Hakan Kodal: Gelecek yıl AVM'ler 50 milyar liralık ciro oluşturacak!
AYD Başkanı Hakan Kodal: "Önümüzdeki yıl AVM'lerde yaklaşık 50 milyarlık bir ciro oluşmasını bekliyoruz" dedi
Alışveriş merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, Türkiye’de son üç yılda alışveriş merkezlerinin (AVM) ciro, ziyaretçi sayısı, metrekare alan gibi birçok açıdan büyüdüğünü belirterek "Türkiye tüm yatırımcılar ve perakendeciler için büyük bir potansiyel oluşturuyor" dedi.
Conrad Otel’de düzenlenen "4. AVM Yatırımcıları Konferansı"nda konuşan Kodal, son üç yılda sektöre yaklaşık 10 milyar dolar yatırım yapıldığını ve bu tutarın yaklaşık 3 milyar dolarının yabancı sermeye olduğunu belirtti.
Yüz bin kişiye istihdam sağlandığını kaydeden Kodal, ilk konferansın yapıldığı günden bu zamana kadar geçen 3 yıllık süreçte AVM’lerde kiralanabilir alanlarda çok fazla büyüme sağlandığını ve daha büyük AVM’lerin hayata geçtiğini anlattı.
Kodal, üç yıl önce 34 ilde olan AVM’lerin şimdi 49 şehre yayıldığını ve sektörde metrekare bazında yüzde 65’lik bir ciro artışı olduğunu ifade ederek, sektörün sadece büyümekle kalmadığını metrekare satış alanında da verimliliğin arttığını aktardı.
AVM cirolarının son artışlarla beraber 40 milyar liraya geldiğini vurgulayan Kodal, sürdürülebilir bir başarı açısından sürekliliğin çok önemli olduğunu ve bütün rakamlara bakıldığında son üç yılda önce kar ve tipi görüldüğünü, şimdi ise güneş açtığını kaydetti.
Son 3 yılda hem dünyada hem de Türkiye’de ekonomik açıdan en zor günlerin yaşandığını bildiren Kodal, "Biz bu zor dönemde bu rakamları tutturabildiysek Türkiye’nin çok ciddi bir potansiyeli var" dedi. Kodal şöyle devam etti:
"Türkiye tüm yatırımcılar ve perakendeciler için büyük bir potansiyel oluşturuyor. Rakamlar açısından bakarsak İstanbul ve Ankara başı çekiyor ama diğer illerimizde de ciddi bir artış oranı var. İstanbul tek başına sektörünciddi bir yüzdesini çekiyor. Bundan sonraki büyüme, büyük kentlerimizde olacak. Şu anda alışveriş merkezleri için Anadolu’dan yoğun talep geliyor ama her Anadolu ilimize alışveriş merkezi yapmak mantıklı değil. Sadece nüfus değil aynı zamanda alım gücünün de belli bir noktaya gelmesi lazım. Bu Geçtiğimiz yıl AVM’lerde ciro, beklentimizin yüzde 10 üzerinde bir artışla 39,2 milyar lira olarak gerçekleşti. Önümüzdeki yıl AVM’lerde yaklaşık 50 milyar liralık bir ciro oluşmasını bekliyoruz. Ayrıca geçen yıl AVM’leri 1,3 milyon kişi ziyaret etmiş. Döviz ve TL ilişkisine gelirsek de kısa vadede dövizin etkisi olumsuz etkiliyor ve bizi zor duruma sokuyor ama 3 yıl sonrasına bakarsak büyüme devam edecek. Önümüzdeki 3 yıllık perspektifte AVM’ler daha çok büyüyecek, bugün 50 milyar lira cirodaysak üç yıl sonra yaklaşık 100 milyar ciroya sahip olacak ve 500 bin kişiye istihdam sağlayacak."
Kodal, ayrıca her açılan AVM’nin kazandırması gibi bir düşüncenin olmaması gerektiğini, zamanla bazı AVM’lerin kapanabileceğini sözlerine ekledi.
"Avrupa zor durumda ve önümüzdeki 20-30 yıl boyunca bu durumdan çıkması çok zor"
Yapı Kredi Bankası Baş Ekonomisti Cevdet Akçay ise krizin Türkiye’ye ciddi faydalar sağladığını belirterek, günümüzdeki Türkiye’nin 2008’e göre çok farklı olduğunu söyledi.
"Avrupa zor durumda ve önümüzdeki 20-30 yıl boyunca bu durumdan çıkması çok zor" diyen Akçay, Türkiye’nin Avrupa’nın içinde bulunduğu kötü durumdan olumsuz etkileneceğinin düşünüldüğünü, ancak kendisine göre bu krizin Türkiye’ye
faydalar sağladığını belirtti.
Akçay, Avrupa’da bazı ülkeler için düzenlenen mali politikaların, ülkelerin ekonomik açıdan teslim olduğunun göstergesi olduğunu anlatarak, "Bu, seçilmiş hükümetlerin gidip atanmışların gelmesi anlamına gelir" dedi.
Akçay, "Ekonominin etkilendiği 3 kanal vardır. Finans, ticaret, beklenti. Bu üç kanaldan kontrolünüzde olan tek kanal beklenti. Diğer ikisi kontrolünüzde değil. Böyle olunca işler zorlanıyor. Çünkü 3 amacınız var, ancak bir aracınız var. Bu yüzden çok daha ehil ellerde olmanız gerekiyor. Aksi takdirde dedikodular çıkıyor ve bu sizin bütün ekonomik durumunuza yansıyor. Bu süreci iyi yönetirseniz olumlu yansır. Kapitalist sistem, globalizasyonu kaldıramadığı ve artık kabuk değiştirmesi gerektiğini söylüyor. Artık zenginlik değişiyor" diye konuştu.
Merkez Bankası’nın kriz sürecindeki politikalarını anlatan ve bunların çok başarılı olduğunu belirten Akçay, TL’nin daha fazla değerlenmesini beklediğini ve Türkiye’de cari açığa gereğinden fazla önem verildiğini sözlerine ekledi.
"Türkiye fırsatlar cenneti ve çok güzel bir ülke"
Forum Türkiye Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Glenn Aaronson Türkiye’deki en büyük gayrimenkul portföyüne sahip olduklarını söyledi. Türkiye’nin genç ve nitelikli nüfusa sahip olduğunu belirten Aaronson, G20 ülkeleri arasında Türkiye’nin çok yüksek önem arz ettiğini ve demografik dinamiklerin son derece nitelikli olduğunu belirtti.
Aaronson, Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemine de değinerek, bu durumun Türkiye’ye stratejik açıdan çok önemli kazanımlar sunduğunu ifade etti.
Fırsatlar değerlendirildiğinde Türkiye’nin olumlu yönlerinin olumsuz yönlerinin çok önünde olduğunu vurgulayan Aaronson, "Önceki konuşmalarda cari açıktan bahsedildi. Türkler gerçekten daha iyi yaşamak isteyen ve iyi tüketiciler. Son 55 yıl içerisinde en kötü cari açığa sahip ülke ABD’ydi. Cari açıkla ilgili hükümet çok güzel önlemler alıyor. Türkiye’ye artık daha fazla perakende yatırımcısı geliyor. Türkiye fırsatlar cenneti ve çok güzel bir ülke. AVM’lerin, ev ve işyeri dışında üçüncü bir yer olması gerekiyor halk için. Üçüncü yer kim olursa, o kazanacak" diye konuştu.
AA