GYODER raporundan: İkinci çeyrekte 107 bin 308 konut satıldı, konut kredisi aylık faiz oranı 1.14'e çıktı!
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) hazırladığı "Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu - 2011 2. Çeyrek" raporuna göre konut satışları, 107 bin 308 satış ile yeniden artıyor; konut kredisi aylık faiz oranı; ortalama 1.14'e yükseldi...
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan, "Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu - 2011 2. Çeyrek" raporuna göre ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisi, yüzde 8.8 büyüme gösterirken buna koşut olarak alınan konut yapı ruhsatları sayısı da yüzde 161.507 ile arttı.
KONUT KREDİLERİNDE BÜYÜME
Konut kredilerinde yıllık büyüme hızı, yüzde 36.4 olarak ölçüldü. İkinci çeyrekte 9.4 milyar TL yeni konut kredisi kullandırıldığına dikkat çekilen rapora göre konut kredisi aylık faiz oranı ortalama 1.14'e yükseldi.
KONUT SATIŞLARI ARTTI
Rapora göre; konut satışları 107 bin 308 satış ile yeniden artış gösterirken konut fiyatları ve konut kiralarında, sınırlı artış yaşandı.
AVM SAYISI DA BÜYÜDÜ
Açılan 11 AVM ile birlikte toplam AVM sayısı 278'e, toplam kiralanabilir alan büyüklüğü; 6.87 milyon metrekareye ulaştı. Bununla beraber hane halkı tüketim harcamaları da yüzde 9.2 büyüdü. Öte yandan İstanbul ofis piyasasında ise MİA bölgesi ve A ve B tipi ofislerde, düşük boşluk oranları sürüyor. Lojistik binası ve AVM kiralarında durağanlık sürüyor.
İMKB'DE 22 GYO
İMKB'de işlem gören GYO sayısı 22'ye yükseldi, Piyasa değerleri; toplam 13.5 milyar TL olarak gerçekleşti. Yabancılara gayrimenkul satışı 781 milyon dolar, doğrudan yabancı sermaye yatırımları ise 200 milyon dolar oldu.
İNŞAATTA YÜZDE 13.2 BÜYÜME
İnşaat sektörü yüzde 13.2 büyüdü. Özel sektör inşaat harcamaları, 19.6 milyar TL ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.
"Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu - 2011 2. Çeyrek"ten dünya ekonomisine dair notlar ise şöyle:
ABD ekonomisi yüzde 1.6 büyürken, Japonya ekonomisi ise yüzde 0.9 küçüldü.
Bileşik Öncü Göstergeler; dünya ekonomisindeki durağanlaşmayı gösteriyor.
Emtia ve varlık fiyatları geriliyor, döviz kurları dalgalanıyor.
ABD'de inşaat harcamalarında kıpırdanma, konut satışları zayıf.
Avrupa Euro bölgesinde inşaat sektöründeki küçülme sürüyor.
ABD'de ticari gayrimenkul fiyatları endeksi, diplerde durağanlaştı.
Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu - 2011 2. Çeyrek için tıklayın!