Emlak Terimleri

Haciz işlemi nasıl başlatılır?

Borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile borcun tahsil edilmesi için başvurduğu işleme haciz deniyor. Peki, haciz işlemi nasıl başlatılır?

Haciz işlemi nasıl başlatılır?

Alacaklı eğer borcunu tahsil edemiyorsa icra yolu gibi hukuki işlemlere başvurabiliyor. Alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı hukuki işleme icra takibi deniyor. 


Alacaklı olan kişi borcunun tahsili için İcra Memurluğuna başvuru yapması gerekiyor. Başvurusu alınan kişinin borçlu olduğu kişiye tebligat gönderiliyor. Tebligatı alan borçlu bu duruma itiraz etmek isterse 7 gün içinde itiraz edebiliyor.  Aksi halde 3 gün içinde haciz işlemlerine başlanıyor.


Haciz işlemine başlanabilmesi için alacaklının İcra Müdürlüğü'ne gidilerek takip talebinde bulunması gerekiyor. İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenleyerek, borçluya bildiriyor. Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan hususlara uymak zorunda kalıyor.


Tebligatta belirtilen ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı kaldırıldıktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor.



Haciz talebi örneği:


T.C.

.....…... İCRA MÜDÜRLÜĞÜ


DOSYA NO: 2015/……….. ESAS

Alacaklı       :

Vekili      :

Borçlu   :

Borç Miktarı    : ………………………….. (Masraf ve Faizler hariç)


Konu : Gayrimenkul üzerine haciz yapılması talebidir.


Alacaklı Vekili geldi, Borçlu adına kayıtlı gayrimenkuller varsa bunların kaydına haciz konulması için  TAKBİS ' ten sorgulanmasını ve tespit edilenlerin kayden haczini talep ederim, dedi. 


..…/ ……/ 2015


Alacaklı Vekili

Av. …………………………….


Borçlu Bilgileri  :


BORÇLU (AD VE SOYADI)  :                           

TC NUMARASI    :                

BABA ADI   :                           

ANA ADI   :                           

DOĞUM TARİHİ  :                             

DOĞUM YERİ   :   


Eve haciz gelirse ne alırlar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com