Ticari

Hakan Kodal: Türkiye'deki AVM sayısı 2012'de 340'a çıkacak!

AYD Başkanı Hakan Kodal: "Bu yıl AVM sayısının 340’a ulaşmasını bekliyoruz" şeklinde bir açıklama yaptı

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, Türkiye’de bugün 295 alışveriş merkezi bulunduğunu belirterek, bu yıl bu rakamın 340 bandına ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

Kodal, PwC tarafından düzenlenen "Türkiye Gayrimenkul Sektörü" konulu panelde yaptığı konuşmada, gayrimenkul yatırımcılarının bu yıl daha seçici olmalarının, kendi bildikleri pazarlara yönelmelerinin beklendiğini söyledi.

Türkiye’de bu yıl ve gelecek yıl için AVM’ler konusunda büyük yatırımlar beklenmemesi gerektiğini belirten Kodal, yatırımcıların geçmişi olan bir yatırıma geleceğini, geliştirme projelerini tercih etmeyeceğini anlattı.

Özellikle ABD ve Avrupa kaynaklı yatırımlarda umut olmadığını düşündüklerini dile getiren Kodal, Ortadoğu’dan ilgi bulunduğunu, ancak bunun yatırıma dönüşme hızının yavaş olacağını söyledi.

Kodal, Türkiye’nin orta ve uzun vadeli bakıldığında tam bir yükselen yıldız olduğunu belirterek, gelişmekte olan ekonomilerin artan önemine işaret etti.

Türkiye’de bugün 295 AVM bulunduğunu, bu yıl bu rakamın 340 bandına ulaşmasının beklendiğini bildiren Kodal, bu yıl 45 yeni AVM’nin açılacağını, bunun beklentilerin üzerinde bir rakam olduğunu söyledi.

Sektörün çok hızlı geliştiğini, potansiyelinin de büyük olduğunu belirten Kodal, "Ancak yine de dikkatli olmak gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Cari açığı büyütmeyen tek sektör..

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya da, cari açığı büyütmeden büyüyen tek sektörün gayrimenkul sektörü olduğunu, sektörün istihdama önemli katkılar sağladığını belirterek, gayrimenkul sektörüne yönelik birtakım iyileştirme çalışmalarının, genel ekonomi için önemli olacağının altını çizdi.

Türkiye’de konut fiyatlarında "balon" olduğu konusunda görüşler bulunduğunu hatırlatan Gökkaya, yaptıkları endeks çalışmasıyla konut fiyatlarının 1 yılda yüzde 7,5 oranında yükseldiğini, böylece "balon var" ifadesinin doğru olmadığının ortaya çıktığını söyledi.

Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının sayısının artması gerektiğine de işaret eden Gökkaya, bu sayı artmadıkça ne bireysel ne de kurumsal yatırımcının Türkiye’ye gelebileceğine inanmadığını dile getirdi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise Türk insanının konut aşığı olduğunu dile getirerek, "Türkiye’de konut sahibi olanlar borcuna çok sadık. Kuru ekmek yer ama konutunun borcunu öder" dedi.

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise mortgage sektörünün Türkiye’de büyümeye devam ettiğini, sektör için en kritik konunun faizler olduğununu, faizlerin düştüğü noktada işlerin canlandığını söyledi.

Faizlerin yüzde 1,30’un üzerine çıkmasıyla sektörde bir kırılma yaşandığını belirten Onaran, bu yıl için bu seviyelerin görülmeyeceğini düşündüklerini bildirdi. Onaran, 2012’nin enflasyonda gerileme beklentisiyle birlikte pozitif bir yıl olacağını kaydetti.

AA