Hakkari'de inanç turizmine 6 milyon liralık destek!
Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'nin içinde bulunduğu TRB-2 Bölgesi'nde desteklediği projelerle yüzlerce kişiye yeni iş kapısı açan DAKA, illerdeki turizm potansiyelini tetikleyecek programlara da imza atıyor...
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Hakkari'de inanç turizminin geliştirilmesini sağlamak amacıyla yeni bir mali destek programı hazırladı.
Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'nin içinde bulunduğu TRB-2 Bölgesi'nde desteklediği projelerle yüzlerce kişiye yeni iş kapısı açan DAKA, illerdeki turizm potansiyelini tetikleyecek programlara da imza atıyor.
Uzun yıllar terör olaylarıyla anılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2013 yılında başlatılan çözüm sürecinin ardından rahat bir nefes alan Hakkari, DAKA'nın hazırladığı mali destek programıyla makus talihini yenmeyi hedefliyor.
Çözüm süreciyle yaşanan olumlu havanın turizm ve dağcılık sporuna ilgiyi artırdığı kentte, DAKA da kentin inanç turizminde hak ettiği yere gelmesi için çalışma başlattı.
Yaşanan sıkıntılı dönem nedeniyle yıllardır saklı kalan ve bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesi yaşayan tarihi ve kültürel değerlerin turizme kazandırılması için Hakkari'ye özel, "İnanç Turizmi Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı"nı hazırlayan DAKA, hayata geçirilecek projelere eş finansmanla birlikte 6 milyon liralık hibe desteği sağlayacak.
AA muhabirine, kaynak kullanım oranı itibarıyla Hakkari'nin diğer illere göre zayıf kaldığını, bu nedenle de kente özel bir program uyguladıklarını anlatan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, hazırladıkları programda ilgi uyandıracak bir alan olmasına özen gösterdiklerini söyledi.
Demirci, kentte, inanç turizmi konusunda restorasyon ve çevre düzenlemesine ihtiyacı olan yapı ve eserler olduğunu bildirerek, "Bunları dikkate alarak inanç turizmi merkezi odaklı bir programın Hakkari'de ilgi uyandıracağını ve katkı sunacağını düşündük" dedi.
Programın DAKA tarafından desteklenen 4 milyon liralık bütçesinin bulunduğunu ve alt limiti 400 bin lirayla sınırlandırdıklarını vurgulayan Demirci, üst limitin programın toplam bütçesi kadar olabileceğine dikkati çekti.
Bu kapsamda 10 projeyi destekleyebilecekleri gibi güçlü hazırlanan tek bir projeye de kaynak sağlayabileceklerine değinen Demirci, şöyle konuştu:
"Proje başvuru süreci devam ediyor ve 1 Şubat'ta tamamlanacak. Hangi tarihi eserlerin inanç turizmine kazandırılacağı, teklif çağrısı sonrasında ortaya çıkacak. Yaklaşık olarak eş finansmanla birlikte 6 milyon liralık bir yatırımın kentte gerçekleşmesini bekliyoruz. İnanç turizmi açısından sadece Hakkari değil Türkiye'nin her köşesi zengin. Ülkede nereye giderseniz gidin bir ziyaret, dergah, türbe ya da daha eskilere ait İslam öncesi Hristiyanlık dönemlerine ait eserler bulma ihtimali çok yüksek. Hakkari'de de bundan çok sayıda var. İslami eserler ve İslam öncesi dönemlerle ilgili çok yapı bulunuyor. Bunların bir kısmı yurt dışından da ciddi anlamda ziyaret edilecek mekanlar olarak karşımızda duruyor. İslam dünyasının ortak değerlerini temsil eden türbe, medrese ve tarihi camiler var."
Demirci, Hakkari'nin sınır ili olması nedeniyle İran ve Erbil'de yaşayan insanların kültür değerini temsil eden eserler bulunduğunu anımsatarak, bu açıdan sınır ülkelerinden bölgeye önemi sayıda turistin geleceğini kaydetti.
AA