Hakan Kıran Mimarlık, inşaat sektöründe büyümeyi hedefliyor!
Haliç Metro Geçiş Projesi, Mydonose Showland, Perili Köşk gibi birçok sembol projeye imza atan Mimar Hakan Kıran Mimarlık, inşaat sektöründe büyümeyi hedefliyor.
Pastane ve çikolata ile büyümeye karar veren Gezi İstanbul, 20 yeni şube açacak. Hakan Kıran, "Yeme içme sektöründe çok iyiyiz. Bundan sonraki hedefim New York ve Londra. Çalışmalara başladım" dedi.
Haliç Metro Geçiş Projesi, Mydonose Showland, Perili Köşk gibi birçok sembol projeye imza atan Mimar Hakan Kıran, yeme-içme sektöründe büyümeye karar verdi. Hobisini hayata geçirmek için bünyesine kattığı Gezi Pastanesi'ni büyütme kararı alan Kıran, pastane ve çikolata zinciri kurmak için hazırlıklarını tamamladı. Önümüzdeki yıl 20 tane Gezi İstanbul Patisserie ve Chocolaterie açacaklarını söyleyen Kıran'ın hedefinde New York ve Londra'da şube açmak var. Bir yandan inşaat işlerine de devam eden Kıran'la büyüme planlarını konuştuk.
Bir mimar olarak yemeiçme sektörüyle nasıl tanıştınız?
Yeme-içme sektöründe birçok proje hayata geçirmiştim. Taksim Gezi Pastanesi'nin devri söz konusu olunca aldım. Bir yıl ciddi bir tadilattan geçirip içinde Garlic adlı restoranı açtık. Çünkü mekânla yemek birbirini tamamlayan şeyler. Tat ve koku da bana göre mimarlığın boyutları. Bu nedenle başka bir iş yapıyormuşum gibi düşünmüyorum.
Halen kaç mekânınız var?
Halen Taksim ve Göktürk'te varız. Gezi'yi aldığımızda en önemli ürünü çikolataydı, onu daha da geliştirdik. El yapımı, katkısız çikolata üretiyoruz. Göktürk'teki mağazamızın içinde patisserie ve chocolaterie açtık. 2016'da 20 şube daha açacağız. İnternetten çikolata ve pasta satacağız. Ürünümüzü köylere bile götürecek bir altyapı çalışması yapıyoruz.
Nerelerde olacaksınız?
Önce Anadolu Yakası'nda bir brasserie açacağım. Ondan sonraki amacım yurtdışı. Çünkü bu işte biz gerçekten iyiyiz. New York birinci hedefim araştırmaya başladım, ondan sonra Londra. İki yıl içinde bunları gerçekleştirmeyi ümit ediyorum.
Ciro hedefiniz nedir?
Büyüme planımda halka açılmak var. Çünkü Gezi İstanbul'u global bir marka yapmak istiyorum. Bu işte yıllık 15 milyon TL olan ciromuzu, 2020'de yaklaşık 100 milyona çıkarmayı hedefliyorum.
İNŞAATLA HAYALLERİMİ HAYATA GEÇİRDİM
Mimarlıktan müteahhitliğe geçme nedeniniz nedir?
Mimarlıkta da yiyecek-içecekte de kendi kültür ve yaşamımı ortaya koyuyorum aslında. Yaklaşık 10 yıldır başkalarına çok az iş yaptım. Çünkü müteahhitlerin beklentileri çok farklı. Onun için inşaat işine girdim. Türkmenistan'da 1 milyon metrekare alanda bir çöl pazarı kurdum.
Halen bu alanda neler yapıyorsunuz?
4 yıl önce Larus markasıyla büyümeye karar verdik. İlk projemizi Göktürk'te hayata geçirdik. 78 konut yaptım. Şimdi bu projenin karşısında 113 dairelik Larus Loft'a başladık.
DUVARLARI OLMAYAN KASABALAR YAPACAĞIM
Bundan sonrası için hedefleriniz neler?
Esas amacım nitelikli bir yatay proje yapmak. Hedefimde ise İstanbul'un kuzeyi var. Anadolu Yakası'nda Riva olabilir. Kentsel dönüşüme girmeyi düşünmüyorum. Bundan sonra duvarları olmayan bir kasaba ya da köy yaratmak istiyorum. Sokakları kaybettik, bunu yeniden çocuklara yaşatmayı hayal ediyorum.
İŞE TEMİZLİKÇİLİKLE BAŞLADIM
Hakan Kıran Liseyi Zonguldak Kilimli'de bitiren Hakan Kıran, Mimar Sinan Üniversitesi'nde mimarlık eğitimi almış. Üniversiteye başladığı yıl maddi sıkıntılar nedeniyle çalışmak zorunda kalan Kıran, bir mimarlık ofisinde temizlikçi olarak işe başlamış. Orada tanıştığı ünlü mimar Hayati Tabanlıoğlu'ndan iş teklifi alan Kıran, 4 yıl birlikte çalıştığı Tabanlıoğlu'nun hayatının en önemli figürlerinden biri olduğunu belirtiyor. Günde 20 saat çalıştığını söyleyen Kıran, "Buradan sıkılırsam mutfakta çalışırım. Su böreği bile yaparım" diyor.
Sabah