01 / 01 / 2025

Halim Karavil, Diyarbakır inşaat sektörünü değerlendirdi!

Halim Karavil, Diyarbakır inşaat sektörünü değerlendirdi!

Karavil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halim Karavil, Diyarbakır ve bölgenin inşaat sektöründeki kötü gidişatına yönelik birkaç başlıktan oluşan önerileri paylaştı. 



Dünya Gazetesi yazarlarından Mahir Solmaz Karavil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halim Karavil ile inşaat sektörü değerlendirmesi üzerine bir röportaj gerçekleştirdi. İşte, o röportaj.. 

Karavil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halim Karavil ile inşaat sektörü üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştiridik. Halim Karavil’in Diyarbakır ve bölgenin inşaat sektöründeki kötü gidişatına yönelik birkaç başlıktan oluşan önerileri var. Bunları paylaşacağım. Ancak Öncesinde Diyarbakır’daki inşaat sektörü ile alakalı birkaç tespitimi paylaşmak isityorum.

Diyarbakır’da arsa fiyatlarının yüksekliği, konut fiyatlarının artmasında önemli bir etken. 130- 150 bin TL’ye malolan bir konut, 300 bin TL civarında fiyat ile satılıyor. Daha uygun arsa fiyatı ile daha düşük fiyatlı konut üretilmesi mümkün. Sosyal konut ihtiyacının kentten biraz uzak da olsa arsa ihtiyacı karşılanarak geliştirilmesi, uydu kentlerin üretilmesi mümkün. Bu şekilde arsa maliyeti %10’u geçmeyen kaliteli ve ucuz konutlar yapılarak ihtiyaç karşılanabilir ve sektör ciddi hareket kazanabilir.

Diyarbakır’da faaliyet gösteren yap-sat firmaları konut yapmadan önce ihtiyaç duyulan konut türü için araştırma yapmıyor. Dolayısıyla iytiyaç duyulan konut tipine yönelmiyorlar.. İhtiyAca göre üretilmeyen konutların satışında da sorunlar yaşıyorlar.

Kentte genel olarak temelden veya inşaat bitmeden konutların satışı yapılıyor. Veya taşeronlara daire karşılığında verilmekte ya da malzeme satan firmalardan konut karşılığında malzeme alınmaktadır. Bu yöntemlere özellikle ekonomik durumu iyi olmayan firmalar başvuruyor. Sektörde en ufak bir durgunlukta ise bu firmalar çok ciddi sıkıntılar yaşıyor.

İnşaat sektörü Diyarbakır’ın itici gücü. Lokomotif sektörümüz.. Sektör ile bağlantılı herkes şu anda durgunluğun seviyesinin kırmızı olduğuna dikkat çekiyor. Bunlardan birisi de Karavil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halim Karavil. Karavil Grup, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde 182 bin metrekare açık ve 112 bin 750 metrekare kapalı alandan oluşan entegre tesiste tam kapasite ile çalışarak 374 bin ton alçı, 7 milyon 800 bin m2 alçı plaka, 108 bin ton yapı kimyasalları, 756 bin litre su bazlı yapı ürünleri, 33 milyon adet bims, 180 bin ton mikronize kalsit, 1.8 milyon m2 dekoratif asma tavan panelleri ve 7 milyon metre profil üreten ve üretiminin yaklaşık yüzde 20’lik kısmını ihraç eden bir işletme.

Sektörün Diyarbakır ve bölgedeki durgunluğu üretim yapan ve yaklaşık 580 kişi istihdam eden Karavil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halim Karavil’i de endişelendiriyor. Özellikle üretimi gerçekleşen ürünler için, örneğin, alçı, alçı plaka, yapı kimyasalları, bims gibi ürünlerde KDV’nin yüzde 18’lerde aşağı çekilmesini talep ediyor. Bunda ise rakamın yüzde 8 olması taraftarı.

Halim Bey, taahhüt firmlarının hakedişlerinin ödenmemesinin de piyasaları ciddi şekilde rahatlatacağının altını çiziyor. Piyasanın ciddi derecede nakit sıkıntısı yaşadığının altını çizen Karavil, sektöre yönelik can suyu kredileri ile sekötörün içinde bulunduğu çıkmazdan sıyrılacağına işaret ediyor.

Diyarbakır için inşaat sektörüne yönelik nasıl uygulamalar veya nasıl tedbirler alınması gerekliği konusu kent dinamikleri ile uygun platformlar oluşturularak masaya yatırılmalı. Bu konuda bizde üzerimize düşeni yapmaya hazırız.


Geri Dön