Yeni Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi meclis gündeminde!
Gazi Üniversitesi'nin rektörlük kampüsü dışındaki bölümlerinin yeni kurulacak Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi'ne bağlanacağı iddiaları TBMM gündemine taşındı..
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Gazi Üniversitesi'nin rektörlük kampüsü dışındaki bölümlerinin yeni kurulacak bir üniversiteye bağlanacağına dair iddialara ilişkin soru önergesi hazırladı. Emir sorularını Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a sordu.
"Gazi Üniversitesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla, 1926 yılında Ankara’da öğretmen yetiştiren bir okul açılması amacı ile "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" adıyla kurulmuştur. Enstitü, 1982 yılında 2809 sayılı kanunla “Gazi Üniversitesi" kimliğine kavuşmuştur." açıklamalarında bulunan Emir "Üniversitede, eğitim, tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri, fen, mühendislik, mimarlık, teknoloji, iktisadi ve idari bilimler, iletişim, edebiyat, hukuk, güzel sanatlar, sanat ve tasarım, turizm, spor bilimleri, bankacılık ve sigortacılık, tapu kadastro gibi çok çeşitli alanlarda eğitim verilmektedir. Toplam 80530 öğrenci ve 3736 öğretim elemanı ile Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 500 içinde yer alan Gazi Üniversitesi, öğrenci başına düşen öğretim elemanı sayısında dünya standartlarını yakalamıştır." dedi.
90 yılı aşkın süredir eğitim ve öğretim alanında faaliyet gösteren Gazi Üniversitesi’nin rektörlük kampüsünün dışında kalan tüm akademik birimlerinin, yeni kurulması planlanan Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi’ne bağlanacağının basında dile getirildiğini söyleyen Emir "Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi ile ilgili çalışmalarını tamamladığı söylenen YÖK’ün dosyayı Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği, ilgili çalışmayı inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise konuyu önümüzdeki süreçte Bakanlar Kurulu gündemine aldırması beklendiği iddia edilmektedir." diyerek bu bağlamda Gazi Üniversitesi'nin akıbetini sordu.
Emir'in soruları
1- Basında dile getirildiği üzere, 90 yıllık bir eğitim kurumunun bölünmesi mi düşünülmektedir?
2- iddialar doğruysa, Gazi Üniversitesi’nin kaç fakültesinin yeni açılacak üniversiteye bağlanması planlanmaktadır? Bu fakülteler hangileridir?
3- Gazi Üniversitesi’nin bölünmesiyle birlikte; tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesi ve eczacılık fakültesi yeni kurulacak üniversiteye mi bağlanacaktır? Eğer bağlanacaksa; kamu hizmeti veren ve Ankara’nın en köklü hastanelerinden biri olan Gazi Üniversitesi Hastanesi’nin de adı değişecek midir? Bu hastanenin akıbeti ne olacaktır?
4- Gazi Üniversitesi’nin bazı fakültelerinin, yeni kurulacak üniversiteye bağlanması halinde, mevcut eğitimini sürdüren öğrenciler, Gazi Üniversitesi’nden mi yoksa yeni kurulacak üniversiteden mi mezun olmuş sayılacaktır?
5- Bazı fakültelerin yeni kurulacak üniversiteye bağlanması halinde, o fakültelerdeki eğitici kadrosu ve taşınmazlar da o üniversiteye mi devredilecektir?
6- Gazi Üniversitesi’nin mevcut yapısına dokunulmadan, yeni bir üniversite kurulması neden düşünülmemiştir? Burada asıl amaç, Gazi Üniversitesi’nin önemli ve temel fakültelerini başka bir üniversiteye bağlamak suretiyle adeta içini boşaltarak itibarsızlaştırmak mıdır? Rahatsız olduğunuz konu Gazi Üniversitesi’nin adı mıdır?