İmar

Haliçport'un imar planı yeniden askıda!

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planına gelen itirazlar kapsamında, yeniden değerlendirme sonucunda revize edilen planlar onaylandı. Haliçport'un imar planı ve plan raporları bugün yeniden askıya çıktı...


İstanbul Beyoğlu İlçesi, Camiikebir Mahallesinde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 05 Mart 2015 tarihinde 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 2. maddesinin (ğ) bendi kapsamında “Özel Proje Alanı” olarak belirlenen alana ilişkin bakanlık tarafından onaylanan Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planına iletilen itirazlar kapsamında, imar planı revize edildi.


İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 03 Aralık 2015 tarihli ve 3968 sayılı kararı dikkate alınarak Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi -1- paftalık 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve -6- paftalık 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, bakanlık tarafından 3 Şubat 2016 Çarşamba günü yeniden onaylandı. 


Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi imar planı değişikliği bugün askıya çıkarıldı. Otuz gün boyunca askıda kalacak olan imar planı, 5 Mart 2016 tarihinde askıdan inecek.



Plan, plan raporları ve askı tutanağı için tıklayınız



Gülcihan YELKENCİ/Emlakkulisi.com



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Kamuoyunda Haliçport olarak bilinen ve Rixos Otelleri'nin sahibi işadamı Fettah Tamince'nin (1 milyar 346 milyon dolar) aldığı projenin planlarına itiraz edildi. Koruma Kurulu planlarda "Tarihi Sit Alanfnın korunmadığım tespit etti. Planlar yeniden hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı. Yeni planlarda da büyük değişiklikler yapılmadı. Proje 3'e bölündü. 1. etap arka tarafa ilişkin iken 2. etap da kıyı şeridini içeriyor. Alanda 70 yat bağlama kapasiteli 2 yat limanı ve tesisleri yer alacak. Dolgu alanları yapılacak. 3. etap ise zindan arkası, mezarlığı ve park alanını kapsıyor. 5 Mart'a kadar planlara itiraz edilebilecek. 


Heliport alanı 


Yeni planların ulaşım bölümünde Koruma Kurulu'nun 3 Aralık 2015 tarihli karanna yer verildi. Kararda alanın kuzey sınırını oluşturan taşıt yolunun "Tarihi Sit Alanı'nı koruyacak şekilde çizildiği belirtildi. Bölümde Koruma Kurulu'nun uygun görüşü alınmak şartıyla "heliport" alanı yapılabileceğinin yer alması dikkat çekti. 



Hazal OCAK/Cumhuriyet



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Haliçport'ta inşaat sürecini hızlandıracak bir aşama daha geçildi. Projenin hayata geçirileceği Beyoğlu Taşkızak ve Camialtı tersanelerinin imar planları askıya çıkarıldı.


İstanbul'un önemli projelerinden Haliçport için düğmeye basıldı. Bakanlık, Beyoğlu Camiikebir Mahallesi'nde bulunan Taşkızak ve Camialtı Tersaneleri Özel Proje Alanı'nın koruma amaçlı, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliklerini önceki gün askıya çıkardı. İmar planları, 30 günlük itiraz süresinin ardından 5 Mart 2016 Cumartesi günü askıdan indirilecek. Taşkızak ve Camialtı Tersaneleri 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na göre; 1. Etap, tarihi sit alanını, 2. Etap deniz tarafında kalan alanları ve 3. Etap tarihi sit alanı içinde ve özel proje alam dışında kalan zindan arkası mezarlığı ve park alanını kapsıyor. Plana göre, alanda her türlü hafriyat ilgili müze denetiminde yapılacak. Ticaret-Turizm alanında Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne uygun dükkan ve tesisler yer alabilecek. 


Fettah Tamime kazanmıştı 


Haliçport ihalesini 24 Temmuz 2013'te Rixos Otelleri'nin de sahibi Fettah Tamince'ye ait Sembol İnşaat'ın liderlik ettiği Sembol Uluslararası Yatııım-Ekopark Turizm-Fine Otelcilik Ortak Girişim Grubu, 1 milyar 346 milyon dolarla kazanmıştı. Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen 558 yıllık Haliç Tersanesi'nin olduğu alanda 2 otel ve 1000 kişilik bir caminin yapılması planlanıyor. 



Yeni Yüzyıl