Sektörel

Hafele, Ankara'da öğrenci rezidansı inşa edecek!

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Leyla İlhan bugünkü yazısında, okullara yakın olan otellerin, öğrenci yurtlarına dönüşmesini kaleme aldı. İşte o haber...


Turizm sektöründeki daralmayla birlikte üniversitelere yakın projelendirilen oteller sektörde giderek büyüyen bir alana dönüşmeye başlayan öğrenci yurtlarına kaymaya başlıyor. Türkiye’de bunu başını çeken il ise halihazırda Avrupa’nın en fazla üniversite öğrencisine sahip il olan İstanbul’da yaşandı. Türkiye genelinde bulunan 3.2 milyon üniversite öğrencisinin 600 bine yakın bölümü ise İstanbul’deki üniversitelerde eğitim görüyor. Ancak artan öğrenci sayısına karşın öğrenci yurtları yeterli değil. Bu nedenle öğrenciler çocunlukla üniversite çevrelerindeki küçük küçük evlerde kalmak zorunda kalıyor. Bunu gören Nef, Bilgili gibi büyük grupların yanı sıra başka markaların da bu alana yaptırım yaptığını gözlemliyoruz. Hatta Serdar Bilgili’nin kurduğu öğrenci yurdunun çoğunluk hissesini Dubai merkezli yatırım fonu Abraaj Group satın aldı.


Gayrimenkul pazarına sunduğu mutfak tasarım ve aksesuarlarıyla tanınan Hafele Türkiye’de pazarın büyümesini görerek bu alana yönelik çözümler geliştirmeye başladı. Küçük odaları büyütmek üzerine kafa yoran Hafele, öğrenci rezidanslarında ilham veren çözümler geliştirdi. Hafele’nin öğrenci yurtlarına yönelik olarak geliştirdiği sistem ise daha çok Amerika ve Japonya’da yada internette gördüğümüz bir odaya herşeyi sığdıran oda konsept çözümden oluşuyor. Böylece 10 metrekarelik alanları neredeyse iki kat kadar büyüten konsepti geçtiğimiz gün İstanbul’da yapılan Yapı Fuarı’nda görücüye de çıktı.


Her şey tek duvarda...


Öğrenci yurtlarına yönelik geliştirği konseptle ilgili olarak Hafele Türkiye Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Eda Başar Uytun’la yaptığımız sohbette, yeni tasarımları ve pazarı konuştuk. Öğrenci rezidanslarıyla standart bir yatak, bir kütüphaneden olan yurt yerine bir yaşam konsepti tasarladıklarını ifade eden Uytun, “Bütün ihtiyaçları 9-10 metrekarelik alanda çözebilen yapılar sayesinde giyimden, atıştırmalıklar için bir alana, televizyon izleme alanından, kaldırılabilir çalışma masası, ütü masası, yataktan depolama alanına kadar birçok şeyi tek bir duvara sığdırarak bir yaşama alanı oluşturuyoruz. Rubik Küpten esinelenerek Rubik adını verdiğimiz konseptte her metrekarede mucuzevi depolama alanları yaratmış durumda” diye konuştu.


Sektörün büyümesi üzerine bu alan için ürünler geliştirmeye başladıklarını ifade eden Uytun, geliştirdikleri ürünleri ilk kez Yapı Fuarı’nda görücüye çıkardıktan sonra yaşanan gelişmelere de değiniyor. Uytun, “Fuarda ögrenci rerzidansı konusunda yatırım yapan 7 projeyle görüştüm. Bunlardan 2 tanesi ise İstanbul’da otel projesi olarak tasarlanıp daha sonra bu konsepte kaydı. Bu dönüşümü yaşayan iki projede üniversitelere yakın olarak tasarlanmıştı” dedi.


Ayda 1500 TL ödeniyor


Ailelerin ögrenci rezidanları için aylık 1500 ile 1800 TL arasındaki rakamı ödeyebildiğini de anlatan Eda Başar Uytun, “Başka şehirlerde yaşayan aileler çocuklarını bırakacakları güvenli ve konforlu yerler arıyorlar. Burada çok büyük bir eksiklik var. Bu nedenle sektördeki birçok büyük kuruluş öğrenci rezidansı yapmaya başladılar. Sadece İstanbul’da değil başka illerde de bu yatırımlar var. Ankara Bilkent Üniversitesi’nin yanında 800 öğrenci kapasiteli öğrenci rezidansı yapılıyor” dedi.


Dünya