Sektörel

Halefe 179 konut projesinin tasarımını yapıyor!

Hafele Türkiye, 'normalleri' değiştirmeyi hedefliyor. "Eskiden ürün satıyorduk, artık konsept satıyoruz diyen Hilmi Uytun, talep patlamasıyla karşılaştıklarını belirtiyor. Uytun, "38 metrekelik bir eve 76 metrekare algısı verebiliriz" diyor.

İstanbul'da arazi azaldıkça, konut fiyatları artıyor. Konut fiyatları arttıkça, metrekareler küçülüyor. Londra, Paris gibi metropollerdeki 40- 50 metrekarelik daireler, stüdyolar, 1+1'ler artık İstanbul için de olağan. Peki 40 - 50 metrekarelik bir eve ya da ofise nasıl sığılır… Siz de 'bavul koyacak yer bile bulunmaz' diyenlerdenseniz mobilya, kapı, aksesuvar ve donanım firması Hafele'nin, tam da sizin gibi düşünenler için cesur bir iddiası var. Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, "Yeni çalıştık, 38 metrekeye 76 metrekare algısı verebiliriz" diyor. Uytun'la sektörü ve Hafele'nin yeni projelerini konuştuk. 


Hafele nerelerde var, hangi sektörler sizin işlerinizin tetikleyicisi konumunda? 

Otellerde, havalimanlarında, hastanelerde, konutlarda varız. Mutfak, banyo, mobilya, kapı üreten firmaların tedarikçisiyiz. Müteahhitlerin çözüm ortağıyız.


Nasıl mobilya sektöründe işler?

Sektör 10 yıldır hiç durmadan büyüyor. Ancak mobilya endüstrisi son yıllarda beklenmedik bir şekilde ihracat pazarları kaybetti. Irak en büyük pazardı ve birden bire durdu. Libya ve Suriye'nin durumu sektörü etkiledi. Rusya da gidince ihracat pazarlarında umulmadık bir gerileme oldu. İç ekonomide ise Türkiye'nin geçen yıl iki seçim atlatması ve bundan dolayı yatırımların yavaşlamasının verdiği bir durgunluk oldu. Yine de 2015’te sektörün küçük oranda büyüdüğünü tahmin ediyorum.


1 TRİLYONLUK EKONOMİ


Bu yıl için beklentileriniz nasıl?

Ocakta ipotekli konut satışları yüzde 25 aşağıda diye bir veri açıklandı. geçtiğimiz günlerde. Ancak kriz ortamları da fırsattır. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin dünyadaki konjonktürden etkilenmemesi mümkün değildir. Brezilya, Hindistan, Arjantin baktığınız zaman herkes etkileniyor. 2 seçim atlatıp, 3 milyon göçmen alıp, üstüne bir de Rus uçağı düştüğünde hiç etkilenmeyecek miyiz? Bunu fazla büyütmemek gerek. Türkiye 1 trilyon dolarlık bir ekonomi. Uçak da araba da her şeyi üretiyor. Petrolde dengelerin değiştiği bir ortamdan geçiyoruz. Kısa vadeli gelişmeler yüzünden moral bozmaya gerek yok.


İkinci yarıda hızlanır


Mobilya sektörü büyür mü bu yıl?

Terör bittiği anda Türkiye bambaşka bir yere geçer bence. Mobilya sektörü yılın ikinci yarısından itibaren hızlı büyümesine başlayacaktır. 2016’da konut sektörünün de büyüyeceğini düşünüyorum. Çünkü 2015’te arzu edilen ölçüde bir büyüme olmadı. Biz nüfusu artan, hane halkı hızla düşen bir ülkeyiz. Ayrıca konut stoğumuz çok eski. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yıl boyunca her sene konut sektörü büyüyecektir. 


Televizyon dolabın içinde


Konutlar küçülüyor. Sizin küçük metrekarelere özel çözümleriniz var mı?

Evet, hane halkı küçülüyor, dolayısıyla konutlar da küçülüyor. Tabi burada bize çok iş düşüyor. Küçük evleri daha fonksiyonel hale getiriyoruz. Yeni çalıştık, 38 metrekeye 76 metrekare algısı verebiliriz. Masayı, mutfağı kapatıp, televizyonu da dolabın içine itip burayı bir ofise dönüştürebilirsiniz. Aynı metrekare rahatlıkla hem ev hem ofis olarak kullanılabilir. 


Bu yıl % 110 büyürüz 


Peki Hafele Türkiye'ye geldiğinden bu yana istihdam alamında nasıl bir büyüme sergiledi?

Biz 10 sene önce başladığımızda 7 kişiydik, şimdi ise toplam 550 kişilik bir ekibiz. 


Bunun ciroya yansıması nasıl olacak. Ciro bazında nasıl bir büyüme hedefliyorsunuz?

Biz bu sene yüzde 110 büyüyeceğiz. Hatta bunu geçeriz.


Önce biz sonra Avrupa


Hafele bir Alman markası, Avrupa da bunu uygular mı?

Şaşkınlıkla izliyorlar. Mutlaka uygulayacaklar. Sadece Türkiye'de değil, bundan sonra dünyada da konut eskisi gibi olmaz.


Bu durumda Avrupa'ya öncülük etmiş olacaksınız… 

Evet. Hafele'nin mağazalarını da ilk biz açtık Türkiye’de. Ondan sonra sadece Hafele ürünleriyle mutfak üreten mutfak üreticilerini örgütledik, bunlara 'Hafele Kalite Noktası' dedik. Şimdi bunlardan 110 tane var.


Kadın dizini koymasın ayna buğulanmasın


Başka ne gibi yenilikler getireceksiniz?

Son dönemde konutlarda ciddi bir aynılaşma var. Tüketici görmeden ev alıyor, çünkü zaten hepsinin içi aynı diye düşünüyor. Müteahhit ortaklarımız satarken konuta katma değer ekleyecek ilave unsurlar arıyorlar. Biz de bu katmadeğeri sağlayacak yeni bir konsept geliştirdik. İsmini de Hafele Konsept Projesi koyduk. 


Nedir bu Hafele Konsept?

Konut konusunda ailede en belirleyici kişi kadın. Kadının en çok önem verdiği konu ise şıklık. Bu konsept evde bir tüketicinin yaşam deneyiminin tamamına dikkat ediyor. Evde işlevleri sağlıyor, renk uyumunu sağlıyor, evin şık olmasını sağlıyor. Yani eskiden tek tek ürünleri satarken artık tamamen konsepti ve sistemi satıyoruz. Hem müteahhite katmadeğer yaratıyoruz, hem evin şık ve uyumlu olmasını sağlıyoruz. Özetle mutluluk sattığımızı iddia ediyoruz çünkü o ev bizim ürünlerimizle yapılmışsa içindeki her ayrıntı düşünülmüştür.


Çizmeye, kravata kadar düşünüyoruz


Nedir bu ayrıntılar?

Mesela bir çok evde tepsiler buzdolabının üstünde durur. Mutfakta onları sığdıracak bir sistem yoktur. Kadınlar çoğu zaman valizleri veya çizmelerini koyacak yer bulamazlar. Oysa valiz olmayan ev olmaz. Biz kadının çizmesinden, erkeğin kravatına kadar her ayrıntıyı düşünüyoruz. Hepsine çözümler sunuyoruz. Aydınlatmayı mobilyanın dördüncü boyutu olarak görüyoruz. Yemekte kullanılan beyaz ışığı tek düğmeyle loş ışığa dönüştürüyoruz. Çekmece içlerini, dolap içlerini ışıklı tasarlıyoruz Mutfakta öyle bir çekmece olsun ki kadın ulaşmak için dizlerini yere koymasın, erkekler banyoda traş olurken ayna buğulanmasın diyoruz.  


Talep patladı


Hafele Konsept, Türkiye'ye ait bir proje mi… 

Hafele’de de ilk kez Türkiye’de uygulanıyor. Müteahhit dostlara anlattık, çok memnun oldular. Şu anda Hafele Konsept Projesi patladı diyebilirim. Çok sevdiğimiz bir müteahhit istese, en erken 50 gün sonraya gün veriyoruz. Yapı Fuarı’nda gerçek anlamda görücüye çıkaracağız bu konsepti.  


Şu anda kaç konut pojesiyle çalışıyorsunuz?

Şu anda tasarımını çalıştığımız 179 konut projemiz var.


Akşam