Genel

GYODER Gelişen Kentler Zirvesi'nin 6. durağı Kayseri oldu!

Türkiye’nin potansiyeli yüksek kentleri ve bölgeleri ile bu kentlerdeki gayrimenkul yatırım fırsatlarını ön plana çıkarmak amacıyla düzenlenen “Gelişen Kentler Zirvesi”nin 6’ncısı 5 Eylül’de Kayseri’de düzenlendi...

Türkiye’nin potansiyeli yüksek kentleri ve bölgeleri ile bu kentlerdeki gayrimenkul yatırım fırsatlarını ön plana çıkarmak amacıyla düzenlenen “Gelişen Kentler Zirvesi”nin 6’ncısı 5 Eylül’de Kayseri’de düzenlendi.


Gayrimenkulün rant değil stratejik bir sektör olarak görülmesi gerektiğini belirten GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun “Gayrimenkul sektörü durağan ve rant kapısı bir sektör değil üreten, istihdam sağlayan, vergi veren reel bir sektör olarak kabul edilmelidir” dedi.


Kayseri ve Erciyes hakkında bilgi veren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki “Erciyes’i uluslararası bir kayak merkezi haline getirmek istiyoruz. Bunu başardığımızda, Erciyes’imiz Kayseri turizmine çok büyük katkı sağlayacak. Şuan 800 olan yatak kapasitemiz burada hayata geçirilecek otellerle 5 bini bulacak. Böylece dağdaki karı kâra çevireceğiz” dedi.



Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, daha önce Bursa, Konya, Gaziantep, İzmir ve Samsun’da düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi’nin 6’ncısını Kayseri Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 5 Eylül’de Ommer Hotel’de gerçekleştirdi.


GYODER Başkanı Aziz Torun, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katıldığı zirvede Kayseri’nin gayrimenkul alanında taşıdığı potansiyel ve son yıllarda gösterdiği hızlı gelişim masaya yatırıldı. 


Torun: “Gayrimenkul rant değil stratejik bir sektördür”


Gayrimenkul sektörü Türkiye’de ekonominin gelişmesine, büyümesine paralel gelişiyor, büyüyor. 2000’li yıllarda, ekonomik krizler, yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranları gayrimenkul sektörünün büyümesine gelişmesine imkân vermemişti. Bugün ise siyasi, ekonomik istikrar, tek haneli enflasyon ve faiz oranları ve uzun kredi imkânları konut alımını,  gayrimenkul proje finansmanını kolaylaştırmış, sektöre hızlı büyüme ve ivme kazandırmıştır. Sektörün bu başarısını bir rant kapısı olarak değil, üreten, istihdam sağlayan, vergi veren reel bir sektör olarak kabul etmeliyiz” dedi.

 

Kentsel dönüşümün partisinin olmayacağını vurgulayan T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce “Kentsel dönüşüm genç bir uygulama. Bizler de son iki yıldan bu yana bu konuyla uğraşıyoruz. Bu sebeple uygulamada hem kanun koyucu hem yüksek yargı hem bizlerin aksaklıkları olmuyor değil. Seçimler sebebiyle yavaşlayan kentsel dönüşüm süreci tekrar hızlandı. Hangi parti olursa olsun belediye başkanlarımız bizimle muhatap olsunlar. Uygun yol haritası çizelim, biz her türlü desteğe hazırız. Türkiye daha hızlı, daha çok hem deprem riskinden hem de bu çöküntü alanlardan kurtulsun” dedi. 

 

Konuşmasında üretime vurgu yapan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: “Bir ülkede üretim değil tüketim üzerine gayrimenkul hareketi artıyorsa burada bir sorun var demektir. Dolayısı ile sadece tüketimin olduğu üretimin olmadığı bir ortamda sürdürülebilir bir büyüme sağlamak mümkün değildir. Bu değişimin yönetilmesi için, üretime yönelik gayrimenkul fonlarıyla sermaye hareketlerini karşılamak lazım” dedi.

 

Kayseri’deki kentsel dönüşüm ve Erciyes hakkında bilgi veren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki “Erciyes’i uluslararası bir kayak merkezi haline getirmek istiyoruz. Bunu başardığımızda, Erciyes’imiz Kayseri turizmine çok büyük katkı sağlayacak. Şuan 800 olan yatak kapasitemiz burada hayata geçirilecek otellerle 5 bini bulacak. Böylece dağdaki karı kâra çevireceğiz” dedi. 

 

Özhaseki; Kayseri’deki kentsel dönüşüm hakkında da şunları söyledi; “Kocasinan ilçesinde bulunan 505 bin metrekare alanı dönüştüreceğiz. Bölgede 4 bin 500 hak sahibi ile anlaşma çalışmalarına başladık. Yüzde yüz anlaşma sağlandığında mahallede emsal 0.8’den ortalama 2.8’e çıkartılacak. Böylece şu anda 650 bin metrekare olan toplam inşaat alanı yaklaşık 1 milyon 820 bin metrekareye çıkacak. Dönüşüm sonrasında bölge yüksek katlı binalardan oluşacak. Yeşil alan ve donatı alanlarına da geniş yer verilecek.  

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu ise şöyle konuştu: “Kayseri gurur duyduğumuz şehirlerimizden biri. Kayseri’nin başarı hikâyesinde birlik olmak, tek yumruk halinde olmak geliyor. Dünyada her yıl iki Türkiye kadar bir nüfus orta sınıf oluyor. Zenginleşmeye eğilim var. Bu da şehirleşmeyi ön plana çıkarıyor. Önümüzdeki 10 yılda şehirler ön planda olacak ve artık şehirler yarışacak. Dünya ekonomisinin yüzde 60’ı şehirlerde olacak. O yüzden akıllı şehirler ön plana çıkacak. Erciyes yeni keşfediliyor, paraya dönüştürülüyor. Oraya bir vizyon lazım ve bu doğrultuda hizmet götürmek gerekiyor. Dünya şehirleri nereye gidiyorsa bir adım önde olmak lazım. Şehirlerimiz hepimizin ortak gururu, hepimiz aynı hedefe taşı atarsak hedefi vururuz.”

 

Moderatörlüğünü GYODER Yönetim Kurulu Üyesi ve EPOS Kurucu Ortağı Neşecan Çekici’nin yaptığı “Kayseri’ye Bakış ve Yatırım Fırsatları” oturumunda Ankara Üniversitesi, Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş yer aldı. Oturumda, son yıllarda hızlı gelişen ve büyük potansiyel taşıyan Kayseri’nin ekonomik ve demografik yapısı ile yatırım fırsatları mercek altına alındı. Oturumda GYODER tarafından hazırlatılan ‘Kayseri Gayrimenkul Sektörü Değerlendirme ve Öngörüler Raporu” katılımcılarla paylaşıldı ve değerlendirildi. Ayrıca ilk kez GYODER tarafından hazırlatılan ‘Kayseri Konut Satın Alma ve Tüketici Tercihleri Araştırması’ da zirvede katılımcılarla paylaşıldı.  


Ankara Üniversitesi, Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, “Kayseri’de konut sahipleri yüzde 70 iş yeri sahipleri yüzde 50’lilerde. İşyerinde kiralık tercih ediliyor. Araştırmamızda Kayseri’de ofis ve rezidanslar anlamında ciddi oranda ihtiyaç olduğunu gördük” dedi.


Araştırma sonuçlarına göre dikkat çekici veriler; Kayseri’de nüfus artış hızı Türkiye ortalamasının üstünde bir hızla artıyor. Kayseri konut piyasası yüz de 100’ün üzerinde bir artış göstermiş olup, 2008 yılından itibaren konut satışları her yıl düzenli olarak artmıştır.