28 / 04 / 2024

Hakan Güldağ: Kentsel dönüşüm Türkiye için fırsattır!

Hakan Güldağ: Kentsel dönüşüm Türkiye için fırsattır!

Antalya'da kentsel dönüşüm zirvesi Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nin ikincisi Antalya'da yapıldı. Hakan Güldağ, Türkiye'nin sadece deprem açısından değil bir çok açıdan kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyledi.



Antalya'da kentsel dönüşüm zirvesi Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nin ikincisi Antalya'da yapıldı. Akra Barut Otel'de düzenlenen ve gün boyu süren panelin açılış konuşmasını; CNBOE Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Rönesans Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mesut Kocagöz yaptı. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR FIRSAT 


Panelde konuşma yapan Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Antalya'nın şehirleşme anlamında çok önemli bir kent olduğunu söyledi. Ekonomik ve sosyal açıdan elde edilen verilere göre hızlı şehirleşmenin Türkiye'de öne çıktığını savunan Güldağ; " Türkiye'de 20 milyon konut var. 

Bunun 6.5 milyonu kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılıp yapılması planlanıyor. Dile kolay. Yaklaşık 20 milyon civarındaki bina sayısı Danimarka ve Macaristan ile hemen hemen eşit düzeyde" dedi. 


Kentsel Dönüşümü Türkiye'nin önünde bir fırsat ve bir çözüm olarak gören Güldağ, Türkiye'nin sadece deprem açısından değil bir çok açıdan kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyledi. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM BÜTÜNÜYLE BİR DÖNÜŞÜMDÜR 


Antalya'nın  Adana  ve Bursa gibi çok hızlı şehirleşen ve kentleşen illerin başında geldiğini söyleyen Rönesans Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ise toplumda kentsel dönüşüm algısının yanlış algılandığına dikkat çekti. Kentsel dönüşüm dendiğinde şehrin bütünü ile ele alındığını söyleyen Yanıkömeroğlu,; " Alt yapısı 30 yıl önce planlanan şehirlerin tekrar planlanmaya ihtiyacı var. Bu o kadar da kolay bir şey değil. Bizden önce 30 yıl geçmiş, biz önümüzdeki 35 seneyi planlıyoruz. Özellikle riskli yapılardaki dönüşüm ile kentsel dönüşüm arasında bir yanlış anlaşılma var. 

Biz kentsel dönüşüm derken sadece depreme karşı değil, bütünüyle bir dönüşümden bahsediyoruz" dedi. 


ANTALYA'DA 65 BİN YABANCI KONUT SAHİBİ OLDU 


Emlak Konut, GNBC-e, Dünya Gazetesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları ile gerçekleştirilen zirvede; Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel adına açılış konuşmasını Başkan Vekili Mesut Kocagöz yaptı. Kentsel dönüşüm konusunun Antalya'nın geleceğini etkileyen en önemli konu olduğunu söyleyen Kocagöz; Antalya'nın sadece kendi sınırları içerisinde olan bir belediye olarak değerlendirilemeyeceğini dile getirdi. Kocagöz; Antalya'nın 12 buçuk milyon yabancı turiste ev sahipliği yapan bir şehir olduğunu vurguladı, yabancı vatandaşların Antalya'da sahip oldukları konut sayısının 65 bine yaklaştığını söyleyen Kocagöz, Antalya'nın tarih ve tabiat zenginliğine de dikkat çekti. " 


ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞININ EGEMEN OLDUĞU BİR KENT VİZYONUMUZ 


"Antalya'yı topyekun örnek bir şehircilik anlayışı ile egemen olduğu bir kent yapabilmek en önemli vizyonumuzdur" diyen Kocagöz; 2004-2009 yılında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in uygulamaya soktuğu skala su yönetim sistemi, toplu taşımada kart sistemi uygulamalarını hatırlattı. Antalya'da alt yapı kurma çalışmalarının başladığını söyleyen Kocagöz, bu alanda ileri teknoloji ürünlerinin tercih edildiğini söyledi. Antalya için kentsel dönüşüm konusunun çok önemli bir konu olduğunu söyleyen Kocagöz;" Antalya, eğer dünyada marka turizm şehri olacaksa bu alanda dünya ile rekabet edilmelidir" şeklinde konuştu. 


Antalya Son Haber


Geri Dön