23 / 11 / 2024

Hadrianus Tapınağı Anadolu´nun en büyük anıtsal yapısı!

Hadrianus Tapınağı Anadolu´nun en büyük anıtsal yapısı!

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılan tapınağın sütunlarının çoğu, Doğu Roma ve Osmanlı döneminde İstanbul´un imarında kullanılmış




Balıkesir´in Erdek ilçesinde bulunan Kyzikos Antik Kenti´nde sürdürülen kazılarda, tarihte Avrupalı seyyahlar tarafından "Dünyanın 8. harikası" olarak nitelendirilen "Hadrianus Tapınağı"nın, 110 metrelik uzun kenarıyla Anadolu´nun en büyük anıtsal yapısı olduğu bildirildi.
        
Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 13 kişilik ekiple 8 Temmuzda başlayıp 40 günlük bir çalışma döneminin ardından sona erecek bu yılki kazılarda, Hadrianus Tapınağı´nın tam olarak ölçülerini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
        
Geçen yılki kazılarda tapınağın uzun kenarı üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarda, 100 metre uzunluğa kadar ulaştıklarını belirten Koçhan, şu bilgileri verdi:
        
"Kazılarda tapınağın uzun kenarı, 110 metreye ulaştı. Bu, 106 metrelik uzun kenarıyla Anadolu´nun en büyüğü olan Didim´deki Apollon Tapınağı´ndan da büyük olduğu anlamına geliyor. Yani Hadrianus Tapınağı´nın, ülkemizin en büyük anıtsal yapısı olduğunu rahatça söyleyebiliriz."
        
En geç 10 yıl içinde Hadrianus Tapınağı´nı ortaya çıkarıp turizme kazandırmayı hedeflediklerini dile getiren Koçhan, bu yılki kazılara, Kültür ve Turizm Bakanlığının 108 bin, Balıkesir İl Özel İdare Müdürlüğü´nün ise 17 bin lira ödenek verdiğini kaydetti.
        
TAPINAĞIN SÜTUNLARI İSTANBUL´UN İMARINDA KULLANILMIŞ
        
Bilinen tarihi MÖ 10. yüzyıla kadar uzanan Kyzikos Antik Kenti, 943 ve 1063 yıllarındaki iki büyük depremin de etkisiyle önemini yitirerek zamanla terk edildi.
        
Kaynaklara göre, mermer sütunları 20 metreyi geçen Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılan tapınağın sütunlarının çoğu, Doğu Roma ve Osmanlı döneminde İstanbul´un imarında kullanılmış.
        
Kazılarda, 15. yüzyıla ait kaynaklarda hala yerinde olduğu belirtilen tapınağın 33 sütununun parçalarının bir araya getirilerek, tapınağın en azından bir kısmının ayağa kaldırılabilmesi amaçlanıyor.
        
Üç ayrı limanı olan kentte, meclis binası, metroon ana tanrıça tapınağı ve su oyunlarının yapıldığı amfitiyatro bulunuyor.
        
Hadrianus Tapınağı´yla tarihte önemli bir yere sahip olan kentte, 1988 yılında başlayan kazı çalışmalarına, ödeneksizlik nedeniyle 1997-2006 yılları arasında ara verilmişti.
AA

Geri Dön