Haliç Tüp Geçit Projesi'nin bağlantı yolları belirlendi!
Unkapanı ile Kasımpaşa’yı birbirine bağlayacak olan Haliç Tüp Geçit Projesi’nde güzergâh ve bağlantı yolları belirlendi. İki yılda tamamlanması planlanan geçit için 100 milyon TL harcanacak
İstanbul Boğazı'nın altından geçerek iki kıtayı birbirine bağlayan Avrasya Tüneli'nin ardından Haliç'e de yeni bir tüp geçit inşa edilecek. Tarihi Yarımada ile Taksim bölgesini ve köprü yollarını birbirine bağlayan Unkapanı Köprüsü'nün yerine suyun altından tüp geçit projesi yapılacak. Haliç'te akıntıyı kestiği için birikintiye neden olan Unkapanı Köprüsü kaldırılacak. Ocak ayında deniz taraması başlatılan alan ile ilgili zemin tespit analizlerine start verildi.
2 YILDA TAMAM
2011'de yapımına başlanan Kasımpaşa- Sütlüce tünelinin tamamlanmasına çok az zaman kaldı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bütçesi karşılanan tünelin bitmesiyle birlikte Haliç Tüp Geçit Projesi için de düğmeye basılacak. Zemin taraması ve etüt çalışmaları yürütülen projenin güzergâh ve bağlantı yolları da belirlendi. Kadir Has Üniversitesi'nin hemen yanından başlayacak olan tünel Kasımpaşa'daki Haliç Tersanesi'nin yanından çıkacak. Burada Kasımpaşa Sütlüce Tüneli ile bağlanacak. Çift yönlü olarak trafiğin akacağı tünelin çıkış noktaları döner kavşaklarla alternatif yollara bağlanacak. İki yıl içerisinde tamamlanması planlanan proje için 100 milyon lira harcanacak.
TARİH İÇİN ÖNEMLİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2014'te projeyi anlatırken, "Mimar Sinan'ın büyük eseri Sokullu Camisi kenarda kalmış. Burası tekrar hayat buluyor. Saliha Sultan Çeşmesi tekrar gün yüzüne çıkıyor. Ayrıca 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan Haliç Tersanesi'nin kapısı gerçek yerinde değil. Bu kapıyı da tarihi yerine kazandırıyoruz" demişti.
Sabah