Bölge Raporları

Hadımköy'de konut arazilerinin metrekaresi 200 TL!

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Kurumsal Değerleme Departmanı Değerleme Uzmanı Koray Horasan, Hadımköy bölgesini www.emlakkulisi.com için analiz etti!

Arnavutköy 1850'li ve 1890'lı yıllarda Arnavut Kevi ismiyle anılan 180 haneden oluşan ve  Rum köylülerin yaşadığı, şimdilerde “Eski Köy”, “Köy içi”, “Aşağı Köy” gibi değişik adlarla anılan bir bölgede yer almaktadır. 1923 Lozan Anlaşması çerçevesinde; Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti arasında yaşayan halkların değişimi “mübadele” protokolü gereği bu bölgede yaşayan Rum Köylüler Yunanistan’a, Yunanistan Drama bölgesinde yaşayan Türkler ise bu bölgeye yerleştirilmişlerdir. Yıllar itibariyle ülke genelinde köylerden şehirlere doğru yaşanan göç furyasından Arnavutköy’de nasibini almış ve giderek büyük bir merkez haline gelmiştir.  




Bölgeye özellikle 2000’li yıllarda hızla gelişen konut sektörü ile sanayiciler yerleşmiş, dolayısıyla yatırım için o senelerde cazip haline gelmiştir. İnşa halinde olan ve yapılması düşünülen yatırımlar ile birlikte ulaşım kanallarının da bu alana kayması, Arnavutköy Yat Limanı projesi, Yeniköy Havaalanı projesi, Hadımköy ve çevresinin yakın ve uzun vadede değer artışına devam edeceği görüşünü desteklemektedir. Bölgede sanayi kuruluşunun fazlalığı, Yeniköy Havaalanı projesi, Yat Limanı Projesi, Kuzey Anadolu Otoyolu güzergahının bu bölgede olması dolayısıyla bölgede 4 ve 5 yıldızlı otel ihtiyacı oluşturacağı düşünülmektedir.


Mevcutta 600 civarında sanayi tesisi bulunan Arnavutköy’ün, 2015 yılı itibariyle sanayi tesisinin 1000’i bulacağı düşünülmektedir. Fakat sanayi açısından bakıldığından bölgede özellikle altyapı sorunu dikkat çekmektedir. Bölgede su ve elektrik kesintilerinin sık olduğu öğrenilmiştir. 


Özellikle belirtmek gerekirse ulaşım imkanları ve bölgenin 3. deprem bölgesinde kalması konut ve sanayi yatırımları açısından avantaj olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca Çorlu, Çerkezköy ve Silivri gibi sanayi tesislerinin yer aldığı bölgelere göre İstanbul merkeze daha yakın olup, arsa fiyatlarının İkitelli, Güneşli, Kağıthane ve Beylikdüzü gibi şehir merkezindeki yerlere göre kısmen daha ucuz olması, boş ve büyük arsa stoğunun bulunması yatırımcıların iştahını kabartmaktadır. 


Daha çok sanayi tesislerinin yer aldığı Hadımköy'de, TOKİ ve Kiptaş keşfi ile yapılmış konut projeleri dışında çok fazla bitirilmiş konut projesi bulunmamaktadır. Hadımköy’ün fabrika ve sanayi kuruluşlarında çalışan kişi sayısıyla birlikte bölgenin gündüz nüfusu 100.000 olduğu düşünüldüğünde, bölgenin konut ihtiyacı olduğu aşikardır. Bu bağlamda bölgede çeşitli projeler yapılmış ve yapılmaktadır. Özellikle son dönemlerde inşaat firmaları da bölgeye ilgi göstermeye başlamış olup, irili ufaklı birçok inşaat firmasının TOKİ'nin konut projelerinin bulunduğu Yassıören civarında ve diğer kısımlarda konut projesi yapmak için arsa aramakta veya projenin inşaatına başlamaktadır. Bölgeye konut yatırımı açısından bakıldığında sosyal donatı, sağlık ve eğitim tesis alanı eksikliği dikkat çekmektedir.