05 / 05 / 2024

Hakan Kıran: İstanbul tehlike altında değil!

Hakan Kıran: İstanbul tehlike altında değil!

İstanbul, UNESCOnun Tehlike Altındaki Miras Listesine alınmadı. Uzmanlar, son yıllarda yapılan çalışmaların kararda etkili olduğunu ve İstanbulun çok önemli bir virajdan döndüğünü söyledi



UNESCO Dünya Mirası Komitesi toplantılarının dünkü oturumunda İstanbulun Tehlike Altındaki Miras Listesine alınması gündemden çıkarıldı. Toplantıda, Haliç Metro Köprüsü Projesinde bazı değişiklikler yapılarak İstanbul üzerindeki olumsuz etkinin asgariye indirilmesi kabul edildi. Ayrıca tarihi yarımadanın bu yıl içinde koruma amaçlı bir yönetim planına kavuşacağı müjdesi de bu toplantıda geldi.

Etki değerlendirmesi

Paristeki toplantıda, Haliç Metro Köprüsü Projesinin İstanbulun dünya mirası özelliklerine olumsuz etkide bulunup bulunmayacağı konusunda, Dünya Mirası Komitesi nin önerisi üzerine bağımsız uluslararası uzmanlara bir etki değerlendirilmesi yaptırıldı. Bu değerlendirmelerde projede bazı değişiklikler yapılması halinde etkinin asgariye ineceği sonucu çıktı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi uzmanlarının da bu değişikliklerin yapılabilir olduğunu tespit ettikleri belirtildi. Bu çerçevede, köprü ayaklarının, sütunlarının, metro örtüsünün ve halatların önemli ölçüde inceltilmesi, köprünün renginin, tonunun, ışıklandırmasının ve çevre düzenlemesinin gözden geçirilmesi uygun bulundu.

Yönetim planı hazır

Toplantının sonunda, İstanbulun Tehlike Altındaki Miras Listesine alınmasının gündemden çıkartılması kararlaştırıldı. İstanbul un tarihi yarımadasının, UNESCOnun yıllardır tavsiye ettiği şekilde bir koruma amaçlı yönetim planına kavuşacağı da öğrenildi. Prof. Nuran Zeren Gülersoy un eşgüdümünde bir ekip tarafından hazırlanan 400 sayfalık yönetim planının, bu yıl içinde onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Dönüm noktası

Yaptığı çalışmalarla İstanbulun çehresini değiştiren, Haliç Metro Köprüsü projesinin mimarı Hakan Kıran, kararı Milliyete değerlendirdi. 6 yıldır büyük sıkıntılar çekildiğini anlatan Kıran, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşın inatçı tavrı ve kurduğu dev ekiple örnek çalışmalar yapıp İstanbulu 1.5, 2 yıl içerisinde yeniden yapılandırmasının bu kararda etkili olduğunu söyledi. Türkiyenin 1985ten beri üye olduğu UNESCOnun dünkü kararının İstanbul için çok önemli bir dönüm noktası olduğunun altını çizen Kıran, Yapılan çalışmaları kendi halkımıza anlatamadık. Ama UNESCO sayesinde tüm dünyaya anlatmış olduk diye konuştu.
2006 yılından bu yana İstanbulun Tehlike Altındaki Miras Listesine alınması yolunda tartışmaların sürdüğünü hatırlatan Kıran, sıkıntıların artık geride kaldığını ifade etti. Kıran, kararın alınmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının çok büyük emeği olduğunu da ifade etti.
Milliyet


Geri Dön