GYODER, yabancılara gayrimenkul satışını değerlendirdi!
GYODER, Yüksek İstişare Kurulu’nda sektörün önemli konularını görüştü. 2015 yılı içerisinde 3. kez toplanan Kurul’da sektör verileri göz önüne alınarak, yabancıların Türkiye’de gayrimenkul satışları ile ilgili detaylar değerlendirildi.
Gayrimenkul sektörüne yön veren şirketlerin yer aldığı GYODER Yüksek İstişare Kurulu, 1 Kasım Genel Seçimi sonrası gayrimenkul sektörünün önümüzdeki dönemine ışık tutması amacıyla 2015 yılı 3. çeyrek ekonomik ve sektörel verilerini değerlendirerek, yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinimi hakkındaki tüm sorunları masaya yatırdı.
GYODER 2015 Türkiye Gayrimenkul Sektörü 3. Çeyrek Raporu!
Avni Çelik başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, GYODER Başkanı Aziz Torun, Ali Saydam (Bersay İletişim Grubu), Altan Elmas (Sur Yapı), Aziz Yeniay (24 Gayrimenkul), Avi Alkaş (JLL Türkiye), Cemalettin Akgül (Astay), Durmuş Döven (Reysaş GYO), Ersun Bayraktaroğlu (PwC), Doç. Dr. Feyzullah Yetgin (Çalık Gayrimenkul), Fethi Hinginar (İMSAD), Füsun Yılmaz Phillipson (FYP), Gülcemal Alhanlıoğlu (Soyak), Hakan Kodal (Krea), Hakan Akbulut (Emlak Konut GYO), Hamdi Kınaş (Kınaş Yapı), Hüsnü Akhan (Doğuş GYO), Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş (Ankara Üniversitesi), Hamdi Kınaş (Kınaş Yapı), Hüseyin Özkaya (Odeabank), Işık Gökkaya (Yeşil GYO), Mithat Yenigün (Yenigün İnşaat), Mesut Pektaş (Zorlu Gayrimenkul), Murat Kurum (Emlak Konut GYO), Neşecan Çekici (EPOS), Nuri Çolakoğlu (NMC), Ömer Egesel (Tekfen Emlak Geliştirme), Özlem Gökçe (Extensa), Süleyman Çetinsaya (Artaş Grup), Zafer Baysal (AMSTAR Türkiye) katıldı.
Toplantıda, sektör için önemli bir veri kaynağı olan tüm alt segmentleri üçer aylık dönemlerle irdeleyen GYODER GÖSTERGE Türkiye Gayrimenkul Sektörü 3. Çeyrek raporu, kurul ile paylaşıldı ve temel makroekonomik göstergelerden sektör içi üretim rakamlarına kadar çok çeşitli bilgi ve istatistikleri içeren raporun verileri üzerinde duruldu.
1 Kasım Sonrası Piyasalarda gerçekleşen olumlu hava, yatırım ortamı ve gayrimenkul sektörü açısından verimli bir yıla işaret ediyor
Rapor verilerine göre; Türkiye ekonomisi büyüme performansının 2015 yılını sonu itibariyle %3,5 ile kapatması beklenmektedir. Son 10 yıllık verilere göre; inşaat sektörünün Türkiye ekonomisine katkı payının ortalama %4,5 civarındadır. Ancak ülkemizde 2014 yılı 3.çeyrek dönemden itibaren inşaat sektörü büyüme hızının GSYH büyüme hızının altında kalmıştır.
İşsizlik oranının Ağustos 2014 itibarıyla %10,4 seviyesine ulaşırken, 2015 yılı Temmuz ayı itibariyle işsizlik oranı son on yılın ortalaması olan %9,8 düzeyinde gerçekleşmiştir. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, 2015 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,95 oranında artış olmuştur.
2014 yılının genelinde konut satışları 1.165.381 adetken, 2015 yılı ilk 9 aylık süreçte 936.615 konut satışı gerçekleşmiştir. Seçim dönemi ile hissedilen durgunluğun yıl sonunda aşılması ve geçen yılın rakamlarına ulaşılacağı yönünde görüş birliği olmuştur.
2015 yılının ilk yarısında %1’in altında oluşan konut kredisi faiz oranlarının konut satışlarını tetiklemiştir. Buna göre; 2014 Aralık ayı sonunda 125,3 milyar TL olan konut kredileri, 2015 Ağustos ayında 128 milyar TL’ye ulaşırken, konut kredilerinde yıllık büyüme yüzde 19 olarak gerçekleşmiştir.
3 ayda bir yayımlanmaya devam edecek olan GYODER GÖSTERGE’nin, hem dijital hem de basılı olarak geniş bir kitleye ulaştırılması hedefleniyor. GYODER Gösterge’nin 2. sayısına GYODER’in web sitesi olan www.gyoder.org.tr adresinden ücretsiz olarak ulaşılabilir.
Toplantıda GYODER Gösterge ile irdelenen mevcut durum Emlak Konut’un konut satışları hakkında gerçekleştirdiği detaylı veri sunumu ile bütünleştirildi. Ayrıca gayrimenkulün diğer yatırım araçlarına göre Türkiye’de hala daha en kazançlı yatırım enstrümanı olduğu da rakamlarla ortaya koyuldu.
Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum konuyla ilgili; “Önümüzde bulunan dört yıllık seçimsiz dönemin sağladığı siyasi istikrarın katkısı ve ülkemizde konut ihtiyacını destekleyen dinamiklerin etkisiyle konut satışları açısından canlı bir döneme girilmiştir. Ayrıca, yabancı ülke vatandaşlarının ülkemiz gayrimenkul sektörüne ve dolayısıyla şirketimiz projelerine ilgisi devam etmekte olup, bu ilginin sonucu satış verilerinde de çok açık bir şekilde kendini göstermektedir. Şirketimiz 2015 yılı içerisinde Ekim ayı itibarı ile 5,3 milyar TL değerinde gayrimenkulün satışı gerçekleştirmiş ve bu satışın yaklaşık 960 milyon TL’ye yakın bir bölüm yani % 19’u yabancı ülke vatandaşlarına yapılmıştır. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının Borsa İstanbul’daki durumu incelendiğinde ise kat edilmesi gereken hala uzun bir yol olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Yabancı yatırımcıların Türkiye’de konut edinmesinin öneminin tartışılması ile devam eden Kurul’da GYODER tarafından yapılan “Yabancıların Konut Alımı Eğilimi” araştırmasının anket sonuçları da Kurul Üyeleri ile paylaşıldı.
GYODER İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik, toplantı sonrası sonrası yaptığı açıklamada; “Yabancıya konut satışı giderek büyümekte olup, bunun sürdürülmesi yatırım ortamının iyileştirilmesine bağlıdır. Sektörel gelişmenin yatırım ortamının iyileştirilmesi ile büyüyeceğini, iyileştirmenin merkezi ve yerel yönetimlerin desteği ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Yabancıya satışta, Ekonomi Bakanlığı’nın ihracatçıya verilen teşviklerden sektörel olarak yararlandırılmayı umuyoruz. 1 Kasım seçim sonuçları ve elde edilen istikrarın, yatırım ortamı yönünden olumlu olduğu değerlendirilmiştir.” dedi.
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun da; “Sektörümüzün sağlıklı büyümesi ve ilerlemesi açısından doğru ve daha çok veriye ihtiyacı vardır. GYODER bu amaçla çıktığı yolda Gayrimenkul Araştırma ve Rapor Üretimi Komitesi Üyelerinin de büyük katkılarıyla temel makroekonomik göstergelerden sektör içi üretim rakamlarına kadar çok çeşitli bilgi ve istatistikleri içeren GYODER GÖSTERGE Türkiye Gayrimenkul Sektörü 3.çeyrek raporunu hazırlamıştır. GYODER olarak sektörün gelişimi için doğru verilere ne kadar fazla ihtiyaç duyulduğunun da altını bir kere daha çizerek, sektörün gelişimi için tüm sektörün veri sağlama konusunda katkıda bulunmasının önemini bir kez daha vurguladık. Mevzuatımızın bazı maddeleri sebebiyle yaşanan tasviye, oturma izni, banka kredi teminatları gibi önemli başlıkların yanı sıra vergi, KDV, mükerrer harçlar ve imar mevzuatı ile ilgili sorunları da irdeledik. GYODER olarak bu başlıklar doğrultusunda ilgili kurumlara bir öneri paketi hazırlayacağız. Daha önce Ankara’da dile getirilen bu sorunların hükümetin kurulmasıyla birlikte yeniden ilgili bakanlıklara iletilmesi konusunda hazırlıklar yapıyoruz.” dedi.
GYODER Yüksek İstişare Kurulu’nun bir sonraki gündemi Altyapı GYO’ları ve Gayrimenkul Yatırım Fonları olarak belirlendi.
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
İnşaat firmalarını bünyesinde barındıran GYODER, yeni dönem yol haritasınını masaya yatırdı. 1 Kasım seçimleriyle yakalanan istikrarla birlikte sektördeki durgunluğun geride kaldığı vurgulanan toplantıda; gayrimenkul yatırımının hala en kazançlı yatırım aracı olduğu belirtildi.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, sektörün önemli konularını görüştü. 1 Kasım Genel Seçimi sonrası gayrimenkul sektörünün gelecek dönemine ışık tutması amacıyla bir araya gelen söktör temsilcileri; hem 3. çeyreğe ilişkin ekonomik ve sektörel verilerini değerlendirdi hem de yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinmesi hakkındaki sorunları masaya yatırdı.
YÜZDE 3,5 BÜYÜME BEKLENTİSİ
Toplantıda, sektör için önemli bir veri kaynağı olan ve tüm alt segmentleri üçer aylık dönemlerle irdeleyen GYODER Gösterge Bülteni, kurul ile paylaşıldı. Rapora göre; Türkiye ekonomisinin 2015 yılını yüzde 3,5 büyüme performansıyla kapatması bekleniyor. Son 10 yıllık verilere göre inşaat sektörünün Türkiye ekonomisine katkı payı ortalama yüzde 4,5 civarında bulunuyor ancak ülkede 2014 yılı 3.çeyrek döneminden itibaren inşaat sektörü büyüme hızı GSYH büyüme hızının altında yer alıyor.
DURGUNLUK GERİDE KALDI
2014'te 1 milyon 165 bin 381 adet konut satışı yapıldığına dikkat çekilen raporda şu görüşlere yer verildi: “ 2015 yılı ilk 9 aylık süreçte 936 bin 615 konut satışı gerçekleşti. Seçim dönemi ile hissedilen durgunluğun yıl sonunda aşılması ve geçen yılın rakamlarına ulaşılacağı yönünde görüş birliğinde bulunuldu. 2015 yılının ilk yarısında yüzde 1'in altında oluşan konut kredisi faiz oranlarının konut satışlarını tetiklendi. Buna göre; 2014 Aralık sonunda 125,3 milyar TL olan konut kredileri, 2015 Ağustos'ta 128 milyar TL'ye ulaşırken, konut kredilerinde yıllık büyüme yüzde 19 olarak gerçekleşti.”
GAYRİMENKUL HALA EN KAZANÇLI YATIRIM ARACI
Toplantıda; gayrimenkulün diğer yatırım araçlarına göre Türkiye'de hala en kazançlı yatırım enstrümanı olduğu da rakamlarla ortaya koyuldu. Yabancı yatırımcıların Türkiye'de konut edinmesinin öneminin tartışılması ile devam eden kurulda GYODER tarafından yapılan “Yabancıların Konut Alımı Eğilimi” araştırmasının anket sonuçları da kurul üyelerinin dikkatine sunuldu. GYODER Yüksek İstişare Kurulu'nun bir sonraki gündemi ise Altyapı GYO'ları ve Gayrimenkul Yatırım Fonları olarak belirlendi.
BEKLEYEN SORUNLARA DİKKAT ÇEKİLDİ
Toplantıya ilişkin yapılan açıklamada; katılımcıların görüşlerine yer verildi. Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, dört yıllık seçimsiz dönemin sağladığı siyasi istikrarın katkısı ve ülkede konut ihtiyacını destekleyen dinamiklerin etkisiyle konut satışları açısından canlı bir döneme girildiğini belirtti. Kurum, “Yabancı ülke vatandaşlarının ülkemiz gayrimenkul sektörüne ve şirketimiz projelerine ilgisi devam etmekte olup, bu ilginin sonucu satış verilerinde de çok açık bir şekilde kendini göstermektedir” dedi.
Öneri paketİ sunacaklar
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise sektörün sağlıklı büyümesi ve ilerlemesi açısından doğru ve daha çok veriye ihtiyacı bulunduğunu belirtti. Mevzuatın bazı maddeleri sebebiyle yaşanan tavsiye, oturma izni, banka
kredi teminatları
gibi önemli başlıkların yanı sıra vergi, KDV, mükerrer harçlar ve imar mevzuatı ile ilgili sorunları da irdelediklerine işaret eden Torun, “GYODER olarak bu başlıklar doğrultusunda ilgili kurumlara bir öneri paketi hazırlayacağız” dedi.
İstikrarın yansıması var
GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik de yabancıya konut satışının giderek büyüdüğünü ve bunun sürdürülmesinin yatırım ortamının iyileştirilmesine bağlı olduğunu belirtti. Yabancıya satışta, Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatçıya verilen teşviklerden sektörel olarak yararlanmayı umduğunu kaydeden Çelik, 1 Kasım seçim sonuçları ve elde edilen istikrarın, yatırım ortamı yönünden olumlu değerlendirildiğini vurguladı.
Yeni Şafak
Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Gayrimenkul sektörüne yön veren şirketlerin yer aldığı GYODER Yüksek İstişare Kurulu, 1 Kasım Genel Seçimi sonrası gayrimenkul sektörünün önümüzdeki dönemine ısık tutması amacıyla 2015 yılı 3. çeyrek ekonomik ve sektörel verilerini değerlendirerek, yabancılann Türkiye'de gayrimenkul edinimi hakkındaki tüm sorunları masaya yatırdı. Rapor verilerine göre; Türkiye ekonomisi büyüme performansının 2015 yılını sonu itibariyle yüzde 3.5 ile kapatması bekleniyor. Son 10 yıllık verilere göre; inşaat sektörünün Türkiye ekonomisine katkı payının ortalama yüzde 4.5 civarında olduğu ortaya konulan raporda, 2014 yılı 3. çeyrek dönemden itibaren inşaat sektörünün büyüme hızının GSYH büyüme hızının altında kaldığı belirtiliyor.
Meydan
Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yüksek İstişare Kurulu, bu yılki 3. toplantısını gerçekleştirdi. GYODER İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik, yabancıya konut satışı arttığını belirtti.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yüksek İstişare Kurulu, bu yılki 3. toplantısını gerçekleştirdi. GYODER İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik, toplantı sonrası yaptığı açıklamada; "Yabancıya konut satışı artıyor, bunun sürdürülmesi yatırım ortamının iyileştirilmesine bağlı. Sektörel gelişmenin yatırım ortamının iyileştirilmesi ile büyüyeceğini, iyileştirmenin merkezi ve yerel yönetimlerin desteği ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz. " dedi.
Zaman
Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı..
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, sektörü değerlendirdi. Toplantıda, GYODER Gösterge Bülteni, kurul ile paylaşıldı.
Rapora göre; Türkiye ekonomisinin 2015 yılını yüzde 3.5 büyümeyle kapatması bekleniyor. Son 10 yıllık verilere göre inşaat sektörünün Türkiye ekonomisine katkı payı ortalama yüzde 4.5 civarında bulunuyor ancak ülkede 2014 yılı 3. çeyrek döneminden itibaren inşaat sektörü büyüme hızı GSYH büyüme hızının altında yer alıyor. Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, seçim sonrası konut satışları açısından canlı bir döneme girildiğini belirtti. Ekim 2015 itibarıyla 5.3 milyar liralık gayrimenkul satıldığını belirten Kurum, bu satışın 960 milyon liraya yakın bir bölümünün, yani yüzde 19’unun, yabancı ülke vatandaşlarına yapıldığı ifade edildi.
‘YÖNETİM DESTEĞİ GEREKLİ’
GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik de yabancıya konut satışının sürdürülmesinin yatırım ortamının iyileştirilmesine bağlı olduğunu belirterek, “Sektörel gelişmenin yatırım ortamının iyileştirilmesi ile büyüyeceğini, iyileştirmenin merkezi ve yerel yönetimlerin desteği ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Habertürk
Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Gayrimenkul sektörüne yön veren şirketlerin yer aldığı GYODER Yüksek İstişare Kurulu, 1 Kasım Genel Seçimi sonrası gayrimenkul sektörünün önümüzdeki dönemine ışık tutması amacıyla 2015 yılı 3. çeyrek ekonomik ve sektörel verilerini değerlendirerek, yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinimi hakkındaki tüm sorunları masaya yatırdı. Avni Çelik başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, GYODER Başkanı Aziz Torun, Ali Saydam (Bersay İletişim Grubu), Altan Elmas (Sur Yapı), Aziz Yeniay (24 Gayrimenkul), Avi Alkaş (JLL Türkiye), Cemalettin Akgül (Astay), Durmuş Döven (Reysaş GYO), Ersun Bayraktaroğlu (PwC), Doç. Dr. Feyzullah Yetgin (Çalık Gayrimenkul) ve diğer gayrimenkul şirket yetkilileri katıldı. Toplantıdan 1 Kasım sonrası piyasalarda gerçekleşen olumlu havanın, yatınm ortamı ve gayrimenkul sektörü açısından verimli bir yıla işaret ettiği sonucu çıktı.
Yeni Akit
Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) 2015 yılı Türkiye Gayrimenkul Sektörü 3. çeyrek raporunu yayımladı. Rapor, sektör içi üretim rakamları, sektörel hareketlilik verileri rakamlarına kadar çok çeşitli bilgi ve istatistikleri inceliyor. GYODER'in raporunda yer alan verilere göre ; 2014 yılında konut satışları toplamı 1.165.381 adetken, ilk dokuz aylık süreçte bu rakam 831.287 idi. 2015 yılı ilk dokuz aylık sürecinde ise 844.132 konut satışı gerçekleşti. 2$ 5 yılının ilk yarısında yüzde l'in altında oluşan konut kredisi faiz oranları konut sektörünü harekete geçirdi. Buna göre; 2014 Aralık sonunda 125.3 milyar TL olan konut kredileri, 2015 Ağustos'ta 128 milyar TL'ye ulaşırken konut kredilerinde yıllık büyüme yüzde 19 olarak gerçekleşti.
Yabancı yatırımcı
Son dönemlerde yabancı yatırımcıların Türkiye'de konut edinmesinin önemi tartışılırken GYODER "Yabancıların Konut Alımı Eğilimi" araştırmasının sonuçlarını da paylaştı. 2015 yılının ilk 9 ayına göre raporda Türkiye'yi tercih eden ilk on ülke arasında Suudi Arabistan geçen yılın aynı dönemine göre 2 kat artış göstererek Türkiye'yi tercih eden ' ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Suudi Arabistan'ı İngiltere, Kuveyt, Almanya, Katar, ABD, Irak, Rusya, Azerbaycan ve BAE takip ediyor.
İngiltere 1. sırada
Türkiye'yi tercih eden yabancı yatırımcılar arasında toplam kişi adedine göre ilk on ülke de GYODER'in raporunda yer alıyor. Rapora göre; 4.251 kişi ile İngiltere ilk sırada yer alırken onu 3.267 ile Irak, 1.980 kişi ile Rusya, 1.889 kişi ile Kuveyt, 1.778 kişi Suudi Arabistan, 1.080 kişi ile Almanya, 685 kişi ile Azerbaycan, 243 kişi ile BAE, 238 kişi ile ABD ve son olarak 221 kişi ile Katar takip ediyor. Gayrimenkulün diğer yatırım araçlarına göre Türkiye'de hâlâ en kazançlı yatırım enstrümanı olduğu da rakamlarla ortaya konulan raporda yabancılar tarafından tercih edilen ilk on şehir de açıklandı. Toplam hisse yüzölçümüne göre yabancıların en çok alım yaptığı illerin başında Muğla yer alırken, İstanbul, Antalya, Yalova, Bursa, Ankara, Kocaeli, Aydın, Sakarya, Bilecik geliyor. Yabancı yatırımcıların tercih ettiği şehirler sıralamasında kişi sayısında ise İstanbul birinci sırada yer alırken ardından Antalya, Muğla, Aydın, Yalova, Bursa, Sakarya, Ankara, Kocaeli, son olarak da Bilecik geliyor.
Cumhuriyet