Genel

Hacı Boydak, lise diplomasını aldı!

30 yıl önce Sen adam olmazsın! diyen lise öğretmenine kızıp okulu bırakan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak (51), iki ay önce dışarıdan lise diplomasını aldı

Ama bu mezuniyetle yetinmedi.  Bu kez geçen hafta sonu yapılan Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girdi. Bir yandan holdingini yönetip bir yandan sürekli test çözerek sınava hazırlanan Boydakın ilk hedefi Melikşah Üniversitesinin İşletme Bölümü, sonra da yüksek lisans yapmak

Hacı Boydak 1960 yılında Kayserinin Hacılar köyünde doğdu. Babası ufak bir mobilyacı esnafıydı. İlkokul ve ortaokulu başarıyla bitirdikten sonra babası liseye devam etme kararını oğluna bıraktı: Çalışmak istediğimi, bu nedenle okula devam etmek istemediğimi söyledim diyor Boydak. Fakat asıl neden başkaydı: Aslında istesem babam beni okula gönderecekti. Ancak ortaokuldaki öğretmenlerimden biri hevesimi kırdı. Üç dersten kırığım vardı. Bana Sen adam olmazsın! Okuyamazsın! dedi. Ben de çıktım gittim. Kendime güvenimi yitirdim ve okumamayı kafamdan sildim.

Okulu bıraktıktan sonra Boydak, babasının mobilya dükkanında işe başladı: Esnaflık hoşuma gitti. Ama bir yıl sonra okulu bıraktığıma pişman oldum. Babama söyleyip gündüz okuluna gitmeye utandığım için herkesten habersiz akşam okuluna kaydoldum. Bir yıl devam ettim. Ders yılı sonunda üç dersten ikmale kaldım. O arada işler ilerlemeye başladı. Seyahatlerle birlikte devamsızlığım da arttı. Okul ve işi bir arada götüremeyeceğimi anlayınca okulu tekrar bıraktım.

Birkaç yıl babasıyla çalıştıktan sonra Boydak askere gitti. Dönüşte evlendi ve kendini tümüyle işine adadı. Babasıyla yaptıkları işi büyüttüler, amcalar ve kuzenlerle ortaklık kurdular. 1980lerden sonra ilk kuşak işi tümüyle çocuklara bıraktı. Boydak babasından 500 metrekarelik, 50 çalışanın bulunduğu 2-3 dükkan devraldı. 20 yılda İstikbal, Bellona ve Hes Kablo gibi 32 büyük şirketi bünyesinde barındıran, 11 bin 500 çalışanlı, cirosu 4 milyar 100 milyon lirayı bulan dev bir holding yarattı.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ KAPISINA KADAR GELDİ

Bundan üç yıl önce yaptığı bir iş ziyaretiyse okul kapılarının Hacı Boydak için tekrar açılmasına vesile oldu: Kayserili işadamları, milletvekilleri, belediye başkanları ve bürokratlarla okul açmaya Pakistana gittik. Bu gezi sırasında Kayseri Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata liseden terk olduğumu öğrendi. Aradan bir ay geçtikten sonra holdingin kapısında Kayseri Kocasinan Açık Lisesinin müdürü geldi. Öğrendim ki il milli eğitim müdürü, bana sürpriz yapmak için tasdiknamemi buldurmuş. Açık liseye kaydımı yapmışlar. Buyrun kitaplarınız, defterleriniz... Okulu geçeceğinize inanıyoruz. İyi çalışın, imtihan zamanlarında gelin deyince neye uğradığımı şaşırdım. Yapabilir miyim emin olamadım. Çevrem beni destekledi. Bunlar kolay dersler. Size özel hoca ayarlayalım. İşlerinize zarar vermeden sizi çalıştırsınlar. Liseyi rahat rahat bitirirsiniz dediler. Ben de inandım ve bileğimin hakkıyla liseden mezun olmaya karar verdim.

Bir yandan holding patronu olup bir yandan lise okumak kolay değil. Hacı Boydakın vermesi gereken tam 20 dersi vardı: Tüm planlamamı ona göre ayarladım. Sabah işe iki saat erken gelip akşam işten iki saat geç çıktım. Altı saat uyuyacağıma dört saat uyudum. Ama toplantılarımı, iş görüşmelerimi hiç aksatmadım. Bir buçuk yılda bitirmeyi hedefledim. İlk yıl 18 dersin 15inden, ikinci yıl 15 dersin 12sinden başarılı oldum. Boydak, dikkat çekmeyecek bir araba ve siyah gözlükleriyle sınavlara giderken lise dört yıla uzadı... Hedeflediği bir buçuk yılı tutturamasa da iki ay önce son sınavını verip bıraktıktan 30 yıl sonra liseden başarıyla mezun oldu.

SONRAKİ HEDEF YÜKSEK LİSANS

Hacı Boydak, lise mezuniyetinden sonra bu sefer sırf kendini denemek için Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)na girdi: Barajı aşıp aşamayacağımı görmek istedim. Eğer 140 puanı tutturursam iki yıllık açıköğretim fakültesine girecektim. Okula gitmeden bitiririm diye düşündüm. Sınava endişeli girdim ama puanım 188 geldi. Şu an dört yıllık açıköğretim cebimde duruyor! Şimdie hedefi büyüttüm; coğrafya ve edebiyattan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)na girdim.
Boydak şimdilerde heyecanla sınav sonuçlarını bekliyor. Eğer beklediği puanı tutturursa tek tercih yapacak; Kayseri Melikşah Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde İşletme Bölümü. Önündeki tek engelse eşi: Hazırlık döneminde eşimle kahvaltılarda hiç buluşamaz olduk. Akşam geç geldiğim için kızıyordu Bırak bu okulu! diye. Puanım belli olduktan sonra beraber karar vereceğiz. Onu razı edebilirsem üniversiteye gideceğim. Üniversite kampusunun bir bölümünü de biz yaptırmıştık. O yüzden benim için müthiş heyecanlı. Liseyi nasıl bitirdiysem, üniversiteyi de öyle bitireceğim. Sonra da yüksek lisansa başvuracağım!

LYSde şifrelere inanmıyorum. Fakat sistemin genelinden şikayetçiyim. Liseye giden körpecik yavrularımızın kafasını lüzumsuz derslerle dolduruyoruz. Mesela
29 saat edebiyat dersine karşılık yalnızca iki saat bilgisayar dersi görüyorlar

SON HAFTA TESTLERİ TEKNESİNDE ÇÖZDÜ

Hacı Boydak derslerine Boydak Holding binasındaki ofisinde çalışıyor. Hazırlık süresince sekiz farklı hocadan özel ders aldı: Okumayı ve öğrenmeyi zaten severim. Derslerde filozofların, biyologların isimlerini cisimlerini öğrenmek çok hoşuma gitti. En çok da tarih derslerini sevdim. Yalnız matematik ve geometride zorlandım. Boydak, test çözerken sıkılmamak için Ipadiyle bol bol enstrümantal müzik dinlemiş. Özellikle son hafta çok sıkı çalışmış: Günde 6-8 test çözüyordum. Son imtihana girmeden önce kendime moral vermek için edebiyat hocamı da alıp İstanbula geldim. Boğazda teknemizle gezerken ders çalıştık.

Zeynep BİLGEHAN/Hürriyet