Genel

Haan-gar Düsseldorf'ta mağaza açıyor

Şu anda 221 mağazalı bir zincir olan Haan-gar yakında Düsseldorf'ta da mağaza açıyor

Babası gibi tornacı olmamak için spor akademisinde öğrenim gören Alpaslan Selçuk, öğretmenlik, antrenörlük yapmak yerine `spor malzemeleri mağazası' açtı. Sonra ayakkabı ticaretinde başarı kazandı, kurduğu ilk mağaza zinciri Chi'yi, 2004'te sattı. Bu satışla sağladığı sermaye ile Haan-gar'ı kurdu. Şu anda 221 mağazalı bir zincir olan Haan-gar yakında Düsseldorf'ta da mağaza açıyor.


KRİZLİ ayların hızlı büyüyen firmalarından Haan-gar Grup yakında Düsseldorf'ta da mağaza açacak ve Avrupa'ya yayılacak. Halen 221 mağazalı bir zincir olan ve geçen yıl sadece 7 milyon lira ciroya ulaşan Haan-gar'ın 2009'da 40 milyon lira ciro yapacağını söyleyen Haan-gar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Selçuk, Çin malı ucuz ve kalitesiz ürünlere karşı `yerli kaliteli ve ucuz' üretip satmak için yola çıktıklarını söylüyor ve şöyle başlıyor girişimcilik öyküsünü anlatmaya:

Tornacı olmamak için

"Trabzon Maçkalıyız. Ben İstanbul'da doğmuşum. Babam Aslan Bey torna tevsiye ustasıdır. Benden de hep kendi mesleğini devam ettirmemi isterdi. 8 yaşımdan 17 yaşıma kadar da onun yanında çalıştım yani iyi tornacıyımdır aynı zamanda. Ancak ben babamın işini yapmak istemediğim için canla başla üniversiteye hazırlandım ve spor akademisini kazandım. 1981'de akademiye başladım, basketbol ve yüzme branşlarında eğitim aldım. Hedefim iyi kulüplerde antrenörlük yapmaktı ama sonra baktım ki bu iş olmaz, küçük bir ticarete karar kıldım."

Yayla'da spor mağazası

Bahçelievler Yayla'da spor malzemeleri satan küçük bir mağaza açtığını anlatan Alpaslan Selçuk, "1986'da mağazayı açtım ama babam benim işlere hiç sıcak bakmadığı için kendi imkânlarımla başladım. İlk mağazamız ilgi gördü. Spor akademisi mezunu bir spor malzemesi satıcısı olarak çok ilgi çekiyordum. Çünkü malzemeyi bilimsel olarak tanıyordum ve anlatıyordum. Bir süre sonra bir de masa tenisi salonu kurdum. O da başarılı oldu. İlk mağazamızın adı Raket Spor'du. Kısa süre sonra eşofman üretimine de girdim. İşler tuttu, Yayla'da ikinci mağazayı da açtık" diyor.

Chi'yi satıp yeniden başladı

Mağazacılıkta çok iyi satış yakalayınca eşofman ve okul önlükleri üretmeye de başlayan Alpaslan Selçuk bir süre sonra da çorap ve ayakkabı üretimine başlar. Böylece koleksiyon ortaya çıkar ve Chi mağazaları doğar. 2004 yılında Alpaslan Selçuk'a Chi mağazaları için teklif gelir ve o da günde 4 bin çift ayakkabı üreten ve 85 mağazalık bir satış organizasyonu olan Chi'yi komple satar. Bu satışla çok iyi bir sermaye ve yeni bir ayakkabı mağaza zinciri kurmak için de güçlü bir pozisyon kazanır.

İkinci mağaza projesi için `yeri üretimi esas alan' ama kaliteli ve Çin ürünlerinden daha iyi fiyatla satılacak bir üretim ve satış organizasyonu planladığını anlatan Alpaslan Selçuk şöyle konuşuyor: "Türkiye'de marka olmak artık bizim için çok kolaydı. Çünkü işi öğrenmiştik ve sermayemiz de vardı. Haan-gar'ı kurduğumuzda ilk günden itibaren sadece yerli ürün satıyoruz. 2004'ün 10'uncu ayında planladık ve 2005'in başında yola çıktık. Marmara Bölgesi'ne 2.5 ayda 9 mağaza açtık. Mağaza markası olarak çıktık yola ama hemen üretime de başladık. Şu anda 65 fabrika ile üretimde işbirliği yapıyoruz. Kendimiz de 6 fabrika kurduk. Bu 2008'de 7 milyon lira ciro yapmıştık bu sene 40 milyon lira bekliyoruz. 2010'da ise 250 milyon lira olacağız."

Reklam yaptık piyasayı salladık

MAĞAZA markası olmak için reklam yatırımına da çok önem verdiklerini anlatan Alpaslan Selçuk,"Reklam yatırımına baştan itibaren çok önem verdik. Çok yüksek geri dönüşüm aldık. İlanlarımızda da ürünü koyup altına fiyat yazdık" diyor.

Avrupa'da Çinliden yüzde 20 daha ucuz satacağız

TÜRKİYE genelinde şu anda 221 Haan-gar mağazası olduğunu söyleyen Alpaslan Selçuk, bu rakamın yıl sonuna kadar 300'e çıkacağını belirtiyor. Selçuk, şöyle devam ediyor: "Türkiye'de üretimi çok iyi organize ettik. Kendimiz tek bir ürüne kadın ayakkabısına odaklandık ve günde 4 bin adete çıktık. Bir anda mağazalarımızın kalitesi yükseldi. Çünkü kadın müşteri geldi. Şu anda müşterimizin yüzde 70'i kadın yüzde 20'si çocuk yüzde 10'u ise erkek. Bizim hem kendimizin üretici olması hem de ülkemizdeki çok sayıda üreticiyi işin içine çekmemiz, ayrıca hammadde alımında nakit gücümüz maliyetlerimizi çok düşürdü. Bu sayede de çok iyi fiyat avantajı yakaladık. Avrupa'da da Çin ürünü ayakkabılarla rekabet edeceğiz. En az yüzde 20 daha ucuza satacağız. Düsseldorf'tan itibaren Avrupa'da hızlı yayılacağımıza inanıyorum."

Günde 27 bin çift üretim yapabiliyor

HAAN-GAR Grup Başkanı Alpaslan Selçuk, ayakkabıda büyük bir mağaza zinciri olmanın üretimde de bulunma zorunluluğu getirdiğini söylüyor ve "6.1 milyon liralık yeni yatırımla bir poliüretan taban ve terlik tesisi, bir suni deri fabrikası, iki spor ayakkabı üretim tesisi ve bir termo taban tesisi bir de kadın ayakkabı fabrikası kurduk. Şu anda kapasitemiz günde 27 bin çifte çıkmış durumda" diyor.
Sadi Özdemir/Hürriyet