Haksız yere alınan emlak vergisi iade edilir mi?
Emlak vergisi, her taşınmaz türü için farklı oranlarda hesaplanıyor. Kimi zaman emlak vergisi için taşınmaz değeri olduğundan daha yüksek bir değerde tespit edilebiliyor. Peki, haksız yere alınan emlak vergisi iade edilir mi?
Haksız yere alınan emlak vergisi iade edilir mi?
Emlak vergisi, her taşınmaz türü için farklı oranlarda hesaplanıyor. Kimi zaman emlak vergisi için taşınmaz değeri olduğundan daha yüksek bir değerde tespit edilebiliyor.
Ayrıca meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor. 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip ev sahipleri geliri olmamaları halinde vergi ödemelerinden muaf oluyor. Ancak muafiyet otomatik uygulanmıyor.
Koşulları taşıyan ev sahiplerinin belediyeye müracaat ederek muaf olmak istediklerini bildirmeleri gerekiyor.
Ancak kimi zaman muafiyetten habersiz bir şekilde vergi ödemesi yapılabiliyor. Kimi zaman da mükelleflerden fazla emlak vergisi tahsil edilebiliyor.
Peki, haksız yere alınan emlak vergisi iade edilir mi? Emlak vergisi iadesi nasıl yapılır?
14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelge gereğince belediyelerin (2015 yılı için) 2010 ve izleyen yıllara ait Emlak vergisi iadelerinin yapılması gerekiyor.
Buna göre fazladan ödenen emlak vergisi idaleri için bir dilekçe ile belediyeye müracaat ediliyor. Belediyenin bu iadeyi yapmaması halinde emlak vergisi iadesi için dava açılabiliyor.
Emlak vergisinde dava açma süresi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com