Sektörel

GYODER sektör liderlerini buluşturdu!

Türkiye Gayrimenkul sektörünün gündemini belirleyen en önemli platform olan Gayrimenkul Zirvesi’nin 14.’sü bu yıl ‘1/100.000’den 1/1000’e Gayrimenkul Sektörü’ temasıyla 3 Aralık, Çarşamba günü Hilton İstanbul Bomonti Otel’de düzenlendi.

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen ve sektörün en önemli organizasyonu olarak nitelendirilen Gayrimenkul Zirvesi’nin 14.’sü 3 Aralık 2014 tarihinde Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de gerçekleştirildi.


Türkiye Gayrimenkul sektörünün gündemini belirleyen en önemli platform olan Gayrimenkul Zirvesi’nin 14.’sü bu yıl ‘1/100.000’den 1/1000’e Gayrimenkul Sektörü’ temasıyla 3 Aralık, Çarşamba günü Hilton İstanbul Bomonti Otel’de düzenlendi. 

14. Gayrimenkul Zirvesi, gayrimenkul ve ekonomi alanındaki önemli isimlerin ve uzmanlarının katıldığı panel ve oturumlarla sektörün nabzını tuttu. 

Sermaye Piyasası Kurulu Dr. Vahdettin Ertaş ve GYODER Başkanı Aziz Torun’un Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin canlı bağlantı ile açılış konuşmalarını yaptığı Zirve’de  “Gayrimenkul Sektörünün Algı ve İtibarı, “Sektörde Balon Var Mı?”, “Herşey Göründüğü Gibi Mi?: Doğru Bildiğimiz Yanlışlar”, “İş Dünyası Gayrimenkul Platformunda”, “Bina ile Güveni Birlikte İnşa Etmek” gibi konu başlıkları, konusunda duayen olmuş birçok konuşmacı tarafından değerlendirildi. 

Zirve’nin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Aziz Torun, sektörün sermaye piyasası araçlarını kullanması gerektiğine dikkat çekerek, "Zayıf karnımız olan öz sermaye yapısını güçlendirmek için, halka arz, yabancı fonlar, kira sertfikası, gayrimenkul sertifikası, tahvil gibi uzun vadeli sermaye piyasası araçlarını kullanarak gelecekteki bir yol kazasına engel olmalıyız" dedi. 

Sektörün, Türkiye ortalaması üzerinde büyüdüğünü ve lokomotif sektör konumuna geldiğine işaret eden Torun, "Gelişen, büyüyen Türkiye ekonomisinde gayrimenkul sektörü, durağan ve rant kapısı bir sektör değil, üreten istihdam sağlayan, vergi veren, dinamik reel bir sektör olarak kabul edilmeli. Geliştiricisi, inşa edeni, mimarlık, danışmanlık, yönetim gibi hizmet birimleri ve 200'ü aşkın tedarikçi ve üreticisi ile yan iş kolunun gayrimenkul sektöründen beslendiğini dikkate aldığımızda ne kadar önemli,  lokomatif ve reel bir sektör olduğu anlaşılacaktır. Son 3. çeyrekte işsizlik rakamlarının 9,2 den 10,4'lere yükseldiğini göz önüne alırsak sektörün ne kadar önemli olduğu bir kez anlaşılmış olacak” dedi.  

Aziz Torun, Türkiye'nin büyüme hedefleri içinde sektörün önemli bir işlevi olduğuna işaret ederek, 3'üncü köprü ve havalimanının da menkul olarak kabul edilemese de, gayrimenkul altyatırımı olarak saymanın mümkün olduğunu ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) bakanlar toplantısında "Gayrimenkul Borsası Kurulması" yönündeki söylemini hatırlatan Aziz Torun, "Sayın Cumhurbaşkanı artık gayrimenkul kıymetlerinin dünyada yeni bir değer olduğunu ifade ettiler. Bu beyanı Türkiye'deki gayrimenkul sektörü oyuncuları için çok önemli, anlamlı, pazarı büyütecek bir tesbit ve tavsiye olarak görüyorum. Evet biz Türkiye olarak gayrimenkul sektörü olarak önce gayrimenkul portföyümüzü çeşitlendirmeli zenginleştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş konuşmasında başka gayrimenkul sektörü olmak üzere iş dünyası için önümüzdeki döneme dair uyarılarda bulundu. Ertaş, “Başta gayrimenkul sektörü olmak üzere iş dünyamızın yeni döneme hazırlıklı girmesi, küresel ölçekte müşteri ihtiyaçlarını dikkate alan yeni projeler üretmesi, mali yapılarını güçlendirmesi, birleşme ve satın almalar yoluyla bölgesel güç olması,  imaj, algı ve kalitelerini yükselterek küresel marka olma yolunda hızlı adımlar atması gereken bir döneme giriyoruz. Bu kapsamda, gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketler için öz kaynak yoluyla finansman yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını, geleneksel gayrimenkul yatırım ortaklıkları yanında yeni Sermaye Piyasası Kanunu’yla düzenlemesi yapılan alt yapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, gayrimenkul yatırım fonları gibi yeni araç ve kurumların kullanılmasını bir ihtiyaç hatta bir zorunluluk olarak görüyoruz ” dedi. 


Açılış konuşmalarından sonra konuk konuşmacı olarak Zirve’ye katılan DenizBank CEO’su Hakan Ateş, Türkiye’nin ekonomisi, bugünü ve geleceğini değerlendirerek, “Global ekonomik büyüme 2008 yılı küresel krizi sonrasında eski büyüme hızlarını yakalayamadı. Bu sadece Gelişmiş Ülkelerde (GÜ) değil; özellikle 2010 sonrasında Gelişmekte Olan Ülkelerde(GOÜ) de  belirgin şekilde hissedilen bir durum. Neyse ki GÜ merkez bankalarının gevşek para politikalarının devam etmesi, global ekonomik görünüm ve piyasalar açısından pozitif bir gelişme. Türkiye bu ortamda potansiyelinin biraz altında büyüyor olsa da cari açığın alınan makro-ihtiyati önlemlerle yönetilebilir seviyelere çekilmiş olması Türkiye adına önemli bir kazanım. Özellikle enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak enflasyon ve cari açıkta 2015 yılında iyileşmenin süreceği görülüyor. Bu doğrultuda Merkez Bankası’nın para politikasında biraz gevşeme yaparak büyümeyi desteklemesi için uygun bir ortam olabilir. Kısa vadeli sorunlar aşıldıktan sonra Türkiye’nin orta ve uzun vadede güçlü büyümesini sürdürebilecek avantajları fazlasıyla var. Bu yıl 14.sü gerçekleştirilen Gayrimenkul Zirvesi de sektörün dinamiklerini doğru okumak, ekonominin bugünü ve yarınlarını daha iyi anlamak noktasında iş dünyasına kıymetli bir platform sunuyor” dedi.



Zirve’de iş dünyasından da önemli isimler yer aldı. Hürriyet Gazetesi, Ekonomi Servisi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir’in moderatörlüğünde platforma gelen Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı; 2000’li yıllarda kendi mekânlarımızı oluşturmaya başladık. Marka konutlar önem kazanmaya başladı. Türkiye’de gayrimenkul sektöründe yeni bir çağ başlıyor. Ekonomimizinde büyümesiyle gayrimenkul sektörü reklam verenler anlamında son 5 yılda birinci sırada yer alıyor. Geliştirdiğimiz alt yapı, otoyol demiryolu projeleri dünyanın ilgisini çekiyor. Özellikle İstanbul’un değerini bulacağını düşünüyorum. Gayrimenkul sektörü şu an bir numaralı sektör olarak öne çıkıyor. Bu sebeple sektörün tüm oyuncularını kutluyorum.


Türkmedya Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ise “Gayrimenkul sektörü gelecek 20 yıl için hayati önem taşıyor. Sektörün geleceği için tarihten ilham almak gerekiyor. Gayrimenkul sektörünün hak ettiği değeri bulmadığın düşünüyorum. Sektörü,  müteahhitlik veya yap-sat olarak düşünmemek gerekiyor. Bürokratik anlamda yatırımcıların önlerinin açılması ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz topraklarımızda uygarlığı simgeliyorduk. Uygarlık şimdi yine yer değiştiriyor. Batıdan Asya Pasifik’e doğru bir gidiş var. Bu yer değişikliğinde İstanbul’un yeni bir altın dönemi başlıyor. İstanbul aynı zamanda öğretmen bir kent diğer şehirlere de örnek oluyor. Nüfusu 1 milyonu geçen 16 şehrimiz var. Bu sebepten dolayı kentleşme açısından geleceğimiz için gayrimenkul sektörü büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu.


Gayrimenkul Sektörü ve Sektörel Algı Araştırması Raporu Açıklandı


GYODER, İNDER ve KONUTDER işbirliğiyle gayrimenkul sektörünün mevcut algısının ve itibar düzeyinin tespit edilmesi amacıyla ERA Araştırma ve Danışmanlık’a yaptırılan “Sektörel Algı ve İtibar Araştırması’nın sonuçları  Zirve’de kamuoyu, sektör ve basın ile paylaşıldı.” 


Araştırmada gayrimenkul sektörüyle doğrudan ya da dolaylı ilgisi olan 14 farklı paydaşın görüşlerine başvuruldu. Bu 14 paydaşı temsilen 501’i kamuoyundan oluşmak üzere toplam 953 kişinin görüşleri yüz yüze ya da telefonla görüşme yöntemi ile alındı. Kamuoyu paydaşında görüşmeler 30 yaş ve üzeri,  hane halkı geliri 4,000 TL ve üzerinde, geçtiğimiz 2 yıl içinde ev alan ya da önümüzdeki 2 yıl içinde ev almayı düşünen kişilerden oluşan toplam 501 kişi ile gerçekleştirildi.


Araştırmaya göre; Gayrimenkul sektörü denildiğinde kamuoyunun ilk aklına gelen %45,7 ile konut/daire/ ev olmuştur. Yatırım ise %24 ile ikinci sırada yer almıştır. Görüşülen kişilerin %97’si gayrimenkul sektörünü tanıdığını, %64’ü ise gayrimenkul sektörüne güven duyduğunu ifade etmektedir. Görüşülen kişilerin %92’si gayrimenkul sektörü ile ilişkide bulunmuş ve %76’sı gayrimenkul sektörü ile bu ilişkisinden memnun kalmıştır. Gayrimenkul sektörü hakkında sık bilgi alınan ve güvenilen bilgi kaynakları sıralamasında ilk sırada ‘arkadaş ve tanıdıklar’ yer almış ve “Billboard, afiş, pano gibi açık hava reklamları” ikinci sırada gelmiştir.


Sektörümüzün genel olarak ne derece beğenildiğini anlamak için görüşülen kişilere 9 sektör içinde Gayrimenkul sektörünü ne derece beğendikleri soruldu. Sektörümüzün doğrudan ilişkili olduğu paydaşlarda, finans çevresi, gayrimenkul hizmet firmaları, kamu kurumları ve yerel yönetimler, ofis/ AVM kiracıları, sektör çalışanları, sektör liderleri, taşeron firmalar ve tedarikçi firmalar sektörler beğeni sıralamasında sevindirici olarak gayrimenkul sektörü ilk sıralarda yer almaktadır. Bankacılık/ finans ve havayolu taşımacılığı da beğeni sıralamasında daha çok yer alan diğer sektörlerdir.


Sektörel Algı Araştırması’nda ilişki yönetiminin gitgide önem kazandığı günümüzde paydaşlarla kurulan ilişkideki başarı önemli fayda sağlamaktadır. Gayrimenkul sektörü için tanınma ve beğeni düzeyinden oluşan algı haritaları incelendiğinde gayrimenkul sektörünün birçok paydaşta en tanınan ve beğenilen sektörler arasında olduğu görülmektedir.