14 / 11 / 2024

Hafriyat kamyonları GPS ile izleniyor!

Hafriyat kamyonları GPS ile izleniyor!

İBB, tarafından 2 Nisan 2018 yılında yürürlüğe giren uygulama ile şehirde hafriyat, moloz ve hazır beton taşıyan kamyonlara araç takip cihazları takıldı ve GPS ile izlenmeye başlandı.




İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tarafından 2 Nisan 2018 yılında yürürlüğe giren uygulama ile şehirde hafriyat, moloz ve hazır beton taşıyan kamyonlara araç takip cihazları takıldı ve GPS ile izlenmeye başlandı. 

Hafriyat kamyonları GPS ile izleniyor!

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, yaklaşık 13 bin hafriyat kamyonunun yer aldığı İstanbul’da sisteme kayıtlı 8 bin 561 hafriyat kamyonu İBB tarafından adım adım takip edildi. Aşırı hız yapan ve güzergah dışına çıkıp hafriyat döken kamyon şöförlerine, 2018 yılında toplam 53 milyon 83 bin 956 lira para cezası kesildi.

Hafriyat kamyonları GPS ile izleniyor!

Araç takip sistemi ile birlikte bir önceki yıla göre kesilen cezalar yarıya düştü. Kentsel dönüşüm ve büyük projelerin yürütüldüğü İstanbul’da binlerce hafriyat kalıntısı, moloz ve hazır beton taşıyan kamyon çalışıyor.

Hafriyat kamyonları GPS ile izleniyor!

Bu kamyonların şehir içinde karıştığı kazalar ile izinsiz kaçak döküm yapmalarının engellenmesi için İBB tarafından araçlar GPS sistemi ile izleniyor. 2 Nisan 2018 tarihinde başlayan uygulama ile 8 bin 561 kamyon araç takip edildi.

Hafriyat kamyonları GPS ile izleniyor!

Sisteme kayıtlı kamyonlar İSTAÇ’ın Çevre Kontrol Merkezinde kurulan sistem üzerinden izleniyor. Merkezdeki sistemde kamyonların plakalar bilgileri ve kime ait oldukları kayıt altına alınırken, harita üzerinde güzergahları takip ediliyor. Sistemde döküm alanının dışına atık bırakan kamyonlar mavi renkte alarm veriyor. 

Hafriyat kamyonları GPS ile izleniyor!

Hız ihlali yapan araçlar ise sarı renkte alarm veriyor. Sisteme tek tek düşen bildirimler üzerine buradaki çalışanlar yetkili birimlere haber vererek, kurallara uymayan, çevreyi kirleten veya eksikleri olan araç sürücülerine cezalar kesiliyor. 2 Nisan 2018’de yürürlüğe giren ’Araç Takip Sistemi’ ile birlikte bir önceki yıla göre kesilen cezalarda yarı yarıya azalma oldu.

Hafriyat kamyonları GPS ile izleniyor!

İBB’nin 2017 verilerine göre İstanbul’da kurallara uymayan, döküm alanının dışına atık bırakan, hız ihlali yapan ve eksikleri olan araç sürücülerine 693 idari yaptırım uygulanıp toplamda 123 milyon 856 bin 331 lira para cezası kesilirken, 2018 yılında ise 378 idari yaptırım uygulanıp toplamda 53 milyon 83 bin 956 lira para cezası verildi.

Hafriyat kamyonları GPS ile izleniyor!

Kesilen cezalarda bir yılda 70 milyon 772 bin 375 lira düştü. Emniyet kaynaklarından alınan bilgilere göre ise 2017 yılında İstanbul’da yaşanan kamyon, TIR ve hafriyat kamyonlarının karıştığı kazalarda 61 kişi vefat etti. Kazaların 4’üne hafriyat kamyonları karışırken 5 kişi hayatını kaybetti. 2018 yılındaki kamyon, TIR ve hafriyat kamyonu kazalarında ise 36 kişi hayatını kaybetti. 2018’de hafriyat kamyonlarının karıştığı 4 kazada ise 4 kişi yaşamını yitirdi.

Hafriyat kamyonları GPS ile izleniyor!

İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası Başkan vekili İhsan Temel sistemin işe yaradığını ancak sorunu tamamıyla çözmediğini ifade etti. Temel, "Meseleye sadece hafriyat kamyonlarının şehir içinde trafiğe yaptığı olumsuz etkiler, çevreye yaptığı olumsuz etkileri ve bunları ortadan kaldırmak için çalışmaları bir başlık altında toplayıp, çözmek üzere çareler arıyorsanız, hafriyat kamyonlarının diğer sorunlarını çözmeden, kamyoncuların sosyal, ekonomik sorunlarını çözmeden bu sorunu çözmek pek mümkün değil. Bu bir çare değil ama önleyici bir önlemdir. Bu olayı da önleyicilik bakımdan olumlu karşılıyoruz. Biz bu şehirde yaşıyoruz, çocuklarımız bu şehirde yaşıyor. Biz bu şehrin trafiğini çekiyoruz. Şehir içinde yaşanan olumsuzluklar bize de yansıdığı için bu olumsuzluklara aranan çarelere katkı sunmak bizim de görevimiz. Bu önlemin tek başına problemi çözeceğini düşünmüyoruz. Bu dökenle, dökülen yerden çıkan sorunları çeken toplumla ilgili bir konu. Her tarafı dinlemek, birlikte çareler üretmek en iyisi olur" diye konuştu.

Hafriyat kamyonları GPS ile izleniyor!

Temel, "Kaçak döküm ve trafikten bahsediyoruz. Fakat döküm alanlarının durumunu hiç konuşmuyoruz. Hafriyat alınan yer ile döküm yapılan yer arasındaki mesafeyi ve bunun getirdiği maliyetleri, bu maliyetleri ortadan kaldırmak için arabasıyla canıyla o işin üzerinde olan insanın hiç değilse evine ekmek götürmek için ne yapması gerektiği konusunu hiç irdelemiyoruz. Genel sorunlar çözüme ulaşmıyor. Günü kurtarıyoruz belki ama sorunu çözmüş olmuyoruz. Döküm genellikle mevsimsel bir işlem. Yani binaların yıkılması, yeniden yapılması belli mevsimlerde oluyor. Bu mevsimlerde de yollarda yoğunluk oluyor. Özellikle yazın yapılan hafriyat dökümleri ve hafriyat dökümleri için yola çıkmalar trafiği olumsuz yönde aksatıyor.

Hafriyat kamyonları GPS ile izleniyor!

Trafiği tehlikeli hale getiriyor. Döküm malzemesinin alındığı yer ile döküm yapılan yer arasındaki mesafenin en kadar olduğunu, bu arkadaşların döküm yaparken ne kadar para kazandıklarını ve para kazanabilmek için kaç sefer yapmaları gerektiğini bilmek lazım. Döküm yapanlara ’dökmesinler’ demek işin kolayına kaçmaktır. En azından belediyemizin sefer ücretleri, döküm ücretleri konusunda yapılabilir iyileştirmeleri yapmalarını istiyoruz. Bu bir sosyal meseledir.

Sosyal bir maliyeti ortadan kaldırması için gerektiğinde arkadaşlara nasıl toplu taşımalarda bazı yaş gruplarına bazı destekler yapılıyorsa en azından bu sosyal maliyetin ortadan kaldırılması için döküm yapanlara pay ayrılması lazım.

Dökümcülerin ekonomik nedenlerle ’daha çok döküm yapayım, para kazanayım. Evime daha çok ekmek götüreyim’ kaygısını ortadan kaldıracak bazı önlemlerin alınması gerekir" ifadelerini kullandı.

Çalıştığı araçta takip sistemi olduğunu belirten bir hafriyat kamyonu sürücüsü takip sisteminden araç sahiplerinin memnun olmadıklarını belirterek "Kaçak dökümle kimse bir yere varamaz. 100 lira kar yapacağım diye bin lira zarara giriyorsun. Büyükşehir senin kaçak döküm yaptığını görüyor" dedi. Bir başka sürücü ise, "Kaçak döküm yapılmaması için takip sisteminin olması lazım. Olmazsa adam döktükten sonra kaçıp, gidiyor. Bu sistemin olması bizler açısında da iyi" dedi.


Geri Dön