ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı.

Açıklamasında Türkiye konut piyasasının son dönemlerde yaşanan tıkanıklığa rağmen Avrupa'da en büyük pazar olduğuna değinen Neşecan Çekici, ülkenin, OECD ülkeleri arasında da Amerika'dan sonra ikinci sırada yer aldığını fakat söz konusu sektörün finansal açıdan sıkışmış durumda olduğunu dile getirdi.

Neşecan Çekici, "Bankacılık sistemine bağlı bir gayrimenkul sektörü var, finansa erişim de çok sınırlı. Konuta talep canlı fakat fiyatlanan arz ile mevcut talep bir türlü buluşamıyor. Arz yönlü ciddi bir konut krizi kapıda." değerlendirmelerini yaptı.

Yaptığı açıklamada gelişmiş ülkelerdeki benzer enstrümanlarla bu sorunun çözülmesi gerektiğine değinen Neşecan Çekici, şöyle konuştu: "Çözüm yollarından bir tanesi de Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu. Konut üretimine ve kentsel dönüşüm süreçlerine katkı sağlaması beklenen Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu düzenlemesinin de yakın bir zamanda hayata geçmesiyle beraber GYF sayısının 2024 yılı sonunda 200'ün üzerinde olması öngörülüyor. 2022 ve 2023 seneleri GYF'ler açısından büyüme yılı oldu. İhraç belgesi onaylanmış olan GYF sayısı 2022 yılının sonunda 95 şeklinde iken söz konusu bu sayı 2023 yılı sonunda 134'e ulaştı."

GYODER Başkanı Neşecan Çekici: Ciddi bir konut krizi kapıda!

142 GAYRİMENKUL YATIRIM FONU VAR


Neşecan Çekici yaptığı açıklamada ihraç dönemi devam eden ve ilk kez yatırım almış fonlar dahil olacak şekilde toplam 142 gayrimenkul yatırım fonu bulunduğu belirterek, GYF büyüklüğünün bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 9 artarak, 82,7 milyar lira seviyesine ulaştığını kaydetti.

Açıklamasında GYF pazarı toplam büyüklüğünün 2018 yılının son çeyreğinden itibaren her çeyrek pozitif yönde arttığının gözlemlendiğini kaydeden Neşecan Çekici, "2024 yılının 1. çeyrek rakamları, 2023 yılının aynı çeyreğiyle kıyaslandığında GYF pazar büyüklüğü son bir yıllık periyotta yüzde 121,7 büyüme gerçekleştirerek 34,2 milyar TL seviyelerinden 75,8 milyar TL büyüklüğe ulaşmıştır." dedi.

Neşecan Çekici, gelişmiş ülkelerdeki GYF sayısı ve büyüklüğünün Türkiye'nin çok üstünde olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: "Gayrimenkulün menkulleştirilerek likiditasyonun artırılmasında önemli rol oynayan GYF'ler önümüzdeki senelerde de daralan gayrimenkul sektörünün tekrar açılması ve canlanması için önemli bir bir rol oynayacak. Özellikle proje gayrimenkul yatırım fonları kentsel dönüşümle konut üretimine katkı sağlayacak. Daralan piyasaya can suyu olacağını da belirtebilirim. Ayrıca bozulan fiyat dengelerinin de düzelmesinde etkili bir rol üstleneceğine dair inancım sonsuz."

Neşecan Çekici ayrıca açıklamasında söz konusu bu düzenlemeyle sektörde kurumsallaşma sürecinin olumlu etkileneceğini dile getirerek, bunun sektörün en önemli ihtiyacı olan "fiyat ve güven disiplini" oluşmasına önemli ölçüde de destek olacağını kaydetti.

 

Zeki Zeray: Konuta ihtiyacın en çok olduğu dönemdeyiz!

Selçuk Özdağ'dan  TOKİ  çıkışı: Ücretlerini yatıran hak sahipleri muhatap bile bulamıyor!

Bakan Şimşek açıkladı! Kentsel dönüşüm ve konut arzını hızlandıracak çalışmada sona gelindi!


Geri Dön