Toki

Hak-İş'ten Demir-Çelik sektörüne istihdam

Hak-İş tarafından uygulanacak projeyle, İskenderun'da 125 işsiz genç, kalifiye hale getirilerek demir-çelik sektöründe istihdam edilecek.

Konfederasyon, İŞKUR Aktif İstihdam Tedbirleri Projesi-2 kapsamında, gençlerin istihdamına yönelik bir proje uygulayacak. Projede, Hak-İş'e, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ortaklık edecek. Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü de iştirakçi olarak projeye katılacak. Demir-Çelik Sektörüne Genç İşgücü Yetiştirme Projesi kapsamında, İskenderun'da 15-29 yaş grubundaki 125 işsiz genç, otomasyon (hidrolik ve
pnömatik) konusunda kalifiye hale getirilecek. Kısa vadede gençlerin asgari yüzde 20'sinin, orta vadede ise yüzde 50'sinin istihdamı sağlanacak.

Eğitim süresi 73 gün

Proje kapsamında verilecek mesleki eğitim kurslarına minimum 250 genç işsizin başvurusu alınacak. Daha sonra başvuru bilgilerinin yer aldığı bilgi bankası oluşturulacak ve gençlerin İŞKUR'a kayıtları yapılacak. Gençlere, 280 saat ve 73 eğitim gününden oluşan bir mesleki eğitim verilecek. Gençlere, mesleki eğitimin yanı sıra kendilerini ifade edebilmeleri, iş başvurularında zorlanmamaları için kişisel gelişim konusunda katkı sağlanacak. Bir yıl sürecek projeden, hedef grubundakilerin aileleri, Hak-İş'e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası yönetici, uzman ve üyeleri ile eğitimlerin verileceği Dörtyol Payas Endüstri Meslek Lisesi yönetimi ve öğrencileri de faydalanacak. Proje kapsamında Demir-Çelik Sektörü Mesleki Eğitim ve İstihdam Platformu kurulacak. Platform tarafından sektörün gelişimi, yatırımları ve AB'ye uyumu ile ilgili kılavuz kitap hazırlanacak. Proje taraflarınca Sektörel Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü imzalanacak.

Temel hedef gençlere istihdam

Proje Koordinatörü ve Hak-İş Uzmanı Şahin Serim, projenin temel hedefinin sosyal diyalog yoluyla doğrudan ve dolaylı olarak gençlerin istihdamına katkı sunmak olduğunu söyledi. Sosyal diyalog anlayışı çerçevesinde, sosyal tarafların bir araya gelip bölgedeki iş gücü arz ve talebini ortaya koyarak bir mesleki eğitim programı oluşturacaklarını anlatan Serim, eğitimleri başarıyla bitirenlerin bir bölümünün doğrudan istihdam edileceğini, bir bölümünün de yeterliliklerini belgelendirerek İŞKUR'a kayıtlı duruma geleceklerini kaydetti.